Ivo's tip  

Low-budget tuinieren

Low-budget tuinieren - PlantPlezier.nl

Zeker zo na de feestdagen is het geld wel een beetje op. Met een aantal goede tips kun jij je tuin dit jaar toch mooi van planten voorzien. Van het slim aan je materialen komen, tot stekken en zaad op laten groeien, er zijn een hoop tips die bijdragen aan een mooie weelderige tuin, voor een zo laag mogelijke prijs.

  • Hoe langer het duurt voordat een plant bij een kweker klaar is voor de verkoop, hoe duurder hij is in het tuincentrum. Planten die erg langzaam groeien zijn dus vaak erg kostbaar. Voor snelgroeiers daarentegen betaal je misschien wel wat minder, maar die zul je wel vaker moeten snoeien, dus die kosten je iets meer tijd.
  • Denk er ook eens aan om zelf te zaaien en te stekken. Je kunt via familie of internet zelfs aan gratis zaad komen. Ook zijn er vanaf april ruilbeurzen voor stekken of planten. Kijk op tuinliefhebbersvereniging Groei en Bloei voor de data van deze ruilbeurzen.
  • Vraag bij familie en vrienden of ze nog planten hebben waar jij een stukje van mag uitsteken. Meerjarige zomerbloeiers kun je prima vermeerderen door er een stukje van uit te steken. Je steekt in dit geval een stuk van de plant met wortels en al uit.
  • Sommige bomen, bijvoorbeeld de wilg, kun je prima stekken. Knip een mooie rechte tak af en laat hem een aantal jaren groeien. Na een jaar of drie heb je een prachtige boom!
  • Gooi je bakje met voorjaarsbollen niet weg in de container, maar laat het groen afsterven en plant ze het komende jaar weer in een bak of in de grond. Als je ook bij vrienden en familie vraagt of je deze bollen mag hebben, zit jij er de komende jaren (gratis) kleurrijk bij!
  • In sommige gemeenten hebben ze snoeihoutacties. Hier staan soms complete struiken, die het nog best goed doen als jij ze plant en bemest.
  • Ook overige tuinartikelen zoals tegels, steentjes, tuinhuisjes en schuttingen zijn soms voor weinig af te halen bij mensen die ze weg doen. Steek wat tijd om een avondje op marktplaats te kijken en verzamel zo van alles bij elkaar!
  • Met een beetje creativiteit en tijd, kun je prima een low-budgettuin maken, hooguit zul je iets langer moeten wachten op een weelderig resultaat, want alle zaadjes en stekjes zullen eerst goed aan moeten slaan, bezuinig daarom nooit op goede potgrond!
  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!