Trots op...  

mijn kruidentuin

mijn kruidentuin - PlantPlezier.nl

Gemma van Beek is trost op haar kruidentuin. Zo trots zelfs dat ze een opleiding volgde tot herborist en nu mensen adviseert over het gebruik van kruiden in het dagelijks leven.

 

gemma - kruidentuin - plantplezier - trots op

Gemma is minimaal drie keer per week in haar kruidentuin te vinden

Gemma groeide op in een bollenkwekers familie. Niet verwonderlijk dat ook zij groene vingers had en hier iets mee wilde doen. Door zelf veel met de kruiden te werken en te gebruiken, ervoer Gemma steeds meer de positieve werking van de kruiden op haar en haar vriend. Het mooie van een kruidentuin is dat je erin kan zetten wat je zelf nodig hebt, zegt ze zelf. Heb je een vriend die last heeft van zweetvoeten, zet er dan Salie in. Heb je keelklachten, zet er dan wat Salie en Tijm in en zorg er zo voor dat je jezelf weer geneest.

gemma van beek - kruidentuin - plantplezier - trots op

Een mooi bloeiend veld kruiden

Dit soort effecten, samen met haar liefde voor het lesgeven, maakte dat Gemma is begonnen met het doorgeven van haar kennis in het kruidenvak. Tegenwoordig geeft ze workshops met veel uitleg over kruiden en welke effecten deze op het leven kunnen hebben. Ook krijgt ze vaak kinderfeestjes waarbij het hoogtepunt voor de kleine dames toch wel is, om zelf lipgloss te maken van de vruchten (zaden) van de Wonderboom.

plantplezier - kruidentuin - trots op

Moestuin met man en kruiden

Wat betreft de indeling van haar tuin, doet deze denken aan een ‘klassieke moestuin’ met kruiden. Keurige vakken met planten op soort. Toch is deze zelfde tuin tijdens de oogsttijd nauwelijks van een wilde bloementuin te onderscheiden met heel veel verschillende kleuren.

gemma van beek - plantplezier - trots op - kruidentuin

Gemma tussen haar lavendel

Minimaal drie keer per week is Gemma in haar tuin te vinden om onkruid weg te halen, maar als het dichter bij oogsttijd komt is dit natuurlijk meer.

Gemma wil graag iedereen meegeven zelf ook lekker kruiden in de tuin te zetten. Zeker met de populariteit van de moestuintjes, sluit dit hier erg goed op aan.  Op die manier breng je met kruiden, je groenten nog meer op smaak.

plantyplezier - groot kaasjeskruid

Groot Kaasjeskruid. Huidkruid

Tot slot nog een paar absolute aanraders van Gemma;

Wat je echt in je tuin moet hebben, zijn natuurlijk alle Provençaalse kruiden (tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid) voor in je gerechten. Wat zeker ook niet in een tuin mag ontbreken, is het maggikruid, (Levisticum officinale Koch). Een perfecte smaak versterker waardoor je geen zout meer in het eten nodig hebt. Een onbekend, maar smakelijk kruid is de Chinese bieslook (Allium tuberosum). Deze bieslook heeft een gecombineerde smaak van knoflook en bieslook in een perfecte verhouding.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!