Trots op...  

Onze sprookjestuin

Onze sprookjestuin - PlantPlezier.nl

De 8000 m2 tuin van Leo en Maria Koppens is een heuse sprookjestuin, boordevol eigenhandig gemaakte beelden van hout en afval. Met honderden lichtjes, geeft de tuin je een echt sprookjesgevoel.


Hoe bent je op het idee gekomen om een sprookjestuin te beginnen?

In de eerste plaats heb ik altijd al erg van sprookjes gehouden. Ook heb ik veel fantasie. Toen wij hier 45 jaar geleden kwamen wonen en ik nog werkte, was het een gewone tuin. In 1998 ben ik begonnen met het aanleggen van kleine paadjes en in 2002 ben ik ook beelden gaan maken. Ik maakte iets van hout en het zag er wel aardig uit, ik ben het toen steeds meer gaan uitbreiden.


Was je altijd al een fervent tuinman?

Ik stam wel uit een tuindersfamilie en heb altijd wel in de tuin gewerkt en geschoffeld. Maar van beroep was ik chemisch technicus, iets heel anders dus. Het tuinieren is echt een hobby.


Wat heb je zoal staan in de tuin?

Mijn grootste project is een beeld van een grote groep, het heet ook de ‘groepsfoto’. Ik heb ook als hobby fotograferen en weet uit ervaring hoe moeilijk het is om een groepsfoto te maken. Met dit beeld heb ik dat geprobeerd vast te leggen. Deze groep heeft allemaal kerstlichtjes in de ogen.

2_MG_6760

‘De Groepsfoto’ in winterse sferen


Hoe kom je aan al het materiaal voor je beelden?

Het is allemaal afval uit eigen huis en tuin en hout uit het bos. Soms komen ook andere mensen mij wat brengen en dan maak ik er weer iets van. Zo heb ik van een oude kraan een gezicht gemaakt en van schroeven en bouten maak ik tanden van monsters. En ken je die oude fotoroldoosjes nog? Daar maak ik lichtjes in.

Ik had ooit een oude palm in onze tuin staan, maar die is doodgevroren. Daar heb ik toen monsterkoppen van gemaakt. Ik heb bij een plaatselijk bedrijf in palmbomen gevraagd of hij nog twee dode palmen voor mij had, kreeg ik er 22! Die zijn inmiddels allemaal op o.a. voor de creatie van een Afrikaanse straat.

trots - sprookjestuin - leo - koppens - plantplezier - Ivo

‘De Afrikaanse straat’

Ojee en nu?

Deze winter ga ik weer drie bomen omzagen in het bos en dan kan ik weer even vooruit. Ik lap soms wat beelden op, maar liever maak ik gewoon nieuwe beelden.


Ontwerp je alles zelf of krijg je hulp van anderen?

De idee├źn komen allemaal van mijzelf en ik maak ook alles zelf. Ze ontstaan op het moment dat ik er mee bezig ben. De eerste beelden die ik maakte waren twee reuzen, de dikke en de dunne, ze zitten aan de wijn. Hier is alles mee begonnen.


Hoeveel tijd besteed je aan je tuin en de beelden?

Het begint in maart. Vanaf april en mei ben ik er bijna fulltime mee bezig. Tot november ben ik er dagelijks wel zoet mee! Maar ik vind het heerlijk.

trots - sprookjestuin - leo - koppens - plantplezier - Ivo

In welk seizoen is je tuin op zijn mooist?

Dat is toch wel in mei/juni. Alles is frisgroen en er bloeit veel. Aan het begin van de zomer is het klimaat het mooist, er zijn nog niet veel beestjes en alle kleuren zijn heel fris. Dan geniet ik het meest.


Is je sprookjestuin nu af?

Nee die is nooit af. Hij wordt niet groter, maar er komen steeds weer nieuwe dingen bij. Met name in mijn bostuin. Ik heb in het verleden ook wijn gemaakt en heb dus erg veel flessen. hiervan heb ik recent een pad gemaakt, met kabouterkoppen op iedere wijnfles. Een gedeelte van alle beelden hebben lichtjes. zeker die in de buurt van het huis.


Komen er wel eens mensen kijken in je tuin?

Jazeker. Enkele vaste dagen in juni is mijn tuin open voor publiek. En anders is hij op afspraak ook nog open. Een kleine 1000 mensen per jaar bezoeken onze tuin. De meesten komen via mond-op-mond reclame. Sommige groepen komen ook af op films die ik maak. Ik heb een priv├ębioscoop voor 25 mensen gebouwd en daar laat ik mijn eigen films zien.

trots - sprookjestuin - leo - koppens - plantplezier - Ivo

Een shot uit de film ‘De dansende Fuchsia’s’

Wat vind je zelf het mooiste wat je hebt gemaakt in je tuin?

Dat is toch wel de groepsfoto, vanwege de vele koppen met de lichtjes.


Heb je een tip voor de mensen thuis die ook zoiets zouden willen maken?

Kom kijken! Ik heb zelf ook nooit een tip gekregen. Je moet gewoon beginnen en vervolgens gewoon doen! Bekijk hier meer van de sprookjestuin.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!