Vragen aan Ivo  

Wanneer snoei ik mijn druif? - 2 december 2016

Wanneer snoei ik mijn druif? - PlantPlezier.nl

Hallo ik heb een vraag. Wanneer moet ik mijn druif snoeien en hoe? Alvast bedankt. Kee


Druiven kun je het beste zowel in de winter als in de zomer snoeien.

Er is wel een belangrijk verschil tussen beide. In de winter snoei je de houtachtige takken en geef je de struik vorm. In de zomer, als de druif lange uiteinde maakt, snoei je de jonge kruidachtige ranken en zorg je dat de struik niet verwildert.

Omdat wintersnoei nu het meest actueel is hier wat tips & tricks.

Je kunt de druif het beste in januari-februari de wintersnoei geven. Doe je dit te vroeg dan krijgt de druif op het moet dat hij in rust moet gaan voor de winter door de snoei en het nog redelijk milde weer nog een ‘seintje’ om opnieuw uit te gaan lopen. Deze jonge scheuten zijn zwak en kunnen met eventuele vorst beschadigen.

Snoei je een druif te laat, dan gaat hij bloeden en kan hierdoor dood gaan.

Een druif kun je op twee manieren snoeien:

Als een snoer die omhoog wordt geleid, of als een espalier. Dit is een druif met verschillende gesteltakken. Meestal 3 a 4 per plant en de eerste takken beginnend op zo’n 60 cm boven de grond. Aan deze takken komen later de druivenranken met druiventrossen.

Tip: Door ieder jaar de druif een paar ogen groter/langer te laten groeien dan het vorige jaar krijg je stevigere gesteltakken dan wanneer je ze in een keer op lengte laat groeien.

Als de druif de gewenste vorm heeft gekregen ga je jaarlijks onderhoud plegen aan de druif.

Meer vragen aan Ivo:

Vragen aan Ivo - 25 november 2016

Beste Ivo, Moet ik de lampepoetserplant (Callistemon) nu snoeien, of in het voorjaar? Ik hoor graag je antwoord. Hartelijke groet, Liesbeth

Lees het antwoord van Ivo »

Vragen aan Ivo - 18 november 2016

Beste Ivo, Ik heb een vijgenboom gekregen en nu zitten er vijgen aan, maar die zijn nog niet helemaal rijp. Moet ik ze laten zitten? Met vriendelijke groet, A. Yzerman.

Lees het antwoord van Ivo »

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!