Tips  

Bekijk hier een overzicht van alle PlantPlezier tips

Tip - Boomschaar met trekhaak

Boomschaar met trekhaak - PlantPlezier.nl Als je een hoge boom wilt snoeien, houd je het liefste beide voeten veilig op de grond. Dankzij de nieuwe GARDENA StarCut kan dat: geen acrobatische toeren meer met ladders of wankele trapjes. Boven aan de lange steel zit een scherpe schaar waarmee je via een ge√Įntegreerd treksysteem snel...

Deze tip lezen »

Tip - Weg met al die nare muggen!

Weg met al die nare muggen! - PlantPlezier.nl In de zomer willen we graag de tuin in en alle ramen in huis openzetten. Daarbij komen vaak wel die vervelende muggen om de hoek kijken.

Deze tip lezen »

Tip - Een bolchrysant is niet zomaar een plantje

Een bolchrysant is niet zomaar een plantje - PlantPlezier.nl In China is de chrysant het symbool voor geluk. In Japan heeft zelfs het keizerlijke zegel een chrysant. In Nederland kennen we de chrysant al jaren als de brengers van kleur in de tuin of op het balkon in het najaar.

Deze tip lezen »

Tip - Bloemkunst

Bloemkunst - PlantPlezier.nl Van 16 tot en met 24 september 2017 vindt in Kasteel Groeneveld in Baarn de 2e editie van Bloemkunst plaats.

Deze tip lezen »

Tip - Cocktail Cocabana

Cocktail Cocabana - PlantPlezier.nl Een verrukkelijke, alcoholvrije, oergezonde cocktail.

Deze tip lezen »

Tip - Ook in juli

Ook in juli - PlantPlezier.nl Juli is bij uitstek een maand om van je tuin te genieten. Mocht je in je tuin nog wat willen doen. Deze maand kun je nog prima tweejarige planten zaaien. Duizendschoon, stokrozen, akelei en violen bijvoorbeeld. Leg over je gezaaide goed een vochtige jute zak zodat de grond niet...

Deze tip lezen »

Tip - Nu maaien

Nu maaien - PlantPlezier.nl Een bloemenweide kun je nu maaien. De meeste kruiden zijn nu uitgebloeid.

Deze tip lezen »

Tip - Luister goed

Luister goed - PlantPlezier.nl Oorwormen zijn net mensen. ūüėČ

Deze tip lezen »

Tip - Weg ermee!

Weg ermee! - PlantPlezier.nl Eigenlijk had je het beter al kunnen doen, maar zitten er nog uitgebloeide bloemen aan je rhododendronstruik, breek deze dan kort onder de bloem af.

Deze tip lezen »

Tip - Welke kleuren waar

Welke kleuren waar - PlantPlezier.nl Werken met kleur is misschien wel het mooiste en ook wel het moeilijkste dat er is. Het licht in de tuin is erg belangrijk.

Deze tip lezen »

Tip - Verhouten

Verhouten - PlantPlezier.nl Vanaf eind juli verhouten de jonge scheuten van de kuipplanten.

Deze tip lezen »

Tip - De tuin in

De tuin in - PlantPlezier.nl Misschien was je het vergeten. Kamerplanten doen het in de zomer vaak beter in de tuin dan in huis. Je kamerplanten deze maanden even naar buiten doen is dus een goed idee.

Deze tip lezen »

Tip - Hagen snoeien

Hagen snoeien - PlantPlezier.nl Deze maand is heel geschikt voor het snoeien van hagen. Let er wel op dat er ook nog volop gebroed wordt door vogels. Verschillenden vogels brengen een paar keer per jaar een nest met jongen groot.

Deze tip lezen »

Tip - Bollen, bollen, bollen

Bollen, bollen, bollen - PlantPlezier.nl Bollen alleen in het voorjaar? Zeker niet! Bollen zijn het hele jaar door te krijgen en te planten. Soms als bol en soms al opgekweekt als plant.

Deze tip lezen »

Tip - Ga je voor jong of oud?

Ga je voor jong of oud? - PlantPlezier.nl In principe kunnen we het hele jaar rond aardbeien eten. Willen we ze van de volle grond, dan loopt het seizoen van juni tot september. Een beetje afhankelijk van het ras, maar een aantal aardbeien zijn nu op het einde van de pluk en krijgen nu uitlopers met plantjes.

Deze tip lezen »

Tip - 10 a 15 centimeter

10 a 15 centimeter - PlantPlezier.nl Na de bloei ontwikkelen zich zaden en vruchten. Snij van sommige bloemen direct na de bloei de bloeistengels weg tot 10 a 15 centimeter boven de grond. Bijvoorbeeld bij lupine en ridderspoor. De planten zullen dan weer opnieuw uitlopen en in de herfst nog een keer gaan bloeien.

Deze tip lezen »

Tip - Of blijf lekker thuis! ;-)

Of blijf lekker thuis! ;-) - PlantPlezier.nl Tips voor de vakantieverzorging van je tuin krijg je van alle kanten. Blijf je lekker thuis, dan heb je geen probleem. Alles gaat gewoon door, maar als je een paar weken of zelfs langer weg bent, kan er met je planten (zowel binnen als buiten) veel misgaan.

Deze tip lezen »

Tip - Met rust laten!

Met rust laten! - PlantPlezier.nl Heb je dit seizoen genoten van heerlijke asperges, dan is het na de langste dag (21 juni) tijd om de plant met rust te laten.

Deze tip lezen »

Tip - Niet te kort!

Niet te kort! - PlantPlezier.nl Met de (soms) heel zonnige dagen droogt de grond van ons grasveld makkelijk uit. Als je nu het gras te kort maait verzwak je het grasplantje. Het grasplantje wil zich herstellen maar heeft daar niet de kracht voor, omdat de bodem te droog is.

Deze tip lezen »

Tip - De lucht in!

De lucht in! - PlantPlezier.nl Er zijn planten die graag de lucht ingaan. ūüėČ Vorige week gaven we de tip om deze planten op te binden. Wat je ook kunt doen is de kop uit sommige van deze planten halen.

Deze tip lezen »

Tip - Vooral niet doen!

Vooral niet doen! - PlantPlezier.nl Hoge, bloeiende vaste planten zijn vaak dankbaar voor wat steun. Iedereen herkent de scheefgezakte stokrozen na een regenbui. Laat je ze te lang liggen, dan buigt de top naar het licht en heb je een stokroos met een rare kronkel in de top als je hem uiteindelijk opbindt.

Deze tip lezen »

Tip - Balkon op het zuiden

Balkon op het zuiden - PlantPlezier.nl Planten op een balkon houden is vaak lastig. Niet alleen speelt de wind vaak een belangrijke rol bij het uitdrogen van de planten. Ook de zon helpt daar natuurlijk aan mee. Planten op een balkon dat ligt op het zuiden moeten dus tegen een stoot je kunnen.

Deze tip lezen »

Tip - Over de maand juni

Over de maand juni - PlantPlezier.nl Wist je dat er in juni het grootste aantal soorten planten bloeit. De tuin geurt en kleurt geweldig. Niet alle planten bloeien even opmerkelijk, maar er komen talloze bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders en nog veel meer soorten insecten op de nectar en het stuifmeel af.

Deze tip lezen »

Tip - Extra hulp in de tuin

Extra hulp in de tuin - PlantPlezier.nl Haal kikkers, padden en salamanders je tuin in!

Deze tip lezen »

Tip - Rozen en uien

Rozen en uien - PlantPlezier.nl Wanneer je bij rozen uien plant, zul je merken dat de rozen sterker geuren. Bijkomend voordeel van het planten van uien. Bijkomend voordeel van afrikanen bij rozen, is dat deze de rozen ook beschermen tegen aantasters.

Deze tip lezen »

Tip - Kruiden

Kruiden - PlantPlezier.nl Niet iedereen zal plek hebben voor een complete moestuin. Wel heeft iedereen plek voor kruidenplantjes. In zijn vlog en column tipte Ivo al het concept van zelf thee maken.

Deze tip lezen »

Tip - Rozenscheuten

Rozenscheuten - PlantPlezier.nl Rozen worden (meestal) ge√ęnt. Op de sterke wortels van vaak een wat wildere rozensoort worden de zwakkere en mooiere geteelde soorten gezet.

Deze tip lezen »

Tip - Groeispurt planten

Groeispurt planten - PlantPlezier.nl Juist in deze periode wordt er door planten veel van de bodem gevraagd. Door de groeispurt worden veel bouwstoffen opgenomen en het is dus belangrijk hier en daar wat te bemesten.

Deze tip lezen »

Tip - De Chinese roos

De Chinese roos - PlantPlezier.nl Regelmatig zetten we bijzondere planten in het zonnetje en wekelijks schrijft en vlogt Ivo over de plant die hij voor die week heeft uitgekozen.

Deze tip lezen »

Tip - Weer aan de slag!

Weer aan de slag! - PlantPlezier.nl Misschien heb je het al gedaan? Misschien ook nog niet en zien de hagen in je tuin er nu heel wollig uit.

Deze tip lezen »

Tip - Rozemarijn verjongt

Rozemarijn verjongt - PlantPlezier.nl Met de kans dat de pensioenleeftijd de komende jaren waarschijnlijk nog verder gaat stijgen, zullen we toch actie moeten nemen om zo lang mogelijk vitaal te blijven. PlantPlezier denkt mee en helpt je aan een verjongingskuur gemaakt van rozemarijn.

Deze tip lezen »

Tip - Planten planten

Planten planten - PlantPlezier.nl Waarschijnlijk heb je het Ivo of Rob al weleens zien doen. Voordat ze planten poten dopen ze het kluitje even in een bak water. Meestal zijn dit kluitjes die al redelijk vochtig zijn.

Deze tip lezen »

Tip - Pinda’s in een pot

Pinda’s in een pot - PlantPlezier.nl Het is leuk om kinderen te leren hoe een plantje groeit door een bruine boon op een nat watje in een doorzichtig glazen potje te leggen en te zien hoe het opzwelt en ineens een ‚Äėstaartje‚Äô en een ‚Äėparasolletje‚Äô krijgt.

Deze tip lezen »

Tip - Moederdag plantje

Moederdag plantje - PlantPlezier.nl Wees er op tijd bij! Geef je moeder een plantje dat bij uitstek bij moederdag hoort.

Deze tip lezen »

Tip - Plant met boodschap

Plant met boodschap - PlantPlezier.nl Wees er op tijd bij!  Schrijf in het blad van een plant hoe lief je je moeder vindt.

Deze tip lezen »

Tip - Plant met geduld

Plant met geduld - PlantPlezier.nl Wees er op tijd bij! Voor de moeder met geduld.

Deze tip lezen »

Tip - Bijzondere primula

Bijzondere primula - PlantPlezier.nl Primula’s kennen we allemaal. Fragiele plantjes met een variatie aan prachtige kleurcombinaties bloemen. Als je een aurikel ziet kun je bijna niet geloven dat het familie is van dit fragiele plantje. Kijk je goed naar de bloemen dan weet je dat het wel zo is.

Deze tip lezen »

Tip - Voorkom slakkenvraat

Voorkom slakkenvraat - PlantPlezier.nl Je hebt je best gedaan om iets moois te maken van je bloembakken en natuurlijk wil je voorkomen dat de slakken komen snoepen van jouw trots en alles achterlaten als een ingestort huis.

Deze tip lezen »

Tip - Online is verse keuze

Online is verse keuze - PlantPlezier.nl Regelmatig bestellen Rob en Ivo planten online. Dit om te laten zien dat afstand geen barrière hoeft te zijn om toch een mooie tuin te maken. Iedereen kan planten thuis laten bezorgen zonder gedoe en van een goede kwaliteit.

Deze tip lezen »

Tip - Doe het met madeliefjes

Doe het met madeliefjes - PlantPlezier.nl Hoe loop je met Koningsdag binnen?

Deze tip lezen »

Tip - Schuur eens uitmesten

Schuur eens uitmesten - PlantPlezier.nl Hoe loop je met koningsdag binnen?

Deze tip lezen »

Tip - Maak je eigen tuin-ijs

Maak je eigen tuin-ijs - PlantPlezier.nl Hoe loop je met Koningsdag binnen?

Deze tip lezen »

Tip - Maak je eigen bijenbar

Maak je eigen bijenbar - PlantPlezier.nl Grootmoeder gaf het advies om bijen te helpen. Dit doe je door drinkgelegenheid aan te bieden. Niet veel mensen weten dat bij iedere bijenkast altijd in de buurt een plek moet zijn waar bijen kunnen drinken omdat ze veel vocht verliezen.

Deze tip lezen »

Tip - Win een Kleur je Leven

Win een Kleur je Leven - PlantPlezier.nl Win een Kleur je Leven met de Magical 150 dagen Challenge. Zelfs Piet doet ook mee! Bekijk de video hier. In Robs Grote Tuinverbouwing heb je Rob en Ivo al regelmatig horen praten over de 150 dagen challenge van de Magical hortensia’s. Een actie die op touw is gezet om...

Deze tip lezen »

Tip - Verstopplekjes

Verstopplekjes - PlantPlezier.nl Voor alle ouders die moeite hebben met het vinden van goede verstopplekjes in de tuin. Een lijstje met ideale planten in de tuin op dit moment om eieren onder te verstoppen. Onderverdeeld in moeilijkheid al naar gelang de leeftijd van de zoekers. ūüėČ

Deze tip lezen »

Tip - Zelf doen

Zelf doen - PlantPlezier.nl Kweek je eigen taugé!

Deze tip lezen »

Tip - Gemak

Gemak - PlantPlezier.nl Help ik heb geen goede vingers!

Deze tip lezen »

Tip - Vijg die water opslaat

Vijg die water opslaat - PlantPlezier.nl In zijn volg in Robs Grote Tuinverbouwing had Ivo het al over de speciaal gekweekte vijg die door selectie is aangepast aan ons klimaat.

Deze tip lezen »

Tip - Gaan met die banaan

Gaan met die banaan - PlantPlezier.nl Het is niet nieuw dat de planten die we in onze tuin zetten hun oorsprong vinden buiten onze landsgrenzen.

Deze tip lezen »

Tip - Rozen voor bijen

Rozen voor bijen - PlantPlezier.nl Bijenweelde rozen wonnen de gouden Florall award. Dit assortiment rozenstruiken werd speciaal ontwikkeld voor bijen.

Deze tip lezen »

Tip - Geen grond uit het gaatje

Geen grond uit het gaatje - PlantPlezier.nl Stel je bent nogal netjes op de vloer van je terras. Natuurlijk wil je wel potten neerzetten om de boel een beetje op te fleuren, maar eigenlijk heb je er een hekel aan dat er in de loop van een seizoen grond uit het gaatje kruipt en zich op...

Deze tip lezen »

Tip - Hanging baskets

Hanging baskets - PlantPlezier.nl Het land van de ‚Äėhanging baskets‚Äô is natuurlijk Engeland. Anders hadden het wel op z‚Äôn Nederlands de ‚Äôhangende mandjes‚Äô geheten. Groot nadeel van hanging baskets is dat ze de neiging hebben in de zomer met een beetje zonnige dag uit te drogen.

Deze tip lezen »

Tip - Micro-Drip System

Micro-Drip System - PlantPlezier.nl We twijfelden nog even of we zouden kiezen voor de derde Engelse Tip om te schrijven over de opstaande plastic vorkjes om sommige dieren uit de tuin te houden.

Deze tip lezen »

Tip - Kale wortels

Kale wortels - PlantPlezier.nl Je wilt een haag planten, maar wilt ook je budget een beetje in de gaten houden. Misschien omdat je grote aantallen nodig hebt. Plant dan heesters met kale wortels. Het is daar nu tijd voor.

Deze tip lezen »

Tip - Holle merg

Holle merg - PlantPlezier.nl Een vlinderstruik mag je niet te kort snoeien voor de winter. De struik kan invriezen doordat water en vorst door de holle stam, of stam met zacht wit merg naar binnen kan gaan. De plant kan dan tot diep bevriezen en zelfs doodgaan.

Deze tip lezen »

Tip - Twee keer per jaar

Twee keer per jaar - PlantPlezier.nl Er zijn twee momenten waarop je het beste Lavendel kunt snoeien. Na de bloei in augustus, wanneer je eigenlijk alleen de dode bloemen met een stukje loof verwijdert.

Deze tip lezen »

Tip - Maak een schutting

Maak een schutting - PlantPlezier.nl Waarschijnlijk heb je al veel wilgen gezien die de afgelopen weken/maanden geknot zijn. Takken liggen vaak nog langs de weg om op een later moment versnipperd te worden.

Deze tip lezen »

Tip - Bamboefiets uit Ghana

Bamboefiets uit Ghana - PlantPlezier.nl We kennen hout als bouwmateriaal, maar al eens verdiept in wat je kunt maken van bamboe?

Deze tip lezen »

Tip - Een dak van groen

Een dak van groen - PlantPlezier.nl Sedum op je dak is niet nieuw. Al jaren worden er rollen verkocht die je op het dak van je schuurtje kunt leggen.

Deze tip lezen »

Tip - Hortensia snoeien

Hortensia snoeien - PlantPlezier.nl De gewone hortensia’s (Hydrangea macrophylla) met de bekende bolle of platte bloeiwijzen worden in het voorjaar gesnoeid.

Deze tip lezen »

Tip - IJsheiligen

IJsheiligen - PlantPlezier.nl Wat is IJsheiligen nou precies? Vroeger werden aan veel dagen van een jaar de naamdagen van heiligen gekoppeld.

Deze tip lezen »

Tip - De nieuwste trend!

De nieuwste trend! - PlantPlezier.nl De Clusia is een veelzijdige plant. Niet alleen kun je leuke teksten schrijven in het blad je kunt deze spectaculaire plant ook op water zetten.

Deze tip lezen »

Tip - Wat Rob vertelde

Wat Rob vertelde - PlantPlezier.nl In de uitzending van Robs Grote Tuinverbouwing gaf Rob nog een tip over composteren.

Deze tip lezen »

Tip - Leuk met (klein)kinderen

Leuk met (klein)kinderen - PlantPlezier.nl Heb je kinderen of kleinkinderen? Maak dan eens, bij beter weer, een wormenhotel met ze.

Deze tip lezen »

Tip - Wel of niet?

Wel of niet? - PlantPlezier.nl Wel of niet snoeien. Wanneer snoei je nou wat?

Deze tip lezen »

Tip - Hoe maak je een bonsai

Hoe maak je een bonsai - PlantPlezier.nl Het maken van een bonsai is een leuke hobby en berust op een aantal principes. Getracht wordt een miniatuur boom te maken die het uiterlijk heeft van een grote boom maar het formaat van een potplant.

Deze tip lezen »

Tip - Maak je lamp groen

Maak je lamp groen - PlantPlezier.nl Maak je lamp groen. En doe dit door zelf een mini ecosysteem in een lamp te maken. Op dit moment zijn er verschillende lampen op de markt waarin je zelf plantjes in de lamp kunt opkweken.

Deze tip lezen »

Tip - Apart of in een groep

Apart of in een groep - PlantPlezier.nl Met een kleine tuin ben je snel geneigd om bijzondere soorten te verzamelen en die apart in de tuin te zetten. Een mooie tuin krijg je meestal als je enige rust brengt in de border en te werken met plantencombinaties.

Deze tip lezen »

Tip - Tien maal

Tien maal - PlantPlezier.nl Moestuinieren is leuk, maar soms moet je er ook gewoon genoeg ruimte voor hebben.

Deze tip lezen »

Tip - Voor wie te laat was

Voor wie te laat was - PlantPlezier.nl Waarom moeten bollen op tijd worden gepoot?

Deze tip lezen »

Tip - De Vakman/vrouw

De Vakman/vrouw - PlantPlezier.nl Natuurlijk proberen we je zoveel mogelijk te helpen aan tips voor een ideaal tuinseizoen.

Deze tip lezen »

Tip - Februari kamerplanten verpotten

Februari kamerplanten verpotten - PlantPlezier.nl Met het langer worden van de dagen komt ook de groei van planten weer langzaam op gang. De groeiperiode van kamerplanten loopt van maart tot ongeveer september.

Deze tip lezen »

Tip - Februari kuipplanten verpotten

Februari kuipplanten verpotten - PlantPlezier.nl In februari kun je de kuipplanten ook in een andere pot zetten. Net als bij kamerplanten geldt ook voor kuipplanten dat zij langzaam met het langer worden van de dagen weer meer tot leven zullen komen.

Deze tip lezen »

Tip - Gommende fruitbomen

Gommende fruitbomen - PlantPlezier.nl Gomziekte is eigenlijk een natuurlijke reactie van de boom op beschadigingen, of infecties. Als er bijvoorbeeld op een verkeerd moment in het jaar een tak van de boom wordt verwijderd zorgt het gom er in eerste instantie voor dat de wond van de boom wordt beschermd.

Deze tip lezen »

Tip - Een ‚Äėkacheltje‚Äô in de bak

Een ‚Äėkacheltje‚Äô in de bak - PlantPlezier.nl Maak van een koude (kweek) bak een warme bak door de bodem 60 centimeter diep uit te graven. Breng vervolgens een laag oud blad aan en leg hier overheen een laag verse paardenmest uit de manege.

Deze tip lezen »

Tip - As van de houtkachel

As van de houtkachel - PlantPlezier.nl Deze maanden wordt er weer veel hout gestookt. Met het verbranden versnel je eigenlijk de vertering van hout. In de natuur wordt een boom uiteindelijk ook helemaal teruggebracht tot de bouwstoffen.

Deze tip lezen »

Tip - Bevroren gras

Bevroren gras - PlantPlezier.nl Bevroren gras breekt als je erover loopt. Dit geeft in het voorjaar lelijke bruine plekken in de grasmat.

Deze tip lezen »

Tip - Tip van Ivo

Tip van Ivo - PlantPlezier.nl Plant (wat meer) coniferen in de tuin. Hierdoor heb je in de winter ook groen in de tuin (een groen geraamte) en het geeft vogels beschutting. Bekijk de video die Ivo maakte.

Deze tip lezen »

Tip - Compost rond de pollen

Compost rond de pollen - PlantPlezier.nl Veel planten vriezen in de winter wat omhoog, strooi compost rond de pollen, dan kunnen ze beter tegen de kou.

Deze tip lezen »

Tip - Wie wat bewaart heeft wat

Wie wat bewaart heeft wat - PlantPlezier.nl Weinig planten in onze tuincultuur komen van oorsprong uit Nederland. Deels ook dankzij de vele reizen die Europeanen in de Middeleeuwen maakten zijn veel planten uit andere streken in onze tuincultuur terecht gekomen.

Deze tip lezen »

Tip - Een bijzondere struik

Een bijzondere struik - PlantPlezier.nl Soms komt Ivo een bijzondere plant tegen die hij onder je aandacht wil brengen. Een plantje dat er op dit moment van het jaar nog niet zo bijzonder uitziet, maar zeker de moeite is om in huis te halen is de Prunus insica.

Deze tip lezen »

Tip - Toverhazelaar als gezichtslotion

Toverhazelaar als gezichtslotion - PlantPlezier.nl Het duurt niet meer zo lang tot de toverhazelaar (Hamamelis) bloeit. Met zacht winterweer verspreidt deze tovenaar een heerlijke honingachtige geur en geeft bloemen van geel tot oranje-rood.

Deze tip lezen »

Tip - Een plant met goede voornemens

Een plant met goede voornemens - PlantPlezier.nl We zijn een week onderweg met onze goede voornemens.

Deze tip lezen »

Tip - Januari is tijd voor kalk

Januari is tijd voor kalk - PlantPlezier.nl Het is nu tijd om kalk te strooien.

Deze tip lezen »

Tip - Mediterrane planten

Mediterrane planten - PlantPlezier.nl Steeds meer mensen zetten planten uit mediterrane streken in de tuin.

Deze tip lezen »

Tip - Licht in de saaiste maand

Licht in de saaiste maand - PlantPlezier.nl De kortste dag van het jaar ligt net achter ons, maar het duurt nog wel even voor we weer merken dat de dagen langer worden.

Deze tip lezen »

Tip - Wat kun je in januari snoeien?

Wat kun je in januari snoeien? - PlantPlezier.nl Het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd om op te ruimen en plaats te maken voor volgend jaar.

Deze tip lezen »

Tip - Weer eens wat anders in je keuken

Weer eens wat anders in je keuken - PlantPlezier.nl Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens. Minder vlees eten is hier een voorbeeld van.

Deze tip lezen »

Tip - Vogels voeren in de winter

Vogels voeren in de winter - PlantPlezier.nl Vogels kunnen niet lang zonder voer. Net als wij houden de vogels zelf hun lichaam op temperatuur en dat kost veel energie. Geef met sneeuw en vorst voer als aanvulling op wat ze zelf nog wel bij elkaar kunnen scharrelen.

Deze tip lezen »

Tip - Skimmia fleurt op in huis

Skimmia fleurt op in huis - PlantPlezier.nl Het leuke van een skimmia is dat het plantje al mooi is nog voor het bloeit. Niet alleen zorgt het voor blijvend groen in je tuin, maar ook in knop is het plantje juist in de winter ook prachtig.

Deze tip lezen »

Tip - (Moestuin)plannen maken

(Moestuin)plannen maken - PlantPlezier.nl Als je dit jaar veel uit je moestuin hebt geoogst en alles er prachtig uit ziet dan heb je misschien de neiging dit het komende jaar weer hetzelfde te doen. Alles opnieuw en op de plek waar het zo goed lukte. Toch is dat niet goed.

Deze tip lezen »

Tip - Omdat het alleen met Kerst kan

Omdat het alleen met Kerst kan - PlantPlezier.nl Alleen met Kerst mogen we dingen in huis halen die we anders nooit zouden neerzetten.

Deze tip lezen »

Tip - De dagen voor Kerst zijn al druk genoeg

De dagen voor Kerst zijn al druk genoeg - PlantPlezier.nl De meeste mensen willen wel sfeer in huis, maar kiezen er door drukte van het moment niet voor om nog eens uitgebreid hyacinten in een pot te gaan zetten.

Deze tip lezen »

Tip - Een witte Kerst voor iedereen

Een witte Kerst voor iedereen - PlantPlezier.nl Niet iedereen heeft ruimte voor een grote Kerstboom, maar iedereen heeft wel ruimte voor een mini Kerstboom met sneeuw.

Deze tip lezen »

Tip - Olijf in de winter

Olijf in de winter - PlantPlezier.nl Vroeger vormden de Alpen en de rivier de Loire in Frankrijk een scherpe scheiding tussen de olijfcultuur in het zuiden en de botercultuur ten noorden daarvan. Inmiddels wordt olijfolie ook veel in onze keuken gebruikt en komt de plant ook voor in onze tuinen.

Deze tip lezen »

Tip - Kleur in de winter

Kleur in de winter - PlantPlezier.nl Nu de bomen kaal zijn vallen schorsen en de tinten van takken extra op in de tuin. Een goede tuin is in alle jaargetijden mooi en het is de moeite bij het beplanten van de tuin ook aandacht te geven aan het winterbeeld.

Deze tip lezen »

Tip - Sneeuw vs. ijs

Sneeuw vs. ijs - PlantPlezier.nl Het sneeuwt de laatste jaren niet meer zo vaak en het blijft ook niet zo lang meer liggen. Toch kan het in onze winters nog best wel gemeen vriezen en een laagje sneeuw kan dan vaak als isolerende deken fungeren voor de planten die eronder zitten.

Deze tip lezen »

Tip - Tuinplannen

Tuinplannen - PlantPlezier.nl Ben je bezig met het maken van plannen voor volgend jaar? Bakker.com heeft verschillende borderplannen voor je die het makkelijk maken je tuin (opnieuw) in te vullen.

Deze tip lezen »

Tip - Prinsessen op een rijtje

Prinsessen op een rijtje - PlantPlezier.nl Na de column¬†en het vlog van Ivo nog even de Euphorbia pulcherrima Princettia‚Äôs¬ģ op een rijtje voor je.

Deze tip lezen »

Tip - Bloeiende klimplanten

Bloeiende klimplanten - PlantPlezier.nl Laat bloeiende klimplanten liefst ongesnoeid overwinteren. Over het algemeen komen deze planten uit warmere streken dan ze bij ons gewend zijn en vriezen in de winter sowieso een eindje in.

Deze tip lezen »

Tip - Gras Loop

Gras Loop - PlantPlezier.nl Na de droge zomer is de herfst het jaargetijde om het vocht in de bodem weer aan te vullen. Even wennen voor iedereen blijkt ook als je de fileberichten op de radio hoort.

Deze tip lezen »

Tip - Gras maai

Gras maai - PlantPlezier.nl We hebben inmiddels gemerkt dat de dagen en nachten kouder worden. Dit betekent dat het blad van de bomen valt en de groei uit de planten verdwijnt.

Deze tip lezen »

Tip - Vijverplanten

Vijverplanten - PlantPlezier.nl Niet echt een fijn werkje om nu nog in de vijver te werken. Koud! Toch verdienen de waterplanten in de vijver ook in het najaar wel wat aandacht van ons.

Deze tip lezen »

Tip - Een prettige indeling

Een prettige indeling - PlantPlezier.nl Een groot voordeel van hoogteverschillen in een tuin is dat je meer beschutte plekken kunt maken. Dat is bij een zitplek een groot voordeel.

Deze tip lezen »

Tip - Bodem verbeteren

Bodem verbeteren - PlantPlezier.nl De beste bodemverbeteraar die je kunt hebben is bladaarde. Verzamel het afgevallen blad uit je tuin, doe het in plastic vuilniszakken en bind die dicht.

Deze tip lezen »

Tip - Appel- en notenraper

Appel- en notenraper - PlantPlezier.nl Natuurlijk kun je prima op je knie√ęn gaan zitten en dan noten of appels van de grond rapen. Misschien vind je de natte en klamme najaarsgrond wel juist heerlijk en geniet je van de optrekkende kou in je benen.

Deze tip lezen »

Tip - Fleur je Leven

Fleur je Leven - PlantPlezier.nl Iedereen kan wel wat fleur en kleur gebruiken in zijn of haar leven. Daarom is Sarah Dikker de redder in nood. Dagelijks is zij te zien in een minuutje waarin ze je uitdaagt om jouw eigen leven, of dat van anderen op te fleuren. Ze doet het voor en...

Deze tip lezen »

Tip - Sonatini

Sonatini - PlantPlezier.nl De laatste weken laten Rob en Ivo regelmatig de bijzondere Sonatini zien die door sommigen ook wel de ‚Äėtuin-amaryllis‚Äô wordt genoemd. Dit prachtige bloemetje mag zich ook echt Amaryllis noemen en komt uit Zuid-Amerika.

Deze tip lezen »

Tip - Romantische border

Romantische border - PlantPlezier.nl Je wilt romantiek in je tuin. Hoe doe je dat? Heel simpel met de juiste combinatie vaste planten. Wie krijgt er geen romantisch gevoel bij de aanblik van de prachtige roze en paarse kleuren van de salvia’s, tuingeraniums en hartlelies.

Deze tip lezen »

Tip - Designstuk op tafel

Designstuk op tafel - PlantPlezier.nl Je hebt hem vast al wel eens gezien, de Philodendron ‚ÄėAtom‚Äô. Een prachtige groene kamerplant die compact groeit. Met een mooie glazen vaas, wat stenen, water en een plant van Bakker.com¬†maak je in een handomdraai een prachtig designstuk voor in je woonkamer.

Deze tip lezen »

Tip - Vogels in de tuin

Vogels in de tuin - PlantPlezier.nl Coniferen zijn goed voor vogels Het blad valt van de bomen en langzaam gaan we weer denken aan het helpen van de vogels in de tuin. Vorige week gaven we al als tip dat vogels erg dol zijn op coniferen in een tuin. Zeker in de winter vinden ze...

Deze tip lezen »

Tip - Gras wordt border

Gras wordt border - PlantPlezier.nl Stel, je wilt minder grasmaaien, maar om je hele gras om te spitten en in te planten vind je ook te veel werk. Het kan makkelijker. Zet plantjes in je grasveld Laat een deel van je gras verwilderen en plant er kleurige bloemen tussen.

Deze tip lezen »

Tip - Koop klein!

Koop klein! - PlantPlezier.nl Je hebt een nieuwe tuin en je wilt van alles maar je budget is niet heel ruim. De beste budget tip die je kunt krijgen is door kleine planten te kopen. Planten worden duurder naar mate je ze groter koopt. Je betaalt natuurlijk voor de tijd en energie die een...

Deze tip lezen »

Tip - Luchtcirculatie bij planten

Luchtcirculatie bij planten - PlantPlezier.nl Planten hebben goede luchtcirculatie nodig. Een zacht briesje in de tuin is niet alleen heerlijk, het voorkomt ook schimmelaantasting, ziektes en andere ellende. Frisse lucht en zonlicht reinigen, dus zorg dat die tot je planten door kunnen dringen.

Deze tip lezen »

Tip - Een chique border

Een chique border - PlantPlezier.nl Nu je nog volop in de tuin bezig bent gaan je gedachten misschien ook al richting het voorjaar. Je zoekt een andere sfeer in je tuin of plantencombinaties die beter bij elkaar passen. PlantPlezier wil je helpen en geeft je in de komende maanden regelmatig een plan voor een border...

Deze tip lezen »

Tip - Heide planten

Heide planten - PlantPlezier.nl Een tuin mag weer meer beleving zijn. Mensen kiezen weer voor wuivende grassen, veel bloemen en zelfs voor tuinen die meer richting cottage gaan.

Deze tip lezen »

Tip - In oktober verplanten

In oktober verplanten - PlantPlezier.nl Door in oktober te planten kunnen heesters, bomen en vaste planten nog voor de winter vastgeworteld zijn. Dit geeft ze in het voorjaar een voorsprong ten opzichte van planten die dan pas de grond in gaan.

Deze tip lezen »

Tip - Zelf planten kweken

Zelf planten kweken - PlantPlezier.nl Het lijkt alsof het nu voorbij is met de tuin en het lijkt ook alsof we alleen nog maar aan het opruimen zijn en ons voorbereiden op de winter. Er wordt geoogst, blad geharkt en planten naar binnen gehaald.

Deze tip lezen »

Tip - Bollen planten en turfmolm strooien

Bollen planten en turfmolm strooien - PlantPlezier.nl Strooi turfmolm op de plekken waar je bollen hebt geplant. Je kunt hierdoor goed zien waar ze staan en het geeft de bollen extra bescherming tegen de vorst.

Deze tip lezen »

Tip - Exoten in de tuin in de winter

Exoten in de tuin in de winter - PlantPlezier.nl Veel tuingenieters weten niet goed waar ze ‚Äôs winters met hun ‚Äėwat vorstgevoelige planten‚Äô heen moeten.

Deze tip lezen »

Tip - Niet te kaal is mooi in de winter

Niet te kaal is mooi in de winter - PlantPlezier.nl Natuurlijk wil je de tuin winterklaar maken en het liefst alle uitgebloeide bloemen weghalen, omdat ze beginnen te verdorren.

Deze tip lezen »

Tip - Etagebeplanting

Etagebeplanting - PlantPlezier.nl Natuurlijk wil je optimaal genieten van je bloembak en de winter is vaak niet de meest optimale tijd om deze op te maken. Wees de natuur een slag voor en plant onder de blijvende planten bloembollen in lagen.

Deze tip lezen »

Tip - Wilde bloembollentuin

Wilde bloembollentuin - PlantPlezier.nl Wie gek is op een wilde bloementuin kiest naar alle waarschijnlijkheid voor bolletjes die zichzelf vermeerderen. De Ipheion (de Oude Wijfjes) is hier een goed voorbeeld van.

Deze tip lezen »

Tip - Bloembak isoleren

Bloembak isoleren - PlantPlezier.nl Dat het tijd is om de bloemenbakken weer opnieuw te vullen is wel duidelijk. Natuurlijk haal je alle grond uit de plantenbak en vul je deze weer aan met nieuwe grond die vol zit met voedingsstoffen voor planten.

Deze tip lezen »

Tip - Onkruid nu weghalen

Onkruid nu weghalen - PlantPlezier.nl Net als de andere planten groeit het onkruid nu ook niet meer zo snel. In tegenstelling tot de zomer zal onkruid nu niet meer zo groot worden om te bloeien en zich uit te zaaien.

Deze tip lezen »

Tip - Hebe hebben

Hebe hebben - PlantPlezier.nl Heb je zin in kleur in je tuin? Met Hebe heb je de ideale kandidaat en je kunt kiezen uit meer dan honderd verschillende soorten met witte, lavendelblauwe, paarse roze of lila bloemen.

Deze tip lezen »

Tip - Vate planten scheuren

Vate planten scheuren - PlantPlezier.nl Vaste planten kunnen tot ongeveer 15 oktober worden gescheurd en terug uitgeplant. Zwakkere soorten, zoals de herfstanemonen en de siergrassen,

Deze tip lezen »

Tip - Najaarsklusje: bladharken

Najaarsklusje: bladharken - PlantPlezier.nl Bladharken is een eenvoudig maar noodzakelijke tuinklusje. Dit najaar presenteert Gardena een vernieuwde bladhark waar mee je snel en precies kunt werken. Bladharken De vernieuwde bladhark is onderdeel van het combisystem van Gardena. 

Deze tip lezen »

Tip - Gras zaaien of leggen

Gras zaaien of leggen - PlantPlezier.nl September is een belangrijke maand voor grassen. Juist nu is een ideale tijd om gras te zaaien of leggen. Gezaaid gras ontkiemt makkelijk en gaat als plantje de winter in. Graszoden wortelen makkelijk in deze periode. Een paar tips op een rijtje:

Deze tip lezen »

Tip - Lelijke schaduwlijn in de tuin

Lelijke schaduwlijn in de tuin - PlantPlezier.nl De meeste mensen weten niet dat het de harde schaduwlijn van het huis is, die een tuin op het noorden vaak zo’n trieste sfeer geeft. De sfeer ervaren ze wel, maar weten niet dat het komt doordat het contrast tussen zon en schaduw in zo’n tuin te groot is....

Deze tip lezen »

Tip - Hoe kun je een kleine tuin groter laten lijken

Hoe kun je een kleine tuin groter laten lijken - PlantPlezier.nl Ronde vorm Door een ronde vorm te gebruiken lijkt een kleine tuin vaak breder. Maar gelukkig is dit niet de enige tip want niet iedereen wil een ronde tuin. ūüėČ

Deze tip lezen »

Tip - Hoe maak je een rustgevende tuin

Hoe maak je een rustgevende tuin - PlantPlezier.nl Rust in een tuin betekent niet dat er helemaal geen felle kleuren in aanwezig mogen zijn. Rust ontstaat door felle kleuren niet met elkaar te laten botsen en deze door bijvoorbeeld witte en groene bloeiers van elkaar te scheiden.

Deze tip lezen »

Tip - Wat je moet weten over bestrating

Wat je moet weten over bestrating - PlantPlezier.nl Mocht je overwegen zelf te gaan straten, houd er rekening mee dat pad of terras altijd minimaal één centimeter per meter moet aflopen. Een klinkerpad los in de tuin leg je meestal in een lichte boog.

Deze tip lezen »

Tip - Vervolg op column

Vervolg op column - PlantPlezier.nl September is de maand van de grassen. Het is nu een ideale tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Omdat de bodem nog lekker warm is zal ook gezaaid gras makkelijk ontkiemen.

Deze tip lezen »

Tip - Voor volgend voorjaar

Voor volgend voorjaar - PlantPlezier.nl Zaden van veel eenjarige planten zijn nu uitgerijpt. Verzamel ze voor volgend jaar. Laat ze goed drogen en berg ze dan op in een plastic zakje. En vergeet het etiketje niet ;-).

Deze tip lezen »

Tip - Nuttig tuinafval

Nuttig tuinafval - PlantPlezier.nl Langzaam worden er hier en daar al weer planten afgeknipt. Takken bladeren en snoeihout belanden vaak in een groencontainer.

Deze tip lezen »

Tip - Hoe kun je een kleine tuin groter laten lijken

Hoe kun je een kleine tuin groter laten lijken - PlantPlezier.nl Bouwmaterialen Door te kiezen voor langwerpige bouwmaterialen kun je spelen met het optisch effect. In een smalle diepe tuin kun je dus beter de tegels horizontaal ten opzichten van de kijkrichting leggen. Hierdoor lijkt de tuin breder.

Deze tip lezen »

Tip - Bomen planten in nieuwe tuin

Bomen planten in nieuwe tuin - PlantPlezier.nl Hoe langer een kweker er over doet om een bepaald formaat boom te kweken, hoe duurder het exemplaar is.

Deze tip lezen »

Tip - Snoeien, poten, scheuren en bestellen

Snoeien, poten, scheuren en bestellen - PlantPlezier.nl Snoeien In deze periode is het de tijd om de zogenaamde bloedende bomen als esdoorn, berk, en notenbomen te snoeien.

Deze tip lezen »

Tip - Balkon op het noorden beplanten

Balkon op het noorden beplanten - PlantPlezier.nl Veel mensen denken dat met een balkon op het noorden je er niets leuks van kunt maken. Juist heesters nemen vaak genoegen met een plek op het noorden.

Deze tip lezen »

Tip - Dagelijks tuinnieuws

Dagelijks tuinnieuws - PlantPlezier.nl Voor sport lees je de sportbijlage van je krant. Het weer check je via een app. Je weet precies waar de files staan voor je in de auto stapt en je blijft op de hoogte wat er op tuingebied gebeurt via PlantPlezier en Groen Vandaag.

Deze tip lezen »

Tip - Water geven

Water geven - PlantPlezier.nl Er zijn verschillende manieren om tijdens de vakantie, zonder (al te veel) hulp van buren de planten zowel binnen als buiten te verzorgen. Voor iedere ouderwetse manier is inmiddels ook een eigentijdse variant. Lees het hier en vind uit welke manier het beste bij je past.

Deze tip lezen »

Tip - Sterke planten

Sterke planten - PlantPlezier.nl Het hebben van brandnetel en heermoes in de tuin is voor veel mensen een verschrikking. Toch kun je van dit nadeel een voordeel maken.

Deze tip lezen »

Tip - Bloemenmengsel

Bloemenmengsel - PlantPlezier.nl Slaap je slecht? Oogst wortels van de valeriaan (vlak voor de plant gaat bloeien), pluk ook tijm, salie en lavendel.

Deze tip lezen »

Tip - Wortels afsteken

Wortels afsteken - PlantPlezier.nl Het steeds verder de tuin in groeien van de wortels van een haag, kan alle vocht en voeding voor andere planten wegnemen.

Deze tip lezen »

Tip - Coniferen snoeien

Coniferen snoeien - PlantPlezier.nl Meestal worden coniferen twee keer per jaar gesnoeid. In mei worden ze in model geknipt en in augustus worden de nieuwe uitlopers ingekort. Eén uitzondering is de taxus die pas rond de langste dag wordt gesnoeid.

Deze tip lezen »

Tip - Tweede leven

Tweede leven - PlantPlezier.nl Ivo vindt dat we niet te veel in hokjes moeten denken. Bekijk hier het filmpje dat hij maakte.

Deze tip lezen »

Tip - Vijver schoonmaak

Vijver schoonmaak - PlantPlezier.nl De vijver warmt in deze tijd op waardoor waterplanten goed groeien. Soms groeien de planten zo hard dat een vijver helemaal vol kan raken.

Deze tip lezen »

Tip - Eénjarigen poten

Eénjarigen poten - PlantPlezier.nl De periode tussen 11 en 15 mei wordt IJsheiligen genoemd. Na deze periode is de kans op vorst gering alhoewel een koude zeestroom zelfs tot in juni nog wel eens tot vorst kan leiden.

Deze tip lezen »

Tip - Gazon mesten

Gazon mesten - PlantPlezier.nl Vanaf nu is het weer tijd om regelmatig het gazon mest te geven. Let er wel op dat je mest strooit in een regenachtige periode. Op die manier verbrandt het gras niet.

Deze tip lezen »

Tip - Magical Hortensia

Magical Hortensia - PlantPlezier.nl Heeft een Hortensia veel of weinig mest nodig en wat is het effect als je teveel of te weinig mest geeft? Ivo legt het uit in dit filmpje.

Deze tip lezen »

Tip - Grasmaaien 2.0

Grasmaaien 2.0 - PlantPlezier.nl Deze maand kan het gras weer worden gemaaid. Waarschijnlijk heb je al langer zin om de machine weer te starten, want het gras ziet er nu hobbelig uit. Sommige grassoorten in je gazon zijn sneller gegroeid dan andere soorten. Tijd om korte metten te maken met deze ongelijkheid.

Deze tip lezen »

Tip - Beplanting vijver

Beplanting vijver - PlantPlezier.nl Dat je tuin in het voorjaar nieuwe plantjes krijgt lijk voor veel mensen logisch. De vijver wordt nog wel eens vergeten en ook die kan nu wat aandacht gebruiken. Nu is de tijd om dood plantmateriaal te verwijderen, de vijver schoon te maken en te beplanten met nieuwe soorten.

Deze tip lezen »

Tip - Hortensia’s planten

Hortensia’s planten - PlantPlezier.nl Het voorjaar is een perfecte tijd om Magical Hortensia‚Äôs te planten. In het filmpje legt Ivo uit waarom dit is, maar ook wat je moet doen als je later in het seizoen nog hortensia‚Äôs wilt planten.

Deze tip lezen »

Tip - Tweede groei

Tweede groei - PlantPlezier.nl Sommige planten hebben het in de winter hard te verduren gehad. Het lijkt net of ze dood zijn. Vaak is dat maar schijn en zijn alleen de aanwezige groeipunten ingevroren.

Deze tip lezen »

Tip - Groene schutting

Groene schutting - PlantPlezier.nl Wil je snel je schutting laten begroeien, denk dan eens aan hop (Humulus lupulus).

Deze tip lezen »

Tip - Magicals verpotten

Magicals verpotten - PlantPlezier.nl Magical Hortensia’s in potten die deze winter naar binnen zijn gegaan kunnen langzaam weer worden afgehard.

Deze tip lezen »

Tip - Wanneer wat?

Wanneer wat? - PlantPlezier.nl Struiken die na 21 juni bloeien, worden ook wel zomer- en herfstbloeiers genoemd. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Lavendel, de vlinderstruik en heide. Deze planten kun je nu terugsnoeien.

Deze tip lezen »

Tip - Slakkenplaag voorkomen

Slakkenplaag voorkomen - PlantPlezier.nl Had je vorig jaar last van slakken in je tuin en aten ze alle mooie plantjes op? Begin dan nu alvast met het vangen van slakken.

Deze tip lezen »

Tip - Meer vermeerderen

Meer vermeerderen - PlantPlezier.nl De hobby van veel tuinliefhebbers zit hem toch in het zelf zaaien, stekken en opkweken van plantjes.

Deze tip lezen »

Tip - Grasmat verzorgen

Grasmat verzorgen - PlantPlezier.nl In deze tijd van het jaar kun je slechte plekken in je gazon herstellen met zoden. Natuurlijk alleen als het niet vriest. Maak de ondergrond rul en plaats de zoden. Klop de plekken met nieuwe zoden goed aan en strooi ze af met een dun laagje fijne compost.

Deze tip lezen »

Tip - Nestkastjes

Nestkastjes - PlantPlezier.nl Vogels en tuinen zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je ook dit jaar weer vogels in de tuin, maak dan snel nog even voor 1 maart de kastjes schoon of hang nieuwe op.

Deze tip lezen »

Tip - Niet scheuren

Niet scheuren - PlantPlezier.nl Met het naderen van het voorjaar lonkt het om planten te scheuren in de tuin. Voor sneeuwklokjes is het daar nu zeker het moment voor.

Deze tip lezen »

Tip - Vermeerderen

Vermeerderen - PlantPlezier.nl Het is vaak niet moeilijk om planten te vermeerderen. Voor Dieffenbachia of Dracaena is het er nu tijd voor. Neem van de Dieffenbachia een scheutstek

Deze tip lezen »

Tip - Water geven

Water geven - PlantPlezier.nl (Kamer)planten die in zure grond groeien, houden niet van hard water (water dat rijk is aan kalk en andere mineralen). Heb je hard water¬†dan kun je water ‚Äėontkalken‚Äô door

Deze tip lezen »

Tip - Vensterbank

Vensterbank - PlantPlezier.nl Zelf planten uit zaad opkweken is ontzettend leuk en gaat heel gemakkelijk in een zaaibakje op een lichte en warme vensterbank. Nu is het moment om

Deze tip lezen »

Tip - Blauweregen snoeien

Blauweregen snoeien - PlantPlezier.nl Dat blauweregen (Wisteria) flink kan groeien is bekend. Als je niet snoeit, ontstaat er echter een takkenbos die maar weinig bloemen zal dragen. Als het goed is, heb je daarom in juli de blauweregen al wat teruggenomen, maar ook in januari is het aan te raden om blauweregen te...

Deze tip lezen »

Tip - Sla zaaien

Sla zaaien - PlantPlezier.nl Vanaf half januari kun je al beginnen met het onder glas zaaien van ijsbergsla. Doe dit in zaaigrond zodat de plantjes niet omvallen (wat bij tuingrond nog wel eens gebeurt). Het verspenen van deze plantjes kan vanaf maart pas.

Deze tip lezen »

Tip - Wilgen knotten

Wilgen knotten - PlantPlezier.nl Januari is een ideale tijd om de wilg te knotten of op pad te gaan om wilgentenen te verzamelen. Bijvoorbeeld om schuttingen of borderranden te vlechten. Woon je aan de rand van een sloot, dan kun je door een rand van wilgentenen ‚Äėmannetje aan mannetje‚Äô te plaatsen, de waterkant...

Deze tip lezen »

Tip - Nu kalk strooien

Nu kalk strooien - PlantPlezier.nl Het is nu de tijd om kalk te strooien.

Deze tip lezen »

Tip - Geen bruine plekken

Geen bruine plekken - PlantPlezier.nl Het is aan te raden om ‚Äď als het even kan ‚Äď het lopen over je grasveldje te vermijden als het bevroren is.

Deze tip lezen »

Tip - Klimop knippen

Klimop knippen - PlantPlezier.nl In de winter kun je een deel van het oude blad bij klimop wegknippen.

Deze tip lezen »

Tip - Winter werk

Winter werk - PlantPlezier.nl –¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†Druk grond rondom nieuwe planten nog eens met de voet goed aan. De wind wil ze nog wel eens loswrikken.

Deze tip lezen »

Tip - Omscheppen

Omscheppen - PlantPlezier.nl Om de vertering van de compost te versnellen, kun je de inhoud uit je compostcontainer scheppen en het er in omgekeerde volgorde weer in doen.

Deze tip lezen »

Tip - Niet schudden

Niet schudden - PlantPlezier.nl Als er een te grote hoeveelheid sneeuw op de takken valt, kunnen de takken blijvend krombuigen waardoor een struik zijn mooie vorm kan verliezen.

Deze tip lezen »

Tip - Leven in en om de tuin

Leven in en om de tuin - PlantPlezier.nl Natuurlijk heeft iedere tuinliefhebber de vorstgevoelige planten al beschermd tegen vorst. Veel mensen met een tuin besteden vaak ook aandacht aan vogels.

Deze tip lezen »

Tip - Vijvers in de winter

Vijvers in de winter - PlantPlezier.nl Langzaam begint er weer steeds meer interesse te komen voor vijvers. De zorg voor een vijver vraagt in de winter wel een beetje aandacht.

Deze tip lezen »

Tip - Bloeiende wintertakken

Bloeiende wintertakken - PlantPlezier.nl Als ze voldoende kou hebben gehad – 10 graden Celsius of lager gedurende twee weken – kunnen takken als Forsythia, hazelaar, wilgen, kornoelje, els, toverhazelaar of zoete kers, naar binnen worden gebracht om op de vaas uit te lopen.

Deze tip lezen »

Tip - Bescherm je Magical Hortensia in de winter

Bescherm je Magical Hortensia in de winter - PlantPlezier.nl Je hebt een mooie hortensia die het fantastisch heeft gedaan afgelopen zomer. Misschien heb je wel een Magical Hortensia die in verschillende jaargetijden ook verschillende kleuren laat zien.

Deze tip lezen »

Tip - Heesters en struiken stekken in november

Heesters en struiken stekken in november - PlantPlezier.nl November is ook een goede tijd om heesters en struiken te stekken. Dit zijn zogenaamde winterstekken. Geschikte struiken voor winterstek zijn bijvoorbeeld Ribes soorten, Forsythia, boerenjasmijn of vlinderstruiken.

Deze tip lezen »

Tip - Helpen kuipplanten de winter door

Helpen kuipplanten de winter door - PlantPlezier.nl Voor de meeste kuipplanten is het nu tijd om naar binnen gehaald te worden. Maak de potten schoon en controleer ze op ongedierte zoals slakken en pissebedden.

Deze tip lezen »

Tip - Witlof

Witlof - PlantPlezier.nl Deze maand is het tijd om knolselderij, schorseneren, mispels en noten te oogsten. Na de eerste vorst is ook boerenkool klaar om geoogst te worden. Witlof kan worden gerooid en vervolgens worden ingekuild in de aarde. Dit is overigens het laatste onderdeel van een uitgebreid traject.

Deze tip lezen »

Tip - Hippeastrum ‘Sonatini Red Rascal’

Hippeastrum ‘Sonatini Red Rascal’ - PlantPlezier.nl Ivo en Rob hebben het in Robs Grote Tuinverbouwing al vaker gehad over de mooie tuinamaryllis. De Hippeastrum ‚ÄėSonatini Red Rascal‚Äô. Hippeastrum is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie. De meeste Hippeastrums komen voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico, de Cara√Įben tot in het noorden van Argentini√ę.

Deze tip lezen »

Tip - Bladverliezende heesters

Bladverliezende heesters - PlantPlezier.nl November is een goede maand om bladverliezende heesters met kale wortels te (ver)planten. Denk bijvoorbeeld aan rozen. Daarbij kun je meteen de grond rondom de voet van rozen aanheuvelen of een mulchlaag aanbrengen. Maar, wat is mulchen precies?

Deze tip lezen »

Tip - Magical’s drogen

Magical’s drogen - PlantPlezier.nl De maand oktober staat ook in het teken van voorbereidingen treffen voor de winter.¬†Zo breng je de laatste kuipplanten naar binnen, dek je de vijver af met gaas (zodat er geen blad in kan vallen wat rotting kan veroorzaken) en stel je de dahlia‚Äôs

Deze tip lezen »

Tip - Nu bollen planten

Nu bollen planten - PlantPlezier.nl Ivo haalde net in de column al even het bollenplanten aan. Oktober is hiervoor namelijk een ideale maand. Als je bloembollen plant, doe dit dan in luchtige aarde en maak het plantgat twee- tot driemaal zo diep als de dikte van de bol.

Deze tip lezen »

Tip - Colchicum

Colchicum - PlantPlezier.nl Wanneer de herfst de boombladeren rood kleurt en de vele bloemen langzaam verdort, steken de krokusvormige bloemen van de Colchicum hun hoofdjes boven de grond.

Deze tip lezen »

Tip - Omspitten

Omspitten - PlantPlezier.nl Spit de kleigrond om voordat de winter van start gaat. Zo kan de grond tijdens de winter verkruimelen door de vorst, wind en sneeuw en wordt het beter bewerkbaar in het voorjaar.

Deze tip lezen »

Tip - Magical Hortensia

Magical Hortensia - PlantPlezier.nl Wat is de beste tijd is om hortensia‚Äôs te snoeien? Over de Magical Hortensia, een variant van de boerenhortensia, maakte Ivo een filmpje waarin hij alles uitlegt.  

Deze tip lezen »

Tip - Tuinverlichting

Tuinverlichting - PlantPlezier.nl Iedere zaterdag is Piet Hellemans om half vijf te zien als dierenarts en raadgever in zijn programma Beestengeluk bij SBS6.

Deze tip lezen »

Tip - Druiven

Druiven - PlantPlezier.nl Het najaar is de oogsttijd van veel fruitsoorten, zo ook van druiven. Wanneer jouw druivensoort rijp is om te oogsten hangt af van het soort druif en het weer.

Deze tip lezen »

Tip - Nu niet!

Nu niet! - PlantPlezier.nl Na het midden van september is het af te raden de tuin nog te bemesten.

Deze tip lezen »

Tip - Hortensia’s blauwen

Hortensia’s blauwen - PlantPlezier.nl Over de Magical Hortensia‚Äôs heeft Ivo verschillende filmpjes gemaakt.

Deze tip lezen »

Tip - Kustgebied

Kustgebied - PlantPlezier.nl Met een tuin in het kustgebied is het soms lastig om geschikte tuinplanten te vinden. Niet alle planten gedijen in droge zandgrond met zoute zeelucht.

Deze tip lezen »

Tip - Magical Hortensia’s water geven

Magical Hortensia’s water geven - PlantPlezier.nl Ivo krijgt vaak vragen over het water geven van hortensia’s. In dit filmpje ¬†legt Ivo uit waar je op moet letten bij het water geven.

Deze tip lezen »

Tip - Gras

Gras - PlantPlezier.nl Omdat het gras tijdens deze vakantie veel zon en regen kreeg, heeft het goed kunnen groeien. Veel voeding is uit de bodem gehaald, in de bladeren van het gras terecht gekomen en na het maaien waarschijnlijk verdwenen.

Deze tip lezen »

Tip - Kamerplanten

Kamerplanten - PlantPlezier.nl Ook na de vakantie loont het de moeite om de tuin op te fleuren. Denk hierbij ook eens aan het gebruik van bloeiende kamerplanten in bakken.

Deze tip lezen »

Tip - Niet te kort

Niet te kort - PlantPlezier.nl Besluit je om nu al wat uitgebloeide vaste planten in te korten. Knip de planten dan maximaal tot de helft van de stelen af.

Deze tip lezen »

Tip - Kamerplanten

Kamerplanten - PlantPlezier.nl Zet je kamerplanten koel en donker Wanneer je op vakantie gaat in de zomer, zullen de kamerplanten vaak minder aandacht krijgen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Zet daarom de kamerplanten weg in een wat donkerdere en koele ruimte zodat er minder water verdampt van de grond en de...

Deze tip lezen »

Tip - Houtsnippers

Houtsnippers - PlantPlezier.nl Maak gebruik van houtsnippers Als decoratie van de tuin kunnen houtsnippers prachtig zijn in de border. Tijdens de vakantie hebben deze snippers ook nog als voordeel dat het onkruid in de border minder kans krijgt om te groeien. Tevens houden houtsnippers het vocht in de grond beter vast. Genoeg...

Deze tip lezen »

Tip - Watersysteem

Watersysteem - PlantPlezier.nl Laat je planten automatisch bewateren Natuurlijk geven buren met alle liefde de kamerplanten wat water als zij de post van de mat rapen tijdens je vakantie. Maar, te vaak staan de bakken in de tuin er troosteloos bij als je van vakantie thuiskomt. Denk eens aan een bewateringssysteem die...

Deze tip lezen »

Tip - Klaver uit gazon

Klaver uit gazon - PlantPlezier.nl Als er klaver in je gazon groeit, is het gazon stikstofarm. Geef gras mest met stikstof en de klaver verdwijnt.

Deze tip lezen »

Tip - Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen - PlantPlezier.nl Niet alle voorjaarsbollen hoef je uit de tuin te halen. Vaak is dit ook een keuze. Mocht je besluiten een aantal bollen uit je tuin te halen, om deze in het najaar weer te planten, doe dit dan in deze periode. Wacht wel eerst totdat het blad helemaal is...

Deze tip lezen »

Tip - Blauweregen

Blauweregen - PlantPlezier.nl Blauweregen is een plant die weelderig kan bloeien, maar ook weelderig kan groeien. Natuurlijk wil iedereen een mooie stevige struik met een paar grote stevige hoofdtakken waaraan in het voorjaar veel blauwe bloemen bloeien.

Deze tip lezen »

Tip - Ceropegia ‚ÄúAfrican Parachute‚ÄĚ

Ceropegia ‚ÄúAfrican Parachute‚ÄĚ - PlantPlezier.nl Planten die je aan het praten krijgen, zijn er niet veel, maar de Ceropegia is er zo √©√©n. Met zijn excentrieke groei- en bloeiwijze is het een makkelijke, sterke plant die de aandacht trekt en waarover je praat als je bezoek hebt.

Deze tip lezen »

Tip - Junirui

Junirui - PlantPlezier.nl   In juni vallen er vaak kleine appeltjes uit de boom. Dit is niet direct reden voor paniek want het is een natuurlijk proces en het zijn de vruchten die geen kans meer maken om volwaardige appels te worden.

Deze tip lezen »

Tip - Witte bloemen

Witte bloemen - PlantPlezier.nl Voor iedereen die structureel met schemer thuis komt en dan nog even in de tuin uitblaast van de dag. Of voor iedereen die ook gewoon ‚Äės avonds een mooie tuin wil hebben waarin bloemen te zien zijn. Overweeg eens planten met witte bloemen in de tuin te poten.

Deze tip lezen »

Tip - Zomersnoei

Zomersnoei - PlantPlezier.nl Zoals Ivo al in de  column aangaf  is het weer tijd om te snoeien. Hij maakte hier ook een filmpje over die je hier  kunt bekijken.

Deze tip lezen »

Tip - De Amarine

De Amarine - PlantPlezier.nl De Amarine belladiva is de grootbloemige kruising tussen Nerine en Amaryllis en is een leuke aparte bol om nu te planten voor het najaar. Ivo maakte daarom een filmpje over deze bol die je hier kunt bekijken.

Deze tip lezen »

Tip - Vaderdag

Vaderdag - PlantPlezier.nl De familieboom is een mooi gebaar om je vader met vaderdag te geven. Aan √©√©n stam groeien meerdere rassen van een vrucht. Ieder ras kan symbool staan voor een kind met je vader als ‚Äėstamhouder‚Äô.

Deze tip lezen »

Tip - Anti-muggenlamp

Anti-muggenlamp - PlantPlezier.nl Wie kent het niet. Een mooie zomerse avond op het terras van je achtertuin. Een kaasje en glas witte wijn op tafel, de romantische blik van je partner… en pats!  

Deze tip lezen »

Tip - Primula vialii

Primula vialii - PlantPlezier.nl Regelmatig komt Ivo leuke planten tegen. Bijna altijd maakt hij hiervan een filmpje. Dit keer over een plantje dat lijkt op een sprookjesfiguur.  

Deze tip lezen »

Tip - Bloemenmengsel zaaien

Bloemenmengsel zaaien - PlantPlezier.nl Mei is op de valreep een maand om een bloemenmengsel te zaaien. Een bloeiend bloemenperk staat in iedere tuin prachtig. Het trekt verschillende soorten dieren aan en de tuin fleurt er volledig mee op.

Deze tip lezen »

Tip - Bloemknoppen verwijderen

Bloemknoppen verwijderen - PlantPlezier.nl Een plakkerig werkje, maar het is nu tijd om de uitgebloeide bloemen uit de Rhododendrons te halen. Laat je ze zitten dan steekt de plant energie in het vormen van zaad terwijl hij deze energie beter kan stoppen in de groei en het vormen van nieuwe bloemknoppen voor volgend...

Deze tip lezen »

Tip - Snoei heesters na de bloei

Snoei heesters na de bloei - PlantPlezier.nl Voorjaarsbloeiende heesters zoals Forsythia, Kerria, Winterjasmijn, Ribes en Chaenomeles, kun je het beste direct na de bloei snoeien. Hierdoor behoud je mooie struiken met jonge takken die elk jaar weer rijkelijk zullen bloeien.

Deze tip lezen »

Tip - BBQ Tip

BBQ Tip - PlantPlezier.nl Heb je met dit weer ook zo‚Äôn zin om te barbecue√ęn, maar je wilt dit niet alleen maar in je tuin of op het¬†balkon doen? Deze handige en portable barbecue is mogelijk precies wat je zoekt.  

Deze tip lezen »

Tip - Handige tuinset voor starters

Handige tuinset voor starters - PlantPlezier.nl Veel mensen hebben sinds kort het tuinieren weer ontdekt. Moestuintjes zijn niet aan te slepen en ook de fleurige zomerbloeiers, mooie vaste planten en fraaie heestertjes vinden weer een plek in tuinen en op balkons. Een goede tijd dus om een Start-Set voor de tuin aan te schaffen. 

Deze tip lezen »

Tip - Beplanten van de vijver

Beplanten van de vijver - PlantPlezier.nl Voor het beplanten van een vijver moet je rekening houden met verschillende zones waarin je de vijverplanten kunt zetten. Het succes van een mooie vijver zit hem in het vinden van een goede balans tussen de vijverplanten uit deze 6 zones. Hieronder een lijstje met een beschrijving van de...

Deze tip lezen »

Tip - Geen planten tussen tegels

Geen planten tussen tegels - PlantPlezier.nl Ken je dat? Ongewenste plantjes tussen je klinkerbestrating. Van het vroege voorjaar tot laat in het najaar, ben je bezig met het trekken van plantjes uit je bestrating. Daarbij neem je dan de helft van het zand tussen de wortels mee. Gelukkig is er een oplossing.

Deze tip lezen »

Tip - Dahlia’s planten

Dahlia’s planten - PlantPlezier.nl Wil je meer kleur in de tuin? Dahlia‚Äôs zijn er in alle kleuren en vormen. Hierdoor zijn ze mooie blikvangers in haast iedere tuin. Ivo geeft weer op zijn eigen enthousiaste manier informatie over het planten van deze zomerknollen in dit filmpje.

Deze tip lezen »

Tip - Onkruid de border uit

Onkruid de border uit - PlantPlezier.nl Het is duidelijk. Het is voorjaar en juist nu, komen niet alleen de vaste planten boven de grond, maar beginnen ook de planten te groeien die uit zichzelf zijn komen aanwaaien. En die groeien vaak het hardst.

Deze tip lezen »

Tip - Zelf je bessenstruik vermeerderen

Zelf je bessenstruik vermeerderen - PlantPlezier.nl Naast het telen van groenten is het nu ook het moment om even stil te staan bij het kweken van eigen fruit. Wat is er nou leuker dan je eigen fruitplant te vermeerderen en deze na de zomer te ruilen met stekken van iemand anders. Ivo legt in dit...

Deze tip lezen »

Tip - De aardpeer (Helianthus tuberosus)

De aardpeer (Helianthus tuberosus) - PlantPlezier.nl Eind maart begin april kun je al volop in de moestuin aan de slag met in de volle grond: Erwten zaaien Rode bietjes zaaien Aardappelen poten Tuinbonen zaaien Spinazie zaaien Peterselie planten

Deze tip lezen »

Tip - Zomerbloeiers poten voor een vrolijk pasen

Zomerbloeiers poten voor een vrolijk pasen - PlantPlezier.nl De start van het voorjaar zet aan tot het nadenken over het brengen van kleuren in de tuin. Hieronder wat informatie over een aantal aanraders. ¬†Ook in dit filmpje zijn zowel Ivo als Rob erg enthousiast¬†over deze kleurenpracht.  

Deze tip lezen »

Tip - Snoeien en schonen

Snoeien en schonen - PlantPlezier.nl De maand maart is de tijd om rozen, seringen en vlinderstruiken te snoeien. Dit geldt overigens ook voor bomen met zacht hout zoals Lindebomen en Catalpa’s.

Deze tip lezen »

Tip - Organische mest

Organische mest - PlantPlezier.nl Het is nu ook een goede tijd om langwerkende basisbemesting (organische mest) te strooien om het bodemleven te voeden en de structuur van de bodem te verbeteren.

Deze tip lezen »

Tip - Altijd mooi

Altijd mooi - PlantPlezier.nl In de lente wordt vaak gedacht aan het veranderen van de tuin. Denk bij het maken van een tuinplan of bij het vullen van bloembakken ook aan planten die het hele jaar door sierwaarde hebben. De Acer Japanese Jewels zijn hier een goed voorbeeld van.

Deze tip lezen »

Tip - Nu is een moment om planten te scheuren

Nu is een moment om planten te scheuren - PlantPlezier.nl Het najaar en voorjaar zijn momenten om vaste planten te scheuren. Planten die al meer dan vijf jaar op een zelfde plek staan worden in het hart van de plant vaak minder vitaal. Door de planten in een aantal stukken te verdelen en ze op een andere plaats in...

Deze tip lezen »

Tip - Verticuteren van het gras

Verticuteren van het gras - PlantPlezier.nl Verticuteren is eigenlijk niet veel anders dan het weghalen van een viltlaag (een laagje van gedroogd gras, mos, klein onkruid en organisch afval) dat tussen het gras zit en het verstikt. Hierdoor verzwakt het gras.

Deze tip lezen »

Tip - Loop je tuingereedschap na

Loop je tuingereedschap na - PlantPlezier.nl Het gebruik van een scherpe snoeischaar is erg belangrijk voor het herstel van een wond bij een plant. Begin het seizoen met het slijpen en schoonmaken van de messen. Hiermee verwijder je meteen schimmels en bacteri√ęn die op het mes zijn achtergebleven van het afgelopen jaar.

Deze tip lezen »

Tip - Gebruik de goede grond

Gebruik de goede grond - PlantPlezier.nl Wanneer je een tuin aanlegt gebruik je andere grond, dan wanneer je een leuke bloempot vult. Iedere plant heeft zijn eigen soort grond nodig. Toch is het aan te bevelen bij de aanleg van je tuin voor de bovenste laag, gebruik te maken van potgrond.

Deze tip lezen »

Tip - Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien - PlantPlezier.nl Er bestaan een hoop verschillende soorten Hortensia‚Äôs, ook wel Hydrangea genoemd. Het is een echte sfeermaker in tuinen en op balkons door zijn grote bloemen die erg lang bloeien. Grofweg zijn de hortensia‚Äôs in te delen in 5 verschillende soorten:

Deze tip lezen »

Tip - Kritisch naar je tuin kijken

Kritisch naar je tuin kijken - PlantPlezier.nl Nu er nog geen blad aan de bomen zit, kun je goed zien hoe de tuin is opgebouwd en wat de verdeling is van bladhoudende en bladverliezende planten. Mis je bladhoudende, of juist bladverliezende planten.

Deze tip lezen »

Tip - Wegspoelen voedingsstoffen

Wegspoelen voedingsstoffen - PlantPlezier.nl Als het veel regent in de herfst en winter, worden veel voedingsstoffen uit de grond weggespoeld. Hierdoor ontstaat in de bovenlaag van de grond een tekort aan voeding.

Deze tip lezen »

Tip - Verras iemand met bloemen

Verras iemand met bloemen - PlantPlezier.nl Als je eens een bloemetje aan je vriend/vriendin of geliefde wilt geven, wordt er altijd gelijk aan Rozen gedacht. Rozen staan symbool voor Valentijnsdag en liefde, maar mijn tip is om goed te kijken naar de persoon waaraan je de bloemen geeft.

Deze tip lezen »

Tip - De Toverhazelaar

De Toverhazelaar - PlantPlezier.nl De Toverhazelaar, ook wel Hamamelis genoemd, is een van de meest bijzondere winterbloeiende planten die er is. Waar de meeste winterbloeiers een strenge vorst met moeite overleven, heeft de toverhazelaar er geen problemen mee! Hij draagt zijn bloemen van januari tot in het voorjaar.

Deze tip lezen »

Tip - Spint op kamerplanten

Spint op kamerplanten - PlantPlezier.nl Het hele jaar door kan spint onze kamerplanten aantasten of ze kunnen er zelfs helemaal aan dood gaan. In de droge wintermaanden zijn de leefomstandigheden voor spintmijten helemaal ideaal. Spintmijten zijn minuscule diertjes, die op kleine spinnetjes lijken en die zowel binnen als buiten erg veel schade kunnen aanrichten.

Deze tip lezen »

Tip - Gras kalken

Gras kalken - PlantPlezier.nl Januari is hèt moment om kalk over je grasveld uit te strooien. Kalk zorgt ervoor dat de wortels van het gras sterker worden, waardoor ze straks beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Kalk is geen meststof! Je kalkt in januari omdat de kalk weg moet zijn voordat je mest gaat strooien.

Deze tip lezen »

Tip - Bomen snoeien

Bomen snoeien - PlantPlezier.nl Snoei de bomen in je tuin zo lang het niet vriest en voordat in het vroege voorjaar de sapstroom weer op gang komt. Voordeel is dat de bomen kaal zijn en je dus goed kunt zien welke takken je het beste kunt snoeien om de boom mooi in model...

Deze tip lezen »

Tip - Low-budget tuinieren

Low-budget tuinieren - PlantPlezier.nl Zeker zo na de feestdagen is het geld wel een beetje op. Met een aantal goede tips kun jij je tuin dit jaar toch mooi van planten voorzien. Van het slim aan je materialen komen, tot stekken en zaad op laten groeien, er zijn een hoop tips die bijdragen...

Deze tip lezen »

Tip - Sneeuw

Sneeuw - PlantPlezier.nl Of het op korte termijn nogmaals zal gaan sneeuwen blijft de vraag, maar het is niet onmogelijk. Als er een flink pak sneeuw valt is dat niet alleen mooi maar ook goed voor de planten, want de sneeuw geeft de best denkbare winterbescherming voor de wortels.

Deze tip lezen »

Tip - Klimop snoeien

Klimop snoeien - PlantPlezier.nl In de winter kun je een deel van het oude blad van de klimop (Hedera) wegknippen. Dat verjongt de plant zodat hij er straks mooier bij staat. Haal ook klimopscheuten weg op plekken waar ze beter niet kunnen groeien.

Deze tip lezen »

Tip - Vetbollen en voer voor vogels

Vetbollen en voer voor vogels - PlantPlezier.nl Veel mensen vinden het leuk om in de winter de vogels te voeren. Zeker als het vriest en sneeuwt kan de natuur wel een helpende hand gebruiken. Volgens de vogelbescherming eten vogels niet meer dan ze op kunnen en verleren ze het ook niet om zelf naar eten te...

Deze tip lezen »

Tip - Rulle aarde maken met blaadjes

Rulle aarde maken met blaadjes - PlantPlezier.nl De beste grond met zeer veel voedingsstoffen is bladaarde. Verzamel afgevallen blad, doe het in plastic vuilniszakken en bind ze dicht. Zet ze weg en maak ze pas na een jaar weer open. In de zak verteert het blad en wordt het voedzame, rulle grond.

Deze tip lezen »

Tip - De tuin aanpakken

De tuin aanpakken - PlantPlezier.nl De kerstvakantie is het ideale moment om eens goed na te denken over eventuele veranderingen aan je tuin. Maak een wensenlijstje en blader eens wat boekjes door of zoek op internet naar leuke idee√ęn. Hou rekening met waar de zon op welk moment staat en waar er op welk...

Deze tip lezen »

Tip - Winterstekken van een heester

Winterstekken van een heester - PlantPlezier.nl Een aantal heesters zijn geschikt voor winterstek. Bijvoorbeeld de Bruidsbloem, Jasmijn of Druif (zie hieronder een volledige lijst). Knip een aantal krachtige rechte scheuten af en bewaar ze vorstvrij. In het vroege voorjaar worden de stekken opgepot.

Deze tip lezen »

Tip - Gebruik je as als meststof voor de planten

Gebruik je as als meststof voor de planten - PlantPlezier.nl Met de kou lekker bij de openhaard of bij een vuurkorfje buiten? Wanneer je ongeverfd hout brandt, kun je de as die overblijft, prima gebruiken als meststof. Het bevat kalium, fosfor, kalk en veel sporenelementen als ijzer, koper, zink en mangaan.

Deze tip lezen »

Tip - Easyfix Kerstboom standaard

Easyfix Kerstboom standaard - PlantPlezier.nl Het is nog een hele kunst om een kerstboom recht in een standaard te zetten. Sommige stammen zijn ook niet kaarsrecht. Een echte uitdaging om hem recht in je woonkamer te krijgen dus. Tegenwoordig heb je in heel wat tuincentra de mogelijkheid..

Deze tip lezen »

Tip - Erica Arborea niet snoeien!

Erica Arborea niet snoeien! - PlantPlezier.nl Dit keer geven wij de tip om juist niet te snoeien. De Erica Arborea (boomhei) is een grotere heidestruik, die je zeker niet moet snoeien nu! Wanneer je er een takje afknipt zal de hele struik tot aan de grond toe afsterven doordat de stam open spleit tot aan...

Deze tip lezen »

Tip - Kale wortelrozen planten

Kale wortelrozen planten - PlantPlezier.nl De beste tijd om rozen met kale wortels (dus rozen zonder pot en aarde) te planten is eind oktober of november. Rozen in pot kun je het hele jaar door planten.

Deze tip lezen »

Tip - Wintergoed plaatsen

Wintergoed plaatsen - PlantPlezier.nl Als je je tuin tijdens de winter nog wat kleur wilt geven, kun je op de kale plekken wintergoed neer zetten zoals bijvoorbeeld Violen, Heide, Gaultheria’s of Skimmia’s. Deze planten kun je ook in bloempotten op je terras zetten, zo heb je de hele winter kleur in je tuin.

Deze tip lezen »

Tip - Bloembollen kunnen worden geplant

Bloembollen kunnen worden geplant - PlantPlezier.nl Ook genieten van een kleurrijke lentetuin? Plant dan nu je bloembollen. De bollen moeten twee keer zo diep worden geplant als hij hoog is en met het puntje omhoog. Let bij aanschaf goed op de bloeitijden, want er zijn vroeg- en laatbloeiers. Wanneer je van beide iets plant, heb je...

Deze tip lezen »

Tip - De druif kan worden gesnoeid

De druif kan worden gesnoeid - PlantPlezier.nl Vanaf eind november komt de sapstroom van de druif tot rust. Wanneer alle blaadjes eraf zijn gevallen is dat het ideale moment om de druif te snoeien. Het is belangrijk om niet te gaan snoeien bij temperaturen onder de -3 graden.

Deze tip lezen »

Tip - Etagebeplanting aanrader voor maandenlang kleur

Etagebeplanting aanrader voor maandenlang kleur - PlantPlezier.nl In grote manden en potten is etagebeplanting een aanrader voor maandenlang kleur. Hierbij worden de laatst bloeiende bollen als eerste geplant, met een laagje aarde bedekt, gevolgd door een volgende bloeiperiode-bollen. Dit herhalen tot de mand of pot vol is en afmaken met viooltjes of heideplantjes.

Deze tip lezen »

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!