Trots op...  

Ons Paradijs

Ons Paradijs - PlantPlezier.nl

Anita en Theo Nijssen uit Someren hadden een varkensbedrijf ‘aan huis’, maar in 2002 besloten zij een geheel andere weg in te slaan; de weg van tuinieren en kweken, wat uiteindelijk leidde tot een negenduizend vierkante meter grote tuin van eigen ontwerp, genaamd ‘Ons Paradijs’.

plantplezier - trots op - ons paradijs -

Theo heeft het hoogste punt bereikt

Theo ontdekte zijn ‘groene vingers’ tijdens zijn baan bij een kweker en Anita ontdekte haar liefde voor tuinieren tijdens een baan bij een tuinarchitect. Dit enthousiasme breidde zich verder uit in een tuinontwerpcursus die Anita voor haar verjaardag kreeg. Toen zij als eindopdracht een tuin moest ontwerpen, was één en één twee. Waarom een ontwerp maken voor een ander als je zelf zoveel mooie grond bezit?

plantplezier - trots op - ons paradijs -

Het werd niet zo maar een ontwerp, het ontwerp van Anita was voor een tuin van zo’n vierduizend vierkante meter! Anita’s inmiddels ‘groene’ handen ‘jeukten’ om thuis met het ontwerp aan de slag te gaan. Hierbij stak ook Theo de handen uit zijn mouwen. Zo moest een groot deel van het ruim vierduizend vierkante meter aan grasland eerst bewerkt worden. Dat alleen al was een flinke klus! Anita koos vervolgens voor een geleidelijke aanleg en begon met de structuur. Daarvoor gebruikten ze diverse boomsoorten, beuken- en buxushagen. Langzaamaan werd de tuin verder aangeplant. Ze hadden immers beperkte tijd over naast hun werk buitenshuis en de opvoeding met vier kinderen.

plantplezier - trots op - ons paradijs -

Tóch is het Anita en Theo gelukt! ‘Ons Paradijs’ is echt een waar paradijs. Lieverlee is al het grasland van hun voormalige varkensbedrijf opgegaan in ‘Ons Paradijs’. Bijzonder is dat Anita zelf alles bedenkt en grotendeels uitvoert. Alleen voor het zware grondwerk en ook voor het één en ander aan tuinbouwwerken schakelt ze hulp in. “En Theo – zo zegt Anita trots – heeft ook een groot aandeel in het geheel. Theo maait sowieso twee keer per week het gras en als er gesnoeid moet worden, verzet Theo bergen werk. Theo bedenkt ook creaties voor de tuin, die Anita dan verder uitwerkt. Het is met recht ‘Ons Paradijs’”, aldus Anita.

plantplezier - trots op - ons paradijs -

Het is een bijzondere tuin die vier seizoenen lang leeft door het slimme gebruik van bomen, struiken, bloemen en planten. Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. Voor eventuele bouwwerken wordt sloopmateriaal gebruikt, bijvoorbeeld het materiaal van de voormalige varkensstal.

plantplezier - trots op - ons paradijs -

Één lievelingsbloem, plant of boom heeft Anita niet specifiek. Het gaat haar vooral om de combinatie. Het is haar manier van ontwerpen en tuinieren, eigenlijk altijd met vaste planten. Gras is daarbij een natuurlijke verbindende factor tussen de verschillende stukken tuin, met elk hun eigen ontwerp, die er in de loop van tijd bijkwamen. Inmiddels ruim negenduizend vierkante meter. Groter wordt het nu niet meer, al het voormalige varkensland is nu opgenomen in ‘Ons Paradijs’.

plantplezier - trots op - ons paradijs -

‘Ons Paradijs’ is weliswaar een privétuin, maar Anita en Theo stellen hun tuin in een bepaalde periode van het jaar graag open voor groepen om te komen kijken.

plantplezier - trots op - ons paradijs -

Bijzonder is dat de tuin in zijn volle herfstglorie prachtig gekleurd is. Anita en Theo genieten er iedere dag van en het gaat maar door; Anita en Theo zijn beiden zo in hun element met hun hobby, dat ze nu alweer druk bezig zijn veranderingen aan te brengen in hun paradijs…

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!