Pinda Tip  

Pinda’s in een pot

Pinda’s in een pot - PlantPlezier.nl

Het is leuk om kinderen te leren hoe een plantje groeit door een bruine boon op een nat watje in een doorzichtig glazen potje te leggen en te zien hoe het opzwelt en ineens een ‘staartje’ en een ‘parasolletje’ krijgt.

Ook leuk is het om een zak ongebrande doppinda’s te kopen en zelf je pinda’s in een potje te kweken. De apennootjes zijn mooie planten. Eigenlijk zijn pinda’s helemaal geen noten. Pinda’s groeien in de grond en behoren tot dezelfde familie als de erwten en bomen. Noten groeien aan bomen.

Kijk maar, ze komen uit de grond

Hoe kweek je Pinda’s?

Leg de pinda’s met dop op een laagje aarde in een potje en maak voorzichtig alvast een klein sneetje in de dop, zodat water makkelijker bij de pinda kan komen en zal deze sneller kiemen. Breng een laagje grond aan over de pinda. Geef het water en dek het potje af met een plastic zakje en elastiekje zodat de grond minder snel uitdroogt.

Als de zaden ontkiemd zijn haal je het plastic weg en kweek je het plantje verder op. Mestgeven is niet nodig, want daar gaan de planten slechter van bloeien en vormen dan geen noten.

Blijf ruim water geven en zet de planten bij elkaar in een grote pot. Deze grote pot hebben ze nodig om de zaden later in de grond te kunnen boren.

Zet de planten als ze bloeien in de tuin zodat ze door bijen kunnen worden bestoven.

In de herfst zijn de pinda’s ‘klaar’; de planten vergeten en gaan dood. Als je nu de planten uit de pot trekt zal je zien dat er pinda’s naast de wortels zijn gegroeid.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!