Als je dit jaar veel uit je moestuin hebt geoogst en alles er prachtig uit ziet dan heb je misschien de neiging dit het komende jaar weer hetzelfde te doen. Alles opnieuw en op de plek waar het zo goed lukte. Toch is dat niet goed.
Je zult merken dat de opbrengst kleiner is en je gewas er minder mooi bij staat als afgelopen jaar.
Hoe kan dat?
Bepaalde voedingsstoffen in de grond raken uitgeput. Zelfs met uitgekiende bemesting kun je dit niet voorkomen. Bovendien overleven allerlei schimmels en ongediertesoorten in de grond bij hun favoriete groenten en slaan extra hard toe. Om dit te voorkomen wordt wisselteelt toe gepast. Verdeel je moestuin in 4 stukken en je planten in 4 groepen: peulvruchten, bladgroenten, wortelgroenten en vruchtgewassen. Deze groepen verander je ieder jaar van plaats. Op het stuk waar je peulvruchten verbouwde zet je daarna bladgroenen die kunnen profiteren van de stikstof die hun voorgangers in de grond achterlieten. Daarna op deze zelfde plek wortelgewassen en in het vierde jaar vruchtgewassen. De andere groepen draaien net zo over de stukken grond mee.
Tot slot
Nog een laatste tip hierbij. Je zult begrijpen dat als je het tuinafval composteert je vervolgens eventuele schimmels en ongedierte gewoon weer je tuin in brengt. Je kunt het beste andere bemesting toepassen dan je eigen compost om je (moes)tuin gezond te houden.