Seizoenstip  

De Toverhazelaar

De Toverhazelaar - PlantPlezier.nl

De Toverhazelaar, ook wel Hamamelis genoemd, is een van de meest bijzondere winterbloeiende planten die er is. Waar de meeste winterbloeiers een strenge vorst met moeite overleven, heeft de toverhazelaar er geen problemen mee! Hij draagt zijn bloemen van januari tot in het voorjaar.

Er zijn drie soorten Hamamelis: de Japanse, de Chinese en een kruising van die twee. Wat veel mensen niet weten is dat er veel verschillende kleuren zijn zoals: geel, rood, oranje of rood/bruin. Als het vriest, zal de plant zijn bloemblaadjes oprollen om zichzelf te beschermen. Ook bevriest de plant niet snel omdat de bloesem in de bloemetjes oliehoudend is. Vroeger werd de Toverhazelaar al gebruikt door Indianen om de huid te genezen en werden takken gebruikt als wichelroede om water mee te zoeken. Daarnaast geloofden mensen dat de plant zou helpen bij een gebroken hart en om de passie wat af te koelen.

Er zijn verschillende Toverhazelaars, maar de Chinese is toch wel het meest bijzondere van allemaal. Deze bloeit heel overdadig en ruikt daarnaast ook heel sterk. In het najaar verkleurt het blad naar geel, soms zelfs gemengd met oranje. De Chinese toverhazelaar groeit niet heel snel, maar kan toch zo’n 3 meter hoog worden!

Ondanks dat hij niet zo hard groeit, kan het zijn dat je hem wat wilt snoeien. Doe dit dan direct na de bloei in het voorjaar als de bloemen zijn verwelkt. Knip de takken terug tot een gezonde jonge scheut. Als je hem flink wilt terug snoeien, verdeel de snoei dan over twee jaar, zo voorkom je dat je een jaar geen bloei hebt.

Hamamelisfeesten:
In het Belgische Kalmthout is een bekend Arboretum met een hele grote collectie Toverhazelaars tot 22 februari zijn de vele soorten daar bloeiend te bewonderen, kijk in onze agenda voor meer informatie over dit feest.

Bekijk ook het filmpje van Ivo over de Toverhazelaar!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!