Trots op...  

Lavendel Boerderij ‘Granny’s Bouquet’

Lavendel Boerderij ‘Granny’s Bouquet’ - PlantPlezier.nl

Lavendel Boerderij ‘Granny’s Bouquet’ was voorheen de varkensboerderij van Gert en Grietje Ruttenberg. Een bedrijf met veel zwaar werk dat hen steeds minder genoegdoening gaf. Een buurman kwam met de tip op het roer om te gooien.

 

IMG_0115

Gert & Grietje Ruttenberg

Grietje is dol op tuinieren. De weinige vrije uurtjes die tijdens de periode van hun varkensboerderij over bleven, werden dan ook direct in haar tuin gestopt. Nadat de buurman had geopperd van hun land een bezoektuin te maken was er in het hoofd van Gert en Grietje een zaadje geplant dat niet meer verdween. Na heel veel nadenken besloten zij om van hun land een Lavendeltuin te maken. Mede doordat deze nog niet bestond en het geuren en kleurenspel van de Lavendel hen beide heel erg aansprak.

lavendel - plantplezier - gadget

Tegenwoordig is de Lavendelboerderij meer dan vijfduizend vierkante meter groot en uniek in Nederland. Er staan wel twintig verschillende soorten Lavendel in deze tuin. Het grootste deel ervan staat op vier grote velden met één Lavendelsoort per veld. Daarnaast zijn er nog tien ‘proefvakken’ met verschillende soorten. Deze proefvakken zijn letterlijk bedoeld om te proeven, ruiken en voelen. Hier wordt de bezoeker uitgedaagd de verschillen tussen de soorten te ontdekken.

Lavendeltuin - plantplezier - lavendel - gadget

Grietje is in de zomer full time aan het werk op de boerderij en staat elke dag tussen de plantjes of helpt bij het ontvangen van gasten. Heerlijk vindt zij dit en haar passie weet zij ook zeker over te brengen op de bezoekers. Gert heeft naast de Lavendeltuin ook nog een nadere baan. Met veel plezier maait hij in het weekend het gras of snoeit de heggen. Kortgezegd doet Gert al het onderhoud aan de tuin dat niet direct met Lavendel te maken heeft. Voor hen beide brengt dit alles, ondanks het werk, toch een oase van rust. Gert en Grietje raden gestreste mensen dan ook aan om lekker in de tuin bezig te gaan.
Lavendel is een plant die mensen snel associëren met Frankrijk, maar Grietje weet te vertellen dat het wereldwijd een populaire plant is. De kleur en geur van deze plant is extreem herkenbaar en veel mensen schrijven ook allerlei krachten toe aan de olie van de Lavendelplant.

lavendeltuin - plantplezier - lavendel

Wil je zelf Lavendel in de tuin of in de pot, dan heeft Grietje nog wel een aantal tips. Zorg ervoor dat de plant in een goede zure grond staat. Je hoeft ook niet te bemesten, alleen kun je wel wat extra kalk toevoegen. Gooi nooit water in het hart van de plant, de Lavendelplant houdt van droge voeten en mag dus nooit te veel water hebben. Lavendel is een prachtige geurende plant om in de tuin te hebben en heeft verder niet veel onderhoud nodig.

De Lavendel op de boerderij van Grietje en Gert bloeit van begin juli tot eind september. Wil je nou zelf ook een bezoekje aan de Lavendelboerderij brengen kijk dan op www.lavendelboerderij.com

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!