Trots op...  

mijn orchideeënverzameling

mijn orchideeënverzameling - PlantPlezier.nl

Iedere dag is Patrick te vinden bij zijn orchideeën verzameling. In totaal besteedt hij ongeveer 10 uur per week aan zijn 175 orchideeën en is daarmee een echte liefhebber en verzamelaar te noemen.

De aantrekkingskracht van kleuren, vormen en details maakte al op de kleuterschool dat hij perfect kon benoemen welke bloemen er op het plaatje stonden. Zijn kleuterschooljuf dacht aanvankelijk dan ook dat Patrick al op jonge leeftijd kon lezen. Niet verwonderlijk dat hij op zijn negende begon met het verzamelen van orchideeën. Een licht verslavend element heeft deze hobby inmiddels wel gekregen omdat hij altijd op zoek blijft naar net die andere kleur of vorm.

Van zijn hobby heeft Patrick zijn werk gemaakt. Bij Oogenlust werkt hij dagelijks aan grote (inter)nationale projecten waarin prachtig bloemwerk het uitgangspunt is en van waaruit een evenement wordt opgebouwd.

Daarnaast werd het sprookje compleet toen hij ook nog een bloemist (Hendrik) als partner trof. Je kunt met recht stellen dat bloemen belangrijk zijn in het leven van Patrick. Hoewel je zou verwachten dat het huis van Patrick dan dus wel helemaal vol zal staan met zijn orchideeënverzameling is dat niet het geval. Patrick heeft bij zijn ouders in de tuin nog een mooie kas staan die zijn verzameling herbergt.

Er was simpelweg nog geen budget om een verwarmde kas te bouwen in de tuin bij hun nieuwe huis. Nu vormt deze kas met de orchideeën een toevluchtsoord om na een dag van drukte en hectiek ‘even rust te zoeken bij zijn groene adoptie kindjes’, zoals hij zelf zegt. Ook zijn moeder is stiekem wel blij dat de kas nog niet is verplaatst omdat ze dankzij de groene adoptie (klein)kinderen haar zoon dagelijks nog even ziet.

Hendrik (Links), Patrick (Rechts) en Carol Klein (Midden) presentatrice van Gardners World van de BBC.

Een sprookje is geen sprookje als er ook wat mis gaat. Ondanks de grote hoeveelheid aandacht voor de planten is Patrick ook wel eens helemaal opnieuw moeten beginnen. ‘Als je veel van hetzelfde kweekt, schep je eigenlijk een paradijs voor beestjes en ongedierte. Als jochie heeft me dit bijna mijn hele collectie gekost’ vertelt Patrick. ‘Ik ben er uit frustratie toen even mee gestopt.

Maar ach, het was ook een goede leerschool. Het beste advies dat ik toen heb gekregen is dat als ik een plant even niet vertrouw ik direct afscheid van hem moet nemen. Hoe zeldzaam of kostbaar de plant ook is. Natuurlijk is zo’n beslissing heel moeilijk, maar een hele collectie verliezen is veel erger.’

Aandacht en regelmaat zijn belangrijk om een collectie als die van Patrick mooi te houden. ‘Kijk naar je planten. Door hoe ze eruit zien vertellen planten je vaak al wat ze nodig hebben. Het zijn levende wezens en hebben naast water ook af en toe de juiste voeding nodig.

Verder houd ik de plantjes netjes bij en knip de dode bloemen, blaadjes en takken weg. Ik knip ook altijd met schoon gereedschap. Even een aansteker onder je schaar of mesje voorkomt dat je een eventuele ziekte overbrengt. En in tegenstelling tot de meeste virussen bij mensen is bij orchideeën een virus niet te bestrijden,’ aldus de expert.

Op de vraag waar Patrick met zijn verzameling over drie jaar zit antwoordde hij: ‘Hopelijk zijn mijn planten dan nog een stukje groter, dus meer bloemen. Ik scheur mijn planten namelijk niet, liever minder planten, maar wel volgroeide exemplaren dan een heleboel kleintjes. Kwaliteit boven kwantiteit!’

IMG_8197

Tot slot geeft Patrick nog een tip.

Mijn meest bijzondere orchidee komt uit Mexico en groeit naar beneden in plaats van omhoog. In de zomer wil hij goed warm staan en veel water krijgen. In de winter wil hij koel en bijna kurkdroog hangen. Zonder deze behandeling geeft de plant geen bloemen en is hij na enkele seizoenen overleden.

 

IMG_7931

Wat ik hiermee wil zeggen is dat alles beter gedijt met aandacht en hoe dichter je komt bij de natuurlijke omstandigheden van een plant des te beter de plant zal groeien en bloeien.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!