Droogbloeier Tip  

Colchicum

Colchicum - PlantPlezier.nl

Wanneer de herfst de boombladeren rood kleurt en de vele bloemen langzaam verdort, steken de krokusvormige bloemen van de Colchicum hun hoofdjes boven de grond.

Niet alleen de bloem zorgt regelmatig voor verbazing, ook de naam is met wat mysterie omkleed. Hoewel de Colchicum maar één Latijnse naam heeft, zijn dat er in de volksmond vele, zoals arme klare, droogbloeier, naaktbloeier en herfsttijloos. Ivo maakte hier een filmpje over.

Herfsttijloos betekent bloeien zonder bladeren. De bladeren komen namelijk pas in het voorjaar tevoorschijn. De naam droogbloeier heeft te maken met het gegeven dat de bol geen water opneemt en geen wortels en bladeren vormt tijdens de bloei. Daardoor is de bol ook prima als decoratie in de woonkamer te gebruiken.

Ben je geïnteresseerd in deze grappige bol die je na de bloei gewoon in de tuin kunt planten, klik dan op de foto’s.

plantplezier - waterlily - herfsttijloos - tip - bakker

herfstijloos waterlily

herfsttijloos giant - plantplezier - bakker - hillegom

herfsttijloos giant

herfsttijloos - plantplezier - album - bakker - hillegom

herfsttijloos album

Geïnteresseerd in alle drie bij elkaar. Kijk dan hier.

De oorspronkelijke groeiplaatst van de Colchicum is overigens de Colchis, een landschap aan de oostzijde van de Zwarte Zee. Inmiddels heeft het plantje zich verspreid en komt het nu, met uitzondering van het Noorden, in heel Europa voor. De plant groeit vooral in vochtige, voedselrijke en vaak kalk- en humushoudende bodems zoals in bossen, langs duinpaden en in vochtige weilanden.

logo bakker

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!