Trots op...  

Harold Scheffer

Harold Scheffer - PlantPlezier.nl

Harold Scheffer is trots op zijn torenhoge palmen en een 90 jaar oude Jeneverbesstruik, door hemzelf in vorm gesnoeid.

Zijn fascinatie voor tropische planten is in de jaren ’90 begonnen toen hij met zijn vrouw veel op vakantie ging in het Caribisch gebied. Na zijn huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek werd zijn vrouw heel erg ziek, waardoor zij niet meer in staat was verre reizen te maken. Dus besloot Harold de tropische tuin in zijn eigen tuin te realiseren. Harold volgde verschillende cursussen en lezingen en werd zo een ware wandelende encyclopedie.

“Het kost een hoop tijd en geld om mijn tuin te onderhouden. Waar de meesten hun gordijnen sluiten tijdens slechte koude dagen, sta ik sneeuw te scheppen en mijn bomen en planten in te pakken om ze te beschermen tegen vorst, vocht en wind. Ik heb speciaal vliesdoek (vliesdoek of zak van Ubbink te koop bij o.a. tuincentra) waarmee ik de palmen in de winter bescherm. De speren (nieuwe groeipunten) in het hart van de Trachycarpuspalm bescherm ik met een prop vliesdoek.”

 

 Wat voor soort planten heb je zoal staan?

“In het begin had ik vooral erg veel verschillende bamboesoorten, maar daar waren de buren niet heel erg blij mee. Ik woon in een rijtjeshuis en bamboe gaat, ondanks dat ik ze in speciale emmers zette, toch erg woekeren. Ik heb nu vooral varens, subtropische planten uit Mexico en Japan, palmen en een jeneverbes. Uiteraard heb ik ook nog wel wat bamboe.”

Wat is het topstuk uit jouw tropische tuin?

“Dat is toch wel mijn Jeneverbesboom. Toen ik op mijzelf ging wonen heb ik deze uit de tuin mogen scheppen bij iemand. Deze plant was al een paar keer verhuisd naar verschillende eigenaren. In 1994 heb ik hem hier in de tuin gezet. Ooit was het een gewone rechte struik, maar met veel inspanning, ijzerdraad en snoeiwerk heb ik er een prachtig gevormde jeneverbesstruik van gemaakt. Momenteel is hij denk ik al 80 of 90 jaar oud en kan ik hem niet meer verplaatsen. Ik had hem graag wat dichter bij het huis gehad, omdat het toch wel mijn pronkstuk is, maar verplaatsen gaat nu niet meer”

jeneverbes - plantplezier - ivo - harold scheffer

De zelf gesnoeide Jeneverbes van ruim 90 jaar oud

Harold haalt zijn planten gewoon in Nederland

Er zijn volop speciale tropische planten te krijgen, de meesten komen vanuit Frankrijk. Alleen is het een kunst om ze in Nederland te laten overleven. Er zijn tegenwoordig wel speciale palmen die beter bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat, bijvoorbeeld de Chamaerops Humilus. Deze is wat kleiner, groeit minder hard, heeft kleiner blad en is ook minder harig dan de andere palmen die ik heb staan. De oudste palm die ik heb staan is zo’n 40 jaar oud en een meter of 6 hoog. Tot nu toe heeft het Nederlandse klimaat hem nog niet weten om te krijgen!”

 

Heb jij nog een tip voor mensen die ook graag een tropische plant in hun tuin willen hebben?

Sluit niet je gordijnen als het winter wordt, maar verzorg en bescherm je planten. Veel mensen kijken gek op als hun palm, na een strenge winter dood is. Ook ‘winterharde’ palmbomen hebben extra bescherming nodig! Verdiep je dus in de verzorging van deze speciale planten en steek er tijd in.

tropische beplanting - plantplezier - trots op

Een tropisch paradijs midden in een woonwijk

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!