Trots op...  

Mijn rotstuin

Mijn rotstuin - PlantPlezier.nl

Jos Pieters heeft al van kinds af aan een passie voor planten. Toen hij op zijn 22e in contact kwam met de rotstuin van Bér Slangen, was hij vastberaden ooit ook zelf een rotstuin te gaan maken. Dit is hem gelukt en hij heeft zijn hele tuin omgebouwd tot een prachtige rotstuin!

Hoe omschrijf je jouw tuin?

Het is een tuin met wel 30.000 kilo steen. Vooral in de achtertuin liggen hele grote stenen van wel 500 of 600 kilo. Ik heb voornamelijk planten die in mei en juni bloeien omdat ik dan open tuin heb, daarnaast heb ik ook een trein, een kabelbaan en ben ik bezig met het bouwen van een dorpje.

plantplezier - rotstuin

De aanleg van de rotstuin in 1988

 

Hoe is dat zo ontstaan?

Toen ik 22 jaar was. Ik was al als middelbare school jongen overal scheuten aan het verzamelen bij mensen. Deze plantte ik vervolgens in onze tuin. Ik ging in die tijd ook vaak bij het klooster in de tuinen struinen en kwam dan wel eens te laat op school. Op een gegeven moment vertelde mijn moeder mij over iemand die een rotstuin aanlegde in de buurt. Dit was Bér Slangen. Toen ik zijn tuin zag, dacht ik: ‘Dat wil ik ooit ook’.

Toen ik op een gegeven moment ben getrouwd en een eigen huis had, ben ik begonnen. In 2,5 jaar heb ik hem gemaakt zoals hij momenteel nog is.

plantplezier - trots op - jos - rotstuin

Imposante rotspartijen in de voortuin van Jos

 

Hoe heb je al die stenen in je tuin gekregen?

Het transportbedrijf moest wel 5x rijden om alle stenen te brengen. Helemaal aan het begin had ik een schets gemaakt op een A4. Toen stenen kwamen hebben wij ze gewoon lukraak ergens neer gelegd. Dit moest in een keer goed gebeuren, want eenmaal neergelegd konden ze niet meer worden opgetild.

Toen alles lag is het heel hard gaan regenen en zijn stukjes muur omgevallen waardoor er een vallei is ontstaan. Daarna ben ik begonnen met het aanplanten van allerlei planten. Ik heb hierbij gekeken waar welke plant goed groeit.

Waar haal je je ideeën vandaan?

Uit de bergen. Wij gaan altijd naar de Franse Alpen op vakantie of in de Ardennen. Dan zie je bepaalde dingen en die wil ik dan ook. Ik zag op een gegeven moment een gat tussen de rotsen met wat water erin, dat heb ik vervolgens ook bij mij in de tuin gemaakt.

plantplezier - rotstuin - jos - trots op

Mooie doorkijk, met treinbaan en Oostenrijkse huisjes

 

Publiek? Mensen kunnen dus ook komen kijken naar jouw tuin?

Ja, onze tuin is in mei en juni te bezichtigen. Soms komen er veel mensen langs en andere keren zitten wij klaar en komt er niemand. Ook Man Bijt Hond is vorig jaar bij ons op bezoek geweest (kijk de aflevering hier)

Wat vind je vrouw van jouw passie?

Dat vind ze leuk, zij heeft gezorgd voor klederdracht. Wij ontvangen de mensen altijd in klederdracht, ik heb dus ook een Tirolerpak.

Wat is jouw grootste trots?

Mijn blauwe regen, Ik heb verschillende soorten (blauwe, witte, roze) en ze bloeien echt heel mooi.

plantplezier - blauweregen - rotstuin - jos - trots op

De prachtige overkapping van Blauwe regen en Gouden regen

 

Wat voor werkzaamheden doe je precies in je tuin?

Ik ben iedere week in de tuin bezig. Nu vooral met de bomen en bladeren opruimen. In het voorjaar vooral met het weghalen van overtollige planten. Deze zet ik dan op een andere plek of ik verkoop ze voor een euro aan andere mensen.

Deze winter heb ik vooral allemaal miniatuurhuisjes gemaakt. Ik wil graag een dorpje gaan maken. Ik heb ook een kasteel gebouwd en had al een treintje en een kabelbaan. Het duurt nog wel even voor het af is hoor! Sommige mensen vinden niks aan de planten en bloemen, maar vinden juist de huisjes en de trein heel erg leuk.

plantplezier - waterval - rotstuin - trots op

Waterval in de rotstuin van Jos

 

Ken je nog iemand die ook trots mag zijn op zijn tuin?

Bér Slangen Maastricht. Daar ben ik vroeger als 22-jarige gaan kijken en hij heeft mij geïnspireerd. Die man was toen al 60 en inmiddels is hij al een jaar of 8 geleden overleden. Ik ging regelmatig naar hem toe. Zijn tuin wordt nu onderhouden door een jongen en zijn familie. Ik vind die tuin erg mooi. Hij oogt natuurlijker en is minder precies onderhouden dan bij mij. Ze zouden eigenlijk die tuin van Bér Slangen moeten kunnen optillen en bij die van mij moeten neerleggen…

Ben je benieuwd naar de tuin van Jos. klik hier voor zijn website.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!