Vragen aan Ivo  

Vraag 4 – Irma - 16 februari 2015

Vraag 4 – Irma - PlantPlezier.nl

Hoe krijg ik mos voorgoed weg uit mijn tuin? (op de aarde tussen de plantjes)


Het ontstaan van mosvorming op de aarde, komt door het uitspoelen van voedingsstoffen en de manier van tuinonderhoud. Vooral oudere tuinen waar veel struiken en vooral bomen in staan, worden erg voedselarm. Zeker de bomen trekken al het beschikbare voedsel weg uit de grond, door veel regen verslechtert de bodemstructuur en hierna ontstaat vaak mosvorming.

Tuinonderhoud, waarbij de tuin netjes alles is opgeharkt, heeft nu geen rottend organisch materiaal meer op de grond, maar is schoon, te schoon. Hierdoor is er licht op de bodem en door dat licht dus mos.

De tuin nu regelmatig gaan bemesten, heeft niet zo veel zin, omdat de struiken en bomen direct alle voeding weer zullen opnemen en daardoor nog meer wortels zullen gaan vormen, dus uiteindelijk meer mos. Kalk strooien zou een beetje kunnen helpen, maar veel planten hebben een grote hekel aan kalk, zo raak je dan misschien wel van het mos af, maar ook van een deel van je tuinplanten. Een echte goede oplossing, is alle kale grond bedekken met een dikke laag gemalen boomschors, neem dan de fijne kwaliteit, dat staat erg netjes. Gemalen boomschors van de dennenboom, gaat ongeveer 5 tot 6 jaar mee. Ook het meeste onkruid komt er niet door en helpt ook tegen verdroging.

Meer vragen aan Ivo:

Vragen aan Ivo - 16 februari 2015

Hoe snoei ik een Polygala?

Lees het antwoord van Ivo »

Vragen aan Ivo - 16 februari 2015

Kan je een Skimmia snoeien?

Lees het antwoord van Ivo »

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!