Trots op...  

onze ‘Dijk van een Tuin’

onze ‘Dijk van een Tuin’ - PlantPlezier.nl

Een dijk van een tuin is het! Niet alleen letterlijk, want de tuin van Eike den Hengst en Margreet Verhoef-Sommeling aan de Waalbandijk in Gameren is écht een tuin aan een dijk.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Figuurlijk is het ook zeker een dijk van een tuin. Met veel zorg en aandacht is het een gevarieerde, creatieve en inspirerende tuin van vijfendertighonderd vierkante meter met veel bijzondere vaste planten en mooie kleurencombinaties.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Het begon jaren geleden. Zonder enige vorm van tuinervaring begonnen Eike en Margreet met een stuk weiland dat bij hun huis hoort. Door veel te lezen en andere tuinen te bezoeken, deden zij veel ideeën op. Eerst kwamen er een rots- en een kruidentuin. Daarna veranderden langzaamaan de randen van het weiland in borders.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Vanwege de hoge waterstand werd er een nieuwe, verhoogde dijk aangelegd en verloor de dijk bij het huis zijn functie als waterkering. Hierdoor  kregen Eike en Margreet de mogelijkheid een dijkhelling van zo’n honderd meter lang bij hun tuin te voegen. In deze dijkhelling hebben zij vervolgens stapelmuren gebouwd, waarmee een soort terrassen ontstonden. Deze terrassen, waarin zij rotstuinen aanlegden, zijn bereikbaar met verschillende trappetjes.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Na de dijkhelling was er nog een middenstuk over, waarop een grassenborder is aangelegd. Diverse siergrassen worden hier gecombineerd met vaste planten.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Eike en Margreet zijn constant druk in de weer met hun tuin. Van het een kwam het ander, maar eigenlijk is het allemaal begonnen met fuchsia’s. Dat was ook de reden dat ze naar de Waalbandijk in Gameren verhuisden. In de eerste jaren hielden zij zich alleen maar bezig met het kweken van fuchsia’s. Zo’n vijfhonderd verschillende soorten! Nu het tuinieren erbij is gekomen, is het kweken van fuchisa’s beperkt, maar hun pergola met Fuchsia’s is nog wel heel bekend in de Bommelerwaard. Zij vormen de zeventien meter lange entree naar deze ‘Dijk van een Tuin’.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Naast fuchsia’s hebben Eike en Margreet ook een zwak voor Pelargoniums en Orchideeën. ‘s Zomers staat de grote verzameling Pelargoniums op diverse etagères onder een overkapping. De verzameling bestaat uit vele botanische soorten, miniaturen en dwergsoorten. De orchideeën verzameling telt maar liefst zo’n honderdvijftig soorten en hybriden. Echte bezige bijen dus, aan de Waalbandijk in Gameren.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Over bijen gesproken, deze liefhebberstuin is natuurlijk zeer aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Om luizen tegen te gaan, hangen er diverse mezenkastjes. En tussen de populieren is met takken een veilig onderkomen gecreëerd voor andere vogels en egels. De jaarlijkse oogst aan heerlijke appels, peren, druiven, kersen en noten, zijn ook erg in trek bij al deze dieren.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Of dit alles nog niet genoeg is, moet de geurige rozentuin natuurlijk ook worden vermeld. Naast de aparte rozentuin met taxushagen, zijn door de hele tuin zo’n zeventig soorten rozen te vinden.

trots op - plantplezier - dijktuin -

Toch vinden Eike en Margreet met dit alles nog tijd om heerlijk te genieten in hun tuin. Overal zijn lekkere ‘zitjes’ waar ze met trots van hun tuin kunnen genieten. Met recht trots, want deze ‘Dijk van een Tuin’ trekt jaarlijks vele bezoekers op de Open Tuindagen. En met die trots stellen Eike en Margreet graag hun tuin open voor bezoekers. Iedereen kan dan genieten van al het moois. Een tuin die is aangelegd met passie door twee liefhebbers die door het kijken bij anderen en het lezen van boeken en tijdschriften, zomaar begonnen zijn met tuinieren.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!