Trots op...  

Mijn Cottagetuin

Mijn Cottagetuin - PlantPlezier.nl

Thea van Maldegem heeft samen met haar man een 3000 m2 grote ecologische cottagetuin in Oostkapelle (Zeeland) met genoeg plek voor planten en dieren.

 

Hoe omschrijf je jouw tuin?

Wij hebben een cottagetuin, maar wel heel natuurlijk ogend en met strakke lijnen. Hij is 3000 vierkante meter groot, met konkelpaadjes en verschillende doorkijkjes en ‘kamertjes’. Een paar jaar geleden is in mijn tuin de Buxusziekte (=een schimmelziekte waardoor de planten bruin worden en uiteindelijk dood kunnen gaan) maar ik wilde dit niet te lijf gaan met bestrijdingsmiddelen, omdat ik niet wist wat dat voor gevolgen zou gaan hebben op de dieren en overige planten in de tuin. Daarom ben ik de Buxussen gaan verwijderen en heb ik weer een nieuwe tuin gecreëerd. Het was best even moeilijk om al mijn 30 jaar oude Buxussen te moeten verwijderen, want ik had ze zelf opgekweekt!

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

De Cottagetuin voor de uitbraak van de Buxusziekte

Hoe is dat zo ontstaan?

Het is voor mij altijd een wens geweest om een eigen tuin aan te leggen en te onderhouden. Ik vond het altijd al heerlijk en heb het dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. Zowel mijn tante, als mijn moeder die op de boerderij woonde, waren fervent tuinierders! Nadat ik getrouwd ben, hebben wij in Oostkapelle (Zeeland) een prachtig huisje, maar met een zwaar verwaarloosde tuin gevonden. De buurman was erg blij dat wij kwamen en wat aan de tuin gingen doen. Ik ben begonnen in het achter het huis gelegen gedeelte, eigenlijk zonder plan. Het werd al snel een tuin die heel leuk was om te zien. Toen mijn kinderen groter waren heb ik ook hun ‘voetbalveldje’ ingepikt om er mooie planten neer te zetten. Het lekker creatief en buiten bezig zijn, geeft mij rust naast mijn werk.

 

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

Er is genoeg verscheidenheid te vinden in de cottagetuin

Waar haal je je ideeën vandaan?

Ten eerste moet je er wel een beetje oog voor hebben, maar daarnaast kun je ook op internet kijken of in boeken ideeën opdoen. Ook bezoek ik tuinen van andere mensen. Toen ik net begon met mijn tuin ben ik al vrij snel eens bij Tom van der Linde langs gegaan. Hij is een grote inspiratiebron voor mij geweest. Hoe hij met planten speelt, vind ik prachtig.

 

Wat is er ecologisch aan jouw tuin?

Ik hou rekening met dieren en planten. In de opbouw heb ik gelijk gekeken naar plek voor dieren om weg te kruipen. Van snoeihout maak ik wallen voor de dieren, zoals bijvoorbeeld egels. Ook heb ik vruchtdragende bomen voor verschillende vogels. Er zijn hoge bomen voor vogels die van hoogte houden en lagere bomen en heggen voor vogels die graag laag zitten. Ik probeer voor elk dier iets te hebben. Ook voor bijen, vlinders en kleine zoogdiertjes.

Een kort gemaaid grasveld is voor heel veel dieren niet fijn. Daarom houden wij het maaibeleid aan van de vlinderstichting. Dat houdt in dat wij het grootste gedeelte van het jaar hoog gras hebben, zodat de vlinders er hun eitjes in kunnen afzetten en bijtjes hier lekker doorheen kunnen vliegen.

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

Een kort gemaaid graspad tussen het hoge gras

Gebruik je ook geen bestrijdingsmiddelen?

Nee, alleen eventueel wat groene zeep met spiritus tegen de luizen. Maar ik heb gemerkt dat als je even wacht tot de nestjes vol met jongen zitten, de koolmeesjes en pimpelmeesjes zoveel nodig hebben, dat het luizenprobleem zich vanzelf oplost.

 

Wat is jouw grootste trots?

Waar ik het meest van geniet is het voorjaar, als alle bollen boven komen. Al dat nieuwe, die mooie sneeuwklokjes. Dan laten wij dat aan onze kleinkinderen zien en dan zie je ook die kinderen zo genieten. Dan ben ik echt trots op wat ik heb gecreëerd in deze tuin!

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

De loofgang (berceau) van verschillende perenbomen

Wat voor werkzaamheden doe je precies in je tuin?

De laatste jaren doe ik veel samen met mijn man. Hij doet vooral het hoge en zware werk. Al het werk rondom de planten doe ik. Voor de hele hoge bomen komt de boomchirurg. Die man weet precies hoe je een boom goed kunt snoeien, dat is altijd wel een heel spektakel. Tussen 1948 en 1954 zijn er in onze tuin een rij Abelen (populieren) gepland. Deze zijn inmiddels erg groot geworden en je moet er voorzichtig mee omgaan. Een van de bomen hing erg over het erf van de buren, dus hebben wij de overhangende boom weggehaald en de overige bomen door de boomchirurg laten snoeien.  

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

De boomchirurg aan het werk

Wat vind je zo mooi aan jouw tuin?

De verscheidenheid binnen één tuin. Er zit een grote houtwal om de tuin heen en achter het huis heb ik heel veel bloemen. Loop je meer richting het zuiden dan kom je bij een moes- en kruidentuin. Ook heb ik een loofgang (ook wel berceau genoemd) van verschillende perensoorten. Met de ruilverkaveling in 1944 zijn er hier op Walcheren allemaal rechte percelen gemaakt. Bomen werden eruit gehaald en veedrinkputten werden gedempt, hierdoor liep de kikker- en salamanderstand erg achteruit. Door middel van het aanleggen van nieuwe veedrinkputten, wordt geprobeerd de stand weer omhoog te krijgen.

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

Op de voorgrond de veedrinkput

Heb je nog dromen voor de toekomst?

Ja, je blijft altijd dromen, maar ik zou graag een kas willen om planten te kunnen zaaien. Nu doe ik dat in huis, maar dat is niet ideaal. En misschien willen we in de toekomst nog eens wat kippen. Nu ik nog werk, ben ik te weinig thuis om dieren te houden, maar als ik straks met pensioen ga, ga ik het zeker overwegen.  

 

Ken je nog iemand die ook trots mag zijn op zijn tuin?

In België zit Koen van Poucke, hij heeft een kwekerij met een prachtige tuin erachter. Ik vind zijn opzet van de tuin met heel veel groene planten met mooie bladvormen prachtig.

Ook vind ik Kwekerij de Goede Aarde in Biervliet een hele mooie tuin erbij hebben..Hij gebruikt planten die het ook goed doen in mijn tuin.. Ik ga daar vaak kijken om te zien welke planten ik eventueel zou kunnen toepassen. Want die planten kunnen ook bij mij dan goed overleven. Wij hebben kleigrond met veel zand, dus ik moet echt rekening houden met de grondsoort voor ik het in tuin zet.

Op 24 en 25 april doet de tuin van Thea mee aan de Zeeuwse Bloembollenroute en is haar tuin te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie over de cottagetuin kun je hier kijken. Aan een nieuwe website wordt momenteel hard gewerkt: www.gardenguesthouse.nl

thea van Maldegem - spotlights - plantplezier - cottagetuin

De tuin vol met voorjaarsbloeiers: Alliums en Akelei

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!