Trots op...  

onze tuin vol herinneringen

onze tuin vol herinneringen - PlantPlezier.nl

Jaap en Gonda wonen al 46 jaar in hetzelfde huis. Het huis waar zij in gingen wonen toen ze trouwden. In dit huis zijn kinderen geboren, opgegroeid en uitgevlogen. Regelmatig komen deze kinderen weer terug naar hun ouderlijk huis maar nu met partner en eigen kinderen. Het huis en de tuin vormen, uiteraard in combinatie met de bewoners, de ontmoetingsplek van het gezin.

Met name in de zomer speelt het leven zich buiten af en wisselen Jaap en Gonda zon en koelte af door in de voor- of achtertuin te gaan zitten.

IMG_3262

Hoewel beiden graag in de tuin werken is Jaap meer bezig in hun moestuin die niet ver buiten het dorp ligt waar zij wonen. Rondom het huis loopt Gonda de tuin dagelijks na en kan erg genieten van de composities die, soms gepland en soms spontaan, ontstaan.

IMG_3237

De tuin van Jaap en Gonda zou je kunnen omschrijven als een echte hobby tuin. Een tuin waarin de liefde voor een bloemetje of plantensoort belangrijker wordt gevonden dan of het esthetisch wel past bij de plant die ernaast staat.

IMG_3218

Toch voelt deze tuin van dit huis in een rijtje aan als een oase van groen in een wijk waarin steeds meer nieuwe buren ervoor kiezen om de tuin ‘dicht te straten’. Nog steeds stoppen er regelmatig mensen om te kijken naar een bloemenexplosie.

IMG_3232

Soms voor een veld met gele winterakonieten. Soms voor een rij bloeiende palmlelies, een rand Phloxen, een wolk bloemen in de Choicya. Eigenlijk gebeurt er altijd wel wat in de tuin van Jaap en Gonda.

IMG_3239

Als je al zo lang op dezelfde plek tuiniert dan ontkom je er niet aan dat de tuin en de planten erin verhalen met zich meedragen.

IMG_3254

De meidoorn werd door Jaap meegebracht op de eerste verjaardag van hun oudste zoon. De kastanje werd door deze zoon als kleine jongen als schat in de grond gestopt en vergeten.

IMG_3260

De Choisya groeit nu in het skelet van een conifeer die met de geboorte van hun middelste zoon werd geplant en vormt een rek voor pindanetjes en vetbollen in de winter.

IMG_3250

Hoewel het slaapkamergeluk tussen de tegels best weggehaald kan worden heeft met namen Gonda hier moeite mee. Hun jongste dochter had dit plantje ooit op haar kamer staan en nadat het een poosje in de tuin had gestaan was het vastgegroeid aan de grond tussen de tegels.

IMG_3249

Al jaren vormt dit een tapijt dat lijkt op mos en voor hun overleden kat ‘Saartje’ een waar paradijs was om op te liggen spinnen.

IMG_3290

Honderduit vertelt Gonda over de fuchsiaverzameling die ze hadden met wel 150 verschillende soorten. Een verzameling waar ze jaren geleden mee zijn gestopt, maar waar nu langzaam weer wat leven in begint te komen.

IMG_3241

Trots vertelt ze over de tweede bloei van een plant, de knollen van de begonia’s die ze nu al voor het vijfde jaar hebben staan en de bak met geraniums die ook al voor het derde jaar zijn overgehouden en met hun rood staan te vlammen.

IMG_3231

Zeker weten dat met zoveel passie voor tuinen er nog veel meer herinneringen gemaakt gaan worden.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!