Trots op...  

Mijn eetbare bostuin in de stad

Mijn eetbare bostuin in de stad - PlantPlezier.nl

De liefde voor ‘groen’ is bij Vera Greutink ontstaan tijdens haar kinderjaren.

Van een moestuin tijdens haar lagere school periode, breidde het zich uit naar het plukken en gebruiken van wilde kruiden. Als twintiger maakte Vera kennis met de permacultuur en eigenlijk was toen voor Vera het cirkeltje rond.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

Bij permacultuur worden ecosystemen in de natuur als voorbeeld gebruikt om mensen in staat te stellen om zelf ook functionele ecosystemen te maken voor het produceren van voedsel. De aanleg van een permacultuurtuin is eigenlijk het meeste werk. De productieve tuin moet daarna vooral zelf zijn werk gaan doen. Naast wat snoeiwerk en op sommige momenten mulchen (bedekken van de bodem) met grove compost, bladeren, stro of grasmaaisel, is het vooral lekker eten uit eigen tuin.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

Voor Vera was tuinieren volgens de permacultuur zo logisch, dat ze er meteen mee aan de slag ging. Ze verdiepte zich in de materie en volgde een cursus permacultuur-ontwerpen. Inmiddels heeft Vera zich de principes van permacultuur zo eigen gemaakt, dat ze haar kennis graag met anderen deelt. Ze geeft cursussen en maakt permacultuur tuinontwerpen. Als je haar vraagt waar ze nu het meest trots op is, dan is het antwoord volmondig: ‘mijn eigen eetbare bostuin’.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

Achter het huis van Vera en haar man Remco in Hengelo ligt een typische stadstuin die smal, maar wel heel diep is. Zij hebben daar hun eigen ‘eetbare bostuin’ van gemaakt. Uiteraard volgens de premacultuur. De tuin is beplant met verschillende fruitbomen, kleinfruit, vaste groenten, kruiden en zichzelf uitzaaiende eetbare planten. Vera geeft aan dat zelfs de beplanting van de geveltuin eetbaar is. Daarnaast hebben zij ook een volkstuin van 240 m2 groot waarin zij vooral éénjarige groenten, maar ook fruit en snijbloemen teelt.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

Bij het ontwerp van haar ‘eetbare bostuin’ heeft Vera zich laten inspireren door het natuurlijke ecosysteem van een bos, waar eetbare gewassen op verschillende lagen voorkomen. De bostuin van Vera heeft daarom ook etages.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

winterharde minikiwi’s

Met de oppervlakte van zo’n vijf meter breed en vijfentwintig meter diep, is de stadstuin van Vera en Remco relatief klein. Toch heeft Vera er een grote diversiteit aan bomen, struiken en planten in gepoot. Zo telt de tuin drie fruitbomen (appel, pruim en kakipruim), wat struiken (josta, blauwe honingbes en kruisbes), veel eetbare groenten, kruiden en eetbare bloemen. De pergola’s zijn begroeid met druiven en natuurlijk zijn alle muren en schuttingen ook begroeid met in de permacultuur passende eetbare planten, zoals de loganbes, verschillende kleuren frambozen en winterharde kiwi’s.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

Toscaanse kool

In haar moestuin, gelegen 5 kilometer van haar huis, is ook een keur aan heerlijkheden te vinden. Moestuinieren volgens het permacultuur-principe houdt in dat je niet moet spitten. Spitten verstoort het natuurlijke evenwicht in de grond. Een ander principe is mulchen. Kale grond moet je bedekken, anders doet de natuur het zelf, met onkruid. De groentebedden liggen op de as zuid-noord, voor een optimale bezonning. Elk jaar wordt er een teeltplan gemaakt. In dit plan wordt alle ruimte optimaal benut, zodat elk groentebed twee tot drie maal per jaar een oogst levert. Vera stelt haar teeltplan zo op dat er altijd wel iets te oogsten valt. Haar uitdaging is om ook groenten te kweken die niet in de winkel verkrijgbaar zijn, zoals borlottibonen en Toscaanse kool. Maar ook maïs, asperges, peultjes en sjalotten zijn in Vera’s moestuin te vinden.

Vera - plantplezier - eetbare bostuin - trots op

zomeroogst

Met recht dat Vera trots is op haar eetbare bos, -en moestuin. Je kunt het zo gek niet bedenken, zo veel aan heerlijkheden bij huis. Het meest bijzondere is nog dat Vera niet dagenlang in haar tuinen bezig hoeft te zijn. De tuin doet z’n werk zelf. Vera heeft dus tijd om anderen met dit principe bekend te maken.

Ze heeft zelfs een boek geschreven: Tuin Smakelijk.

plantplezier - tuinsmakelijk

Een boek waarin haar ervaringen van vijftien jaar permacultuur-tuinieren zijn gebundeld.

Eenjarige in een teil

Eenjarige in een teil

Heb jij ook zin in een eetbare tuin? Een tip van Vera is, dat tuinieren volgens permacultuur ook heel goed kan op kleinschaligniveau. Zelfs in een flinke kuip of op een balkon kan je hiermee aan de slag.

Nieuwsgierig naar de cursussen van Vera of haar boek? Op haar website vind je er alle informatie over. Iedereen kan hiermee aan de slag. Dit is tuinieren zonder dat je rugpijn krijgt. Eet smakelijk!

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!