Trots op...  

mijn fantasie tuin

mijn fantasie tuin - PlantPlezier.nl

Niets wilde groeien op het grote en vlakke stuk grond dat Beerd van de Put en zijn vrouw Janny meer dan dertig jaar geleden kochten. Moeilijk voor te stellen voor wie de uitgebreide tuin vandaag de dag ziet.

trots op mijn tuin - plantplezier - beerd

Beerd legde door de jaren heen de tuin helemaal zelf aan. Hij creëerde hoogteverschil door de tuin uit te graven en ontdekte dat het grondwater erg diep zat. Met wat stenen bouwde hij een ‘ruïne’ en liet er een gangetje doorheen lopen. Beetje bij beetje veranderde de fantasietuin steeds meer in een Aziatische tuin. Inspiratie deden Beerd en Janny op tijdens hun vakanties naar onder andere Thailand en Bali.

trots op mijn tuin - plantplezier - beerd

Beerd zag er tempeltjes en bedacht dat die ook wel goed in de tuin zouden passen. Vervolgens werd de beplanting aangepast en ontstond er een tropische tuin, waar Beerd heel trots op is. De combinatie van de tropische planten als mimosa en Calliandra met de aangelegde paadjes en de geplaatste tempeltjes, vormen nu één geheel, zoals het op bijvoorbeeld Bali in de natuur zou kunnen voorkomen. Dat vindt Beerd het meest bijzonder.

 

beerd, fantasietuin - plantplezier -

De fantasietuin ging ook niet onopgemerkt aan passanten voorbij. De tuin ligt op een fietsroute en mensen stopten regelmatig op de oprit om te vragen of ze daar hun broodje mochten opeten, zodat ze konden genieten van de kleurige begonia’s die toen nog in de tuin te vinden waren. Van de oprit ging het naar een stoeltje en uiteindelijk werd er een terrasje aangelegd. Zo kunnen alle tuinliefhebbers meegenieten van de vierduizend vierkante meter fantasietuin van Beerd en Janny.

trots op mijn tuin - plantplezier - beerd

Inmiddels is de tuin uitgegroeid tot een dagtaak. Wekelijks komen bussen vol bezoekers langs. Beerds bedrijfje in zonweringen is inmiddels overgenomen en in de zomerperiode helpt de hele familie mee om de toeristen welkom te heten. Om half zes staat Beerd al op om de planten water te geven en te zorgen dat alles gereed is voor als om tien uur de eerste mensen al op de stoep staan.

trots op mijn tuin - plantplezier - beerd

Een niet-overdekte tropische tuin kan in Nederland helaas niet het hele jaar open zijn. In de periode tussen 1 oktober tot 1 april is de tuin van Beerd en Janny dan ook gesloten. Toch loont het zeker om nu alvast een bezoek aan deze prachtige plek vanaf 1 april in je agenda te zetten.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!