Trots op...  

Het plantenasiel van Rachelle Klaassen

Het plantenasiel van Rachelle Klaassen - PlantPlezier.nl

Ik ben trots op het plantenasiel! Het begon als een spontane ingeving en ik had nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden. Het loopt erg goed en het feit dat mensen oude tweede hands planten verkiezen boven de perfecte planten uit een winkel, dat vind ik leuk en is iets om trots op te zijn!

 

Hoe kwam je erbij om een plantenasiel te starten?

Ik denk dat het een beetje in mijn genen zit gebakken. Mijn opa is erg eigenwijs en heeft op een gegeven moment zelf een huis gebouwd en is zelfvoorzienend gaan leven. En mijn tante zit in de planten. Dat eigenwijze, zelf voorzienende en die planten, dat heb ik meegekregen.

Toen ik op kamers zat in Eindhoven ging ik planten sparen. Gewoon uit de winkel, of ik kreeg ze van anderen. Ik was gefascineerd in hoe planten leven en soms ook dood gaan. Toen ik na mijn studie verhuisde naar Amsterdam, zag ik op een dag planten langs de straat staan, gewoon naast het afval. Dat doe je toch niet dacht ik? Ik heb de planten meegenomen en ben ze goed gaan verzorgen. Ik heb mijn plantenasiel nu 3 jaar.

 

Hoe doe je dat nou precies, dat oplappen?

Vaak staan die planten al jaren in een pot en is de grond totaal uitgeput. Ik geef ze een nieuwe pot en wat nieuwe voedzame aarde, knip er wat dode takken af en dan is het afwachten. Ik observeer ze goed en kijk wat ze nodig hebben. Bij de ene plant kost dat iets meer tijd dan bij een andere plant. Daarnaast gaan ze eerst onder grond wortels schieten, je denkt dus dat er niks gebeurt. Pas later ga je boven de grond teken van leven zien. Heb geduld!

 

Is er met iedere plant iets te beginnen?

Nee, soms zijn het hopeloze gevallen. Maar ik vind iedere plant een uitdaging. Hoe gekker en meer dood dan levend, hoe interessanter ik het vind. Ik haal iedere plant op die ik aangeboden krijg, ik vind het zo leuk om bij mensen op bezoek te gaan en naar hun verhalen te luisteren!

Helemaal in het begin werd ik gebeld door een meisje, haar oma was overleden en ze vonden het zonde om haar verzameling cactussen en vetplanten weg te doen. Via internet kwamen ze bij mijn plantenasiel terecht. Ik heb wel even moeten opzoeken hoe ik deze planten moest verzorgen. Sommige had ik echt nog nooit gezien! Het leuke is ook dat één van deze vetplanten al 3 jaar niks leek te doen en nu heeft hij opeens een nieuw blaadje!

plantenasiel - rachelle - plantplezier - ivo - spotlights
Een van de cactussen van de cactusverzameling.

Wat voor planten vang jij zoal op?

Vooral veel grote planten zoals enorme cactussen van 2 meter hoog of de Monstera. Deze laatste kan zo groot worden dat mensen soms niet meer weten wat ze ermee moeten. Maar eigenlijk zijn alle planten welkom bij mij.

monstera - plantplezier - rachelle - klaassen - plantenasiel

Monstera

Woon jij nu dan niet in een oerwoud?

Nee hoor, dat valt heel erg mee. De planten zijn erg populair, dus als het wat te vol wordt in huis, plaats ik een oproep en ben ik ze zo weer kwijt. Ze komen tegenwoordig vaak niet eens meer bij mij terecht. Ik koppel een aanbieder rechtstreeks aan de adoptieouders. Ik heb ook een aantal planten die ik niet weg doe. Die groeien zo interessant dat ik eerst wil kijken hoe ze worden, daar ben ik dan zo benieuwd naar.

plantplezier - trots - rachelle - klaassen - plantenasiel

De woonkamer van Rachelle

 

Gooi jij zelf wel eens een plant weg?

Ik geef planten eerst een kans. Als ik zie dat er nog iets van leven in zit, wacht ik geduldig af. Bij 1 cactus heeft dit wel 3 jaar geduurd voor hij weer een nieuw blaadje had gevormd! Ja, soms gaat een plant toch dood en dan zet ik hem ook bij het vuilnis langs de straat, maar de dood hoort ook bij het leven.

 

Hoe komen al deze mensen bij jou terecht?

Het zijn vaak planten van oude mensen die er niet meer voor kunnen zorgen omdat de plant te groot is geworden of omdat ze moeten verhuizen. De adoptieouders zijn juist vaak jonge mensen. Bijna altijd zijn het mensen die mij niet kennen, ze zijn gaan googlen en komen dan op mijn website of facebookpagina terecht.

 

Verdien je ook wat met je plantenasiel?

Nee, het is allemaal liefdewerk. Ik vind het erg leuk en steek er veel tijd in. Als mensen een plant adopteren krijgen ze van mij een adoptiebewijs van de plant, hierop staat de naam van de plant, de datum van adoptie en ook een portret van de plant ten tijde van de adoptie.

 

plantplezier - plantenasiel - rachelle - klaassen

Het adoptiebewijsje

Heb jij gouden tips voor onze lezers om hun kamerplanten te verzorgen?

Je moet goed kijken hoe je plant reageert. Als je ineens veel water geeft en hij krijgt veel nieuwe bladeren, dan werkt dat. Kijk goed naar je plant, want ze hebben niet allemaal dezelfde verzorging nodig!

Wat is jouw toekomstplan met je asiel?

Ik heb nog nooit wat verdiend aan de planten, maar ik zit te denken aan de verhuur van bijzondere planten voor fotoshoots en filmsets. Daarnaast ben ik gevraagd om een boek te schrijven over mijn plantenasiel, daar begin ik aan in januari.

 

Meer lezen of planten in de aanbieding?

http://www.rachelleklaassen.com/plantenasiell.html

rachelleklaassen.tumblr.com

plantplezier - plantenasiel - rachelle - klaassen

De posters waarmee het plantenasiel in het begin bekendheid kreeg

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!