Arjan Baan heeft altijd passie voor tuinieren gehad, maar de eerste stappen richting een Japanse tuin begonnen in 1996 met het maken van een eerste bonsai boompje; een lijsterbes die hij nog steeds heeft. Vervolgens schafte hij een boek aan over Japanse tuinen en raakte meer geïnteresseerd.
Toen Arjan en Ida in 1999 verhuisden naar hun huidige woning, werd de tuin die zij aanlegden in eerste instantie vooral aangelegd om geen ‘zandboel’ te krijgen.
Naar mate Arjan meer leerde over Japanse tuinen, begon hij met de aanleg van een kleine Japanse hoek achter in de tuin. Langzaam breidde dit hoekje steeds verder uit naar voren, wat resulteerde in een ware Japanse achtertuin.
Van zijn echtgenote Ida kreeg Arjan één uitgangspunt voor de tuin mee; ‘er moet plaats zijn om in de tuin te zitten en van de zon te kunnen genieten’. Verder wist Ida, na 35 jaar huwelijk, inmiddels ook wel wat ze van haar man kon verwachten en dat Arjan er iets moois van zou gaan maken.
Tijdens een zomervakantie werd er door hun zoon een groot gat gegraven voor de Koi vijver. Boven deze vijver legde Arjan een vlonder waardoor er een prachtig contact met het water is ontstond.
Arjan probeert door de manier waarop hij de tuin beplant, een landschappelijke sfeer te creëren met veel mos als basis en grondbedekker.
Als ander uitgangspunt voor zijn tuin hanteert Arjan dat er alleen planten in mogen staan die uit Japan komen. Gelukkig kennen wij in Nederland veel bekende soorten zoals Viburnum en Wisteria die als Japanse planten zonder moeite hun plek in de tuin van Arjan hebben weten te vinden.
Zelf zegt Arjan dat hij een onderhoudsarme tuin heeft met alleen af en toe wat snoeiwerk. En snoeien kan Arjan als geen ander. De bonsaiboom waarmee het ooit begon heeft veel navolging gekregen.
Het is dan ook geen wonder dat Arjan vaak gevraagd wordt voor advies over snoeien. Net als bij het snoeien van de bonsai geeft hij ook bij het snoeien in de tuin het advies aan mensen om vooral niet te bang te zijn om te snoeien en het gewoon te doen. Een takje te veel weggeknipt groeit gewoon weer aan. Zeker nu, in de lente.
Over de lente zegt Arjan: ‘Voor mij begint het nieuwe jaar niet zozeer op 1 januari maar op 21 maart’. De start van het voorjaar.