Trots op...  

… mijn wilde tuin

… mijn wilde tuin - PlantPlezier.nl

De tuin van Ada en Egbert Hengelmolen grenst aan een stuk bos bij de Drentsche Aa, de enige beek in Nederland die grotendeels zijn oorspronkelijke, natuurlijke loop heeft behouden. Deze prachtige omgeving diende dan ook als inspiratie voor hun energiezuinige woning en de wilde tuin die deze natuurliefhebbers lieten aanleggen.

trots op - plantplezier - wilde tuin - ada - egbert - hengelmolen

De tuin bevat veel inheemse planten zoals prachtige wilde rozen, een muur gemaakt van zwerfkeien en zelfs het dak van de schuur en carport zijn met wilde planten begroeid. De trots van Ada is de bloementuin en het verloop van tuin naar natuur dat nauwelijks zichtbaar is. Kortom een prachtige natuurtuin waarin altijd wel iets bloeit. Omdat de tuin goed aansluit op het natuurgebied, vinden ook dieren makkelijk hun weg in de tuin van Egbert en Ada. Eekhoorns, verschillende soorten vogels, vlinders, bijen, libellen en zelfs salamanders. Alle dieren zijn te vinden in de tuin.

trots op - plantplezier - wilde tuin - ada - egbert - hengelmolen

Een misvatting is, zo weet Egbert te vertellen, dat in een natuurtuin niets te doen is. Veel mensen denken dat het ‘gewoon’ een kwestie is van onkruid laten groeien. Hoewel de planten deels ook uit de wilde natuur komen, zit er echter in de tuin wel degelijk regie; “Als wij alles laten groeien dan zullen sommige planten gaan overheersen.” In de natuur geldt het recht van de sterkste. Door planten te poten op plaatsen waar zij van nature ook zouden groeien, krijg je sterke planten. Nadeel kan zijn dat deze planten vanuit hun kracht kunnen woekeren. Egbert en Ada vinden dit een luxeprobleem want dat betekent dat je de tuin alleen maar hoeft na te lopen en hier en daar soorten moet verwijderen.

trots op - plantplezier - wilde tuin - ada - egbert - hengelmolen

Naast de inheemse planten, hebben Ada en Egbert er ook wat niet-inheemse soorten aan toegevoegd. Zo staan er wat extra kruiden in die heerlijk geuren en een grote Japanse esdoorn, de trots van Egbert, die extra dynamiek aan de tuin geeft.

trots op - plantplezier - wilde tuin - ada - egbert - hengelmolen

Op de vraag wat ze aan de tuin zouden willen veranderen, antwoordden beiden tegelijkertijd: “Helemaal niets!” De tuin past niet alleen bij hun smaak, maar ook bij de manier waarop zij in het leven staan; met het oog op de natuur. “Als wij opnieuw een tuin zouden aanleggen zouden wij het weer precies hetzelfde doen besluit Egbert. Wij zijn ook echt trots op onze tuin”.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!