Hoewel het heel moeilijk is om in Nederland een Strelitzia (Paradijsvogelbloem) te kweken is het Gerard Pijnenburg gelukt! Lees hoe het hem is gelukt om deze bijzondere plant op te kweken.
“Ik heb ongeveer 15 jaar geleden vanuit Spanje een Strelitzia zaadje gekocht en het is me gelukt om er een plant van te kweken. Nu, na 15 jaar, heb ik er bloemen in gekregen. De plant heeft vanaf begin oktober 2014 tot eind december gebloeid. Ik heb er nu voor de tweede keer weer bloemen in gekregen. Ik ben er best trots op.”
De Strelitzia komt voor op het zuidelijk halfrond en werd vernoemd naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de echtgenote van koning George III van het Verenigd Koninkrijk. Een leuke wetenswaardigheid over de bloem van de Strelizia is dat deze wordt bestoven door honingzuigers. Een kleine vogel die het schutblad van de strelizia gebruiken als zitplaats wanneer ze de bloemen bezoeken. Door het gewicht van de vogel wordt de bloem geopend en komt er stuifmeel op de vogelpoten terecht. Dit brengt de vogel vervolgens naar andere bloemen over.
Hoe ben je op het idee gekomen deze plant te gaan opkweken?
Ik ben een liefhebber van planten en toen we op vakantie waren zag ik de zaadjes in een winkel liggen. Ik dacht laten we dat eens proberen.
Hoe ben je vervolgens te werk gegaan?
Er zat een beschrijving bij hoe te beginnen en ik ben maar op goed geluk gestart. Na enige tijd kwam er een plantje boven de grond uit die ik een paar jaar binnen heb gehouden en opgekweekt. Ondertussen ben ik gaan informeren bij specialisten hoe ik deze plant moest verzorgen. Toch denk ik dat deze plant ook mede door een dosis geluk ook in leven is gebleven. Een paar keer is hij namelijk bijna dood gegaan, maar er wonder boven wonder toch weer bovenop gekomen.
In 2000 ben ik in een nieuw huis met tuin op het zuiden gaan wonen. Dit bleek een ideale situatie te zijn voor mijn plant die ondertussen al best groot was geworden. Van experts had ik al eerder de tip gekregen om mijn Strelitzia vanaf mei tot oktober buiten in de tuin in de volle zon te zetten. Dit omdat deze plant heel veel zon nodig heeft. Dit doe ik nu dan ook. In oktober gaat hij in verband met de kou weer naar binnen waar hij voor het raam de middag- en avondzon krijgt.
Afgelopen jaar groeiden er twee stronken uit mijn Strelitzia. Natuurlijk was ik benieuwd wat dit kon zijn en ben weer informatie gaan inwinnen. Mij werd verteld dat hieruit bloemen zouden gaan groeien. Vanaf 5 oktober 2014 ging de eerste bloem open die tot begin december heeft gebloeid. Dit proces heeft zich nogmaals herhaald en mijn tweede serie bloemen bloeide net voor kerst tot nu. Prachtig!
Wat doe je er allemaal aan om deze plant in bloei te krijgen en te houden?
Ik doe eigenlijk niets met de plant, alleen voldoende water geven en zorgen voor veel zonlicht. Het is wat dat betreft een makkelijke plant.
Heb je in de 15 jaar voordat hij bloemen kreeg, nooit gedacht de plant weg te doen omdat er geen bloemen aan kwamen?
Een jaar of zeven geleden heb ik wel een periode gehad dat ik er over nadacht om hem op te ruimen. Ik dacht dat hij dood zou gaan en dat er toch nooit bloemen uit zouden komen. Toch heb ik hem gehouden omdat ik dacht: “zolang hij nog niet dood is houd ik hem”.
Heb je nog tips voor andere mensen die dezelfde plant hebben maar nog steeds geen bloemen hebben?
Mij is verteld dat hij alleen dan in de winter zal gaan bloeien omdat het op het zuidelijk halfrond waar hij vandaan komt dan zomer is. Dit bleek te kloppen want in de zomer heb ik geen bloemen. Mijn tip is: Zorg dat hij heel veel zonlicht krijgt. Dit heeft hij nodig om te groeien, volgens de specialisten. En je moet natuurlijk ook wat geluk hebben.
Is dit je enige bijzondere plant of heb je er nog meer?
Ik heb zomaar bij de supermarkt een keer een bananenplant gekocht en na vijf a zes jaar heb ik er een bloem in gekregen, die uiteindelijk bananen zullen worden. Maar dat is momenteel aan de gang, hopelijk lukt dit in de zomer van 2015. Ik denk dat mijn tuin op een ideale plaats ligt, want ondertussen heb ik aantal Zuid-Europese planten en bomen in mijn tuin staan. En ze doen het allemaal goed!