Snoeitip  

Bomen snoeien

Bomen snoeien - PlantPlezier.nl

Snoei de bomen in je tuin zo lang het niet vriest en voordat in het vroege voorjaar de sapstroom weer op gang komt. Voordeel is dat de bomen kaal zijn en je dus goed kunt zien welke takken je het beste kunt snoeien om de boom mooi in model te houden.

Alle bomen kunnen worden gesnoeid, met uitzondering van de ABC-bomen (Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk) en de notenboom (Juglans). Deze bomen mogen juist niet gesnoeid worden als ze kaal zijn. Wanneer je dit toch doet, kunnen ze gaan bloeden waardoor ze veel vocht verliezen uit de snijwonden. Snoei deze bomen wanneer ze weer blad hebben in de zomer of vroeg in het najaar.

 

Snoeien kan met een snoeischaar (evt. met verlengarm), takkenschaar of, voor de hele dikke takken, met een zaag. Naast dat de sapstroom tot rust is gekomen, is het ook nog eens heel handig dat de boom kaal is waardoor je goed overzicht hebt wat er wel en niet weggesnoeid kan worden.

 

Hou bij het snoeien van je boom rekening met het volgende:

– Hou je boom in model. Kijk tijdens het snoeien af en toe even vanaf een afstandje of je goed bezig bent.

– Zorg ervoor dat de stam mooi recht omhoog groeit. Heeft jouw boom meerdere stammen? Laat dan de meest recht omhoog groeiende stam/tak staan en knip of zaag de anderen weg.

– Snoei takken weg die tegen elkaar schuren, dit voorkomt schuurwonden op de takken en die zijn kwetsbaar zijn voor schimmels.

– Wanneer je de kroon van de boom wilt verhogen, snoei dan de onderste takken aan de stam weg. Zo kun je straks onder de boom doorlopen.

– Snoei niet meer dan 1/3 deel van de kroon weg, want anders krijgt de boom last van waterlot (dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom).

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!