Jiska Clevering is trots op haar postzegelmoestuintje. Het begon allemaal met overgebleven groente van het koken wat ze een tweede leven gunde en nu is het uitgelopen op een postzegelmoestuin, een grote moestuin en een blog!
Hoe ziet jouw postzegeltuintje eruit?
Zoals de naam al zegt is hij echt klein! Ik denk zo’n 4×4 meter. Ik heb ook dochtertje die in de tuin wil spelen en een wasmolen die moeten passen. Ik ben begonnen met kleine plantenbakjes om groenten in te verbouwen. Ik dacht dat ik dat niet kon, maar ik was totaal verbaasd dat het toch lukte. En van iemand zonder groene vingers, werd ik een echte tuinierfan!
Het leek mij erg leuk om eens wat eigen groenten in de tuin te zetten. Dus heb ik sla, rucola, cherrytomaten, komkommer en courgette gezaaid. Later ben ik ook mijn overgebleven groenten zoals bosui en bleekselderij gaan opkweken. Eerst kocht ik altijd een bosje en hield ik altijd zo veel over, dus toen bedacht ik om deze ook te gaan uitplanten. Ik zet de overgebleven uitjes en bleekselderij in een glas water in de vensterbank en nadat ze worteltjes hebben, plant ik ze uit. Het is ideaal, zo gooi je niks weg. Ook de kontjes van de bosuitjes die je normaal weggooit, zet ik in het water en daaruit groeit weer een nieuw bosuitje. Met bleekselderij doe ik dit ook, maar dit doet er een stuk langer over. Je moet het kontje van de bleekselderij heel goed schoonmaken anders gaat hij rotten. Als je een struikje bleekselderij in de winkel koopt zitten er geen worteltjes aan, deze komen eraan als je hem in het water zet.
Ik heb eerst twee jaar lang in mijn postzegeltuin getuinierd, maar afgelopen juni heb ik nog een moestuin erbij gekocht. Tegen ieders advies in heb ik nog van alles gepland met het gevolg dat ik nu nog steeds uit eigen tuin eet!
Dat is toch wel mijn kool, een groene kool. Ik had gehoord dat het erg lastig is om een kool op te kweken doordat insecten kolen vaak aanvreten, maar het is toch gelukt! Eerst heb ik de kool opgekweekt in mijn postzegeltuin, later heb ik hem overgezet in mijn grote moestuin. Ik heb de kool lekker gewokt en met grote trots opgegeten. Groenten uit eigen tuin zijn zoveel lekkerder!
Nee, ik ben momenteel bezig met een tomatenplant voor binnen. Ik heb een dochtertje die gek is op cherrytomaten, ze keek ze deze zomer zowat uit de plant. Ik dacht: als een tomatenplant kan groeien in een kas, waarom dan niet in mijn vensterbank? Het lukt best goed, maar je moet de plant wel goed voeding geven. De groei heeft even stilgestaan, maar nu ineens groeit hij heel hard en krijgt hij ook weer bloemen.
Ik wil graag een keer een watermeloen proberen op te kweken, maar ik heb geen idee of dat kan in Nederland. Dit voorjaar krijg ik een kas op mijn moestuin, dan krijg ik nog meer uitdagingen wat betreft verschillende planten.
Ik vertel over mijn tuintjes, schrijf recepten en doe zelf onderzoekjes. Zo was vorig jaar het best bekeken artikel, het artikel over waarom basilicumplantjes uit de winkel altijd dood gaan. Ik ben erachter gekomen dat dit heel erg te maken heeft met op een juiste manier oogsten, plantenvoeding geven en het weghalen van oude stengeltjes.