Trots op...  

Mijn Verteltuin

Mijn Verteltuin - PlantPlezier.nl

Marijcke Faas is 7 jaar geleden gestart met haar VertelTuin in het Noord-Hollandse dorpje Hem. Deze tuin is een heus park waarin zij volwassenen voorleest op allerlei idyllische plekken midden in de natuur.

 

Hoe omschrijf je jouw tuin?

Een natuurgebied, ruig met graspaden en verschillende plekjes die een verhaal in zich hebben.

 

Hoe is dat zo ontstaan?

Ik ben hier in 1990 komen wonen, toen was het een boomgaard of op zijn Noord-Hollands gezegd: een fruittuin. De bomen waren allemaal ziek waardoor ze gerooid moesten worden. Ik heb ze door de jaren heen gerooid. Daarvoor in de plaats heb ik boomstekjes neergezet en nieuwe bomen en struiken geplant.

Ik werkte overdag als muziekdocent in het middelbaar onderwijs en in mijn vrije tijd ging ik in de tuin werken. Ik begon met paadjes maaien, om over het hele land te kunnen lopen. Zo is het een park geworden, ik noemde het altijd mijn ‘speeltuin’.

Op een gegeven moment wilde ik mijn park graag delen met andere mensen en leek het mij erg leuk om volwassenen te gaan voorlezen. Daarom heb ik 7 jaar geleden mijn ‘verteltuin’ geopend.

Marijcke - faas - verteltuin - trots - plantplezier

Een parkachtige tuin, met graspaden. Nog enkele oude fruitbomen zijn behouden gebleven.

Hoezo ga je voorlezen in je eigen tuin?

Het is mijn passie om mijn tuin te delen met anderen. En het is zo’n mooi gegeven dat je in de prachtige natuur bij elkaar komt en elkaar verhalen voorleest en vertelt. Het werkt eigenlijk een beetje mediterend, want je komt echt tot rust en de natuur versterkt dit nog eens!

 

Wat vertel je precies?

Het is niet alleen vertellen maar ook voorlezen. Ik lees verhalen voor van bekende goede schrijvers uit Nederland maar soms ook wel uit het buitenland. Ook vertel ik over het ontstaan van dit park, deze tuin.

 

Marijcke - faas - verteltuin - trots - plantplezier

De vertelkas waarin Marijcke graag haar bezoekers mooie verhalen voorleest.

Wat is jouw grootste trots?

Dat het mij gelukt is om dit op te zetten en dat het nu zelfs een stichting is geworden met een culturele status! Ik vind het geweldig dat ik mijn trots kan delen met andere mensen.

 

Wat voor werkzaamheden doe je precies in de verteltuin?

De tuin bijhouden doe ik samen met mijn zoon, hij maait met de zitmaaier. Eerst had ik alleen paden, maar nu ook veldjes. Het is nu zoveel maaiwerk, dat mijn zoon mij daarmee helpt. Als er grote bomen moeten worden omgezaagd doet mijn zoon dat ook. Verder doe ik alles zelf. Ik hoop dat, nu het een stichting is, er straks mensen zijn die mij als vrijwilliger komen helpen. Ik ben namelijk al bijna 72 en ik zou de Verteltuin erg graag behouden!

 

Hoe komt je op de ideeën?

Eigenlijk doe ik maar wat. Ik kijk en als ik het mooi vind, is het goed. Als ik het een jaar later toch niet vind kloppen, dan verplant of snoei ik het.

Marijcke - faas - verteltuin - trots - plantplezier

Via kronkelige graspaden loop je door heel de tuin met verschillende plekjes.

 

Wat vind je zo mooi aan jouw tuin?

Dat alles de ruimte krijgt om te zijn wat het is. Brandnetels mogen er zijn, distels, wilgenroosjes, maar ook mollen. Hooguit een plantje wat op een pad groeit haal ik weg. Soms groeit een boom over een pad heen en dan kun je zeggen ik snoei de boom weg, maar je kunt ook het pad er anders omheen leggen, dat doe ik dan vaak. De natuur gaat zijn gang en ik pas mij daarop aan.

Marijcke - faas - verteltuin - trots - plantplezier

De wilgencirkel

 

Heb je nog dromen voor de toekomst?

Ik hoop dat de verteltuin succesvol blijft en ik hoop dat er nog veel meer verteltuinen zullen komen. Het is zo’n mooi gegeven dat je in de prachtige natuur bij elkaar komt en elkaar verhalen voorleest en vertelt. Het werkt eigenlijk een beetje mediterend, want je komt echt tot rust en de natuur versterkt dit nog eens!

 

Ken je nog iemand die ook trots mag zijn op zijn tuin?

Gerard en Lies van der Vliet. Zij hebben Pluktuin “Juffertje in het Groen”. Het is hier vlakbij, ook in Hem. Zij delen net als ik, de passie om hun prachtige tuin te delen met anderen.

 

Voor meer informatie of voor het worden van een ‘Vriend van de verteltuin’ kijk op de website van de Verteltuin.

Marijcke - faas - verteltuin - trots - plantplezier

Weelderige bossen Wilgenroosjes

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!