Trots op...  

De Kindertuin

De Kindertuin - PlantPlezier.nl

Melk komt van de koeien en groenten komen van het land. Voor veel kinderen uit de stad is dit nog niet zo vanzelfsprekend.

kinderen - kindertuin - trots op - plaatplezier

tuinierende kinderen

Om kinderen meer vertrouwd te laten raken met natuur, tuinieren en het zelf kweken van groenten, werd dertig jaar geleden door een lagere-schooldirecteur en een aantal anderen de ‘Kindertuin Delft’ in het leven geroepen, waar wekelijks meer dan 300 kinderen tuinieren. Kinderen die overwegend opgroeien in een door stenen gedomineerde omgeving.

kindertuin - plantplezier - trots op

Samen met een aantal tuinleiders wordt alles in de kindertuin in goede banen geleid. Ieder kind krijgt een eigen tuintje en onder begeleiding van de tuinleider gaan zij van start met het verbouwen van verschillende gewassen. Van aardappelen, bietjes, spitskool en pepers tot bloemen. Bloemen die, zo leren de kinderen, niet alleen voor de sier staan te pronken, maar ook een belangrijke functie hebben voor bijvoorbeeld de bijenpopulatie.

bijen - plantplezier - trots op - kindertuin

Bij met veel stuifmeel

Vrijwilliger van het eerste uur is Marty Kok. Zij blijft het leuk vinden als een kind ontdekt dat als je een aardappel in de grond stopt je er wel tien terug kunt krijgen. Een leuk verhaal is van een meisje dat zo graag haar boerenkool wilde oogsten, maar waarvoor het nog veel te vroeg was. Als grap had Marty gezegd dat dit pas kon als er een rookworst aan hangt. De keer daarop hing er een rookworst aan de boerenkool. Een grapje van de vader van dit meisje.

rode snijbiet - plantplezier - trots op

Rode snijbiet

Bijna alle kinderen blijven enthousiast tuinieren omdat zij iedere week weer zien dat iets is gegroeid. Vooral wanneer de kinderen voor de eerste keer een eigen tuintje hebben, zijn zij verwonderd over hoe iets eetbaars kan ontstaan vanuit zo een klein zaadje!

rode kool - trots op - kindertuin - plantplezier

Rode kool

Kindertuin Delft heeft als missie kinderen bewustwording bij te brengen over hoe planten groeien met daarbij de link naar overige aspecten van de natuur. Welke rol insecten spelen bijvoorbeeld. Verder raadt ze iedereen aan om ook buiten de kindertuin met de kinderen lekker te gaan tuinieren. Een moestuin hoeft helemaal niet groot te zijn, al zijn het maar een paar plantjes op het balkon. Het groeien en consumeren van de plantjes is vaak vanuit de ogen van een kind een fantastisch en zelfs ongelooflijk wonder.

mat kok - plantplezier - trots op - kindertuin

Vrijwilliger Inge legt uit.

Tot slot moet worden gezegd dat dit alles niet mogelijk zou zijn zonder de tomeloze inzet van meer dan tachtig vrijwilligers, zoals Marty. Zij maken het mogelijk dat veel kinderen deze groenervaring meekrijgen. Een ervaring die misschien wel net zo belangrijk is als taal en rekenen.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!