Bonsai Tips  

Hoe maak je een bonsai

Hoe maak je een bonsai - PlantPlezier.nl

Het maken van een bonsai is een leuke hobby en berust op een aantal principes. Getracht wordt een miniatuur boom te maken die het uiterlijk heeft van een grote boom maar het formaat van een potplant.

Vaak is een bonsaiboompje dat er uitziet als een grote boom van 100 jaar oud zelf ook al tientallen jaren.

  • WORTELSNOEI: Om de boom langzaam te laten groeien is wortelsnoei erg belangrijk. Regelmatig moet je een bonsai uit de pot halen en de wortels terugsnoeien. Als de boom minder wortels heeft is dit ook een goed moment om de takken terug te snoeien en in verhouding te brengen.
  • VORM: Voor een goede bonsai moet je goed kijken naar volgroeide exemplaren. Op die manier krijg je een beeld van wat je van je eigen boom wilt maken.

  • VERHAAL: In principe willen alle jonge takken omhoog en naar het licht groeien. Bij bonsai wil je dat de takken de vorm krijgen van een oude boom die al een heel leven achter de rug heeft. Takken zijn misschien door bliksem getroffen, of de boom is door een straffe wind scheefgegroeid. Het is dus belangrijk welk verhaal je bedenkt bij je boom. Ook zal je takken moeten gaan vormen. Dit doe je door speciaal draad om de takken te draaien en voorzichtig de takken in de gewenste vorm te buigen. Let hierbij op dat je de tak niet breekt, of je het draad te strak om de tak wikkelt waardoor het in de bast van het boompje groeit.
  • ZORG: Omdat een bonsai in een kleine pot staat is het belangrijk dat de aarde vochtig blijft en niet uitdroogt.
  • GEDULD: Heb je iets minder geduld en wil je niet 50 jaar aan een boompje knippen. Kijk dan even hier.

Bakker logo nieuw

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!