Hortensia Tip  

Hortensia snoeien

Hortensia snoeien - PlantPlezier.nl

De gewone hortensia’s (Hydrangea macrophylla) met de bekende bolle of platte bloeiwijzen worden in het voorjaar gesnoeid.

De oude uitgebloeide bloemen moeten kort onder de bloemen worden afgeknipt en een aantal oude takken (bijvoorbeeld één vijfde van het totaal) wordt bij de basis weggesnoeid. Dat bevordert de vorming van nieuwe takken. Op deze manier wordt de plant in vijf jaar in het geheel verjongd. Hoveniers noemen dit de 20% regel. Als de oude bloemen te diep worden weggeknipt, worden ook de knoppen voor de bloemen van het jaar erop (die er kort onder zitten) weggesnoeid, met als gevolg: geen bloemen. Die fout wordt vaak gemaakt. Ivo geeft uitleg in het filmpje dat hij maakte over het snoeien van een hortensia.

De pluimhortensia (Hydrangea paniciulata) en de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ bloeien aan het einde van de takken die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Ook deze planten worden vroeg in het voorjaar teruggesnoeid, tot op twee of drie knoppen vanaf de basis van de groei van het vorige jaar. Ze worden dus behoorlijk gekortwiekt (ongeveer zoals een vlinderstruik).

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!