Trots op...  

Mijn mini-tuintje

Mijn mini-tuintje - PlantPlezier.nl

Is tuinieren alleen iets voor in het voorjaar en de zomer? Sonja Pouw vindt van niet. In de gure en koude wintermaanden tuiniert zij rustig door, alleen niet buiten in de tuin.

Haar hobby ‘mini-gardening’, oftewel mini-tuintjes maken, is bij uitstek dé manier om de hele winter door tóch met tuinieren bezig te zijn. Sonja neemt ons mee in haar trots.

plantplezier - sonja pouw - mini tuintje - mini gardening - trots op

Eigenlijk is het niet echt meer een hobby voor Sonja. Haar mini-tuintjes zijn een ware passie geworden. Sonja kende het fenomeen ‘Mini-Gardening’ nog niet. Tijdens haar zoektocht voor nieuwe producten voor haar bedrijf in tuin-accessoires, stuitte ze niet alleen op de rozenbogen, potten en de plantensteunen die ze zocht. Onverwacht kwam ze op Amerikaanse en Engelse websites van alles over mini-tuinieren tegen. Dat prikkelde haar en zo kwam van het een het ander.

plantplezier - sonja pouw - mini tuintje - mini gardening - trots op

Mini-tuintjes zijn geen tuintjes in het klein van bijvoorbeeld twee bij twee meter. Dat is wel wat heel veel mensen denken. Het is nog veel kleiner. Mini-tuintjes maken doe je in een bak of schaal. Je gebruikt niet alleen speciale plantjes, maar ook mini-huisjes, mini-rozenboogjes, grind en nog veel meer wat je maar kan bedenken. Alleen alles in het mini. Je kunt je fantasie er op los laten. En dat is zo heerlijk en vooral ontspannend aan mini-gardening.

plantplezier - sonja pouw - mini tuintje - mini gardening - trots op

Je creëert je eigen wereld in het klein. Sonja is er in 2013 mee in aanraking gekomen en haar ontstane passie brengt ze heel graag over op anderen. Ze heeft veel kennis opgedaan welke plantjes juist wel of juist niet bij elkaar kunnen in een mini-tuintje. Ingegeven door haar passie geeft Sonja nu ook workshops. Lekker samen bezig zijn met mini-tuintjes , daar geniet Sonja van. Ze vertelt ook graag over de mogelijke combinaties van plantjes, de voeding en het onderhoud van mini-tuintjes en de styling. In ieder mini-tuintje kun je je eigen verhaal vertellen, je waant je al tuinierend even in een soort droom.

plantplezier - sonja pouw - mini tuintje - mini gardening - trots op

Rond 1950 is mini-gardening in Engeland bedacht door Ann Ashberry. Zij kweekte haar eigen plantjes en mini-plantjes. De mini-plantjes gebruikte ze voor schalen die ze opmaakte voor mensen zonder tuin. Met zo’n schaal was er toch een soort van tuintje. En die mini-tuintjes kleedde ze aan met mini-accessoires. Zo ontstonden er mini-tuinen voor bijvoorbeeld op het balkon of zelfs voor binnen.

plantplezier - sonja pouw - mini tuintje - mini gardening - trots op

In Engeland en Amerika is mini-gardening een ware trend. In ons land geniet het nog niet zoveel bekendheid, maar Sonja is blij dat daar langzaamaan verandering in komt. Haar hobby en inmiddels passie om mini-tuintjes te maken, heeft haar ook op een ander idee gebracht. Een pot of een schaal, hydrokorrels, potgrond en keizelsteentjes voor de afwerking, daar is makkelijk aan te komen. Mini-plantjes vind je ook wel bij de tuincentra. Maar de echte mini-tuin accessoires, dat werd al wat lastiger. Sonja zit vanwege haar bedrijf in tuin accessoires dicht bij het vuur en kwam met het idee om ook mini-tuin accessoires naar Nederland te halen. Via haar speciale website is nu van alles verkrijgbaar voor ieder droomontwerp dat je bedenkt voor een mini-tuintje. Van mini-rozenboogjes, mini-tuinmeubeltjes, elfjes, mini-dieren, mini-huisjes, je kunt het zo gek niet bedenken.

plantplezier - sonja pouw - mini tuintje - mini gardening - trots op

Zo is het cirkeltje voor Sonja nu helemaal rond. En trots is ze zeker…….het feit alleen al dat ze via haar beroep een waanzinnig leuke hobby gevonden heeft, die uitmondde in een ware passie. Mini- gardening maakt haar blij. Het creëren van ieder mini-tuintje geeft zo veel rust en ontspanning. Je kunt even helemaal wegduiken in een fantasie. Een fantasie die je zelf waar maakt in je eigen mini-tuintje. Sonja hoopt oprecht dat haar enthousiasme overwaait naar nog veel meer mensen in Nederland.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!