In China is de chrysant het symbool voor geluk. In Japan heeft zelfs het keizerlijke zegel een chrysant. In Nederland kennen we de chrysant al jaren als de brengers van kleur in de tuin of op het balkon in het najaar.
Kleuren die we krijgen van onze Belgische zuiderburen want veruit de meest populaire bolchrysanten zijn de Belgian Mums.
Het Belgische bedrijf Gediflora heeft zich volledig gespecialiseerd in het veredelen en kweken van de Belgian Mums en veroverde als wereldspeler daarmee een prominente plek in onze najaarstuin.
Wat is zo bijzonder aan de Belgian Mums?
Inmiddels heeft Gediflora een ruim assortiment unieke rassen en families van de rijkbloeiende bolchrysant. Het woord ‘Mum’ is overigens afkomstig van het Latijnse woord chrysanthemum.
De trendy kleuren van de chrysanten zijn misschien wel het meest in het oog springende onderdeel van de plant. Verder zijn de ‘Mums’ erg sterk, makkelijk in onderhoud, niet snel ziek, geschikt voor zowel binnen als buiten en hebben ze een mooie bolvorm. Kortom; plezier zonder zorg!
Wil je meer weten over dit bijzondere plantje kijk dan ook deze video
Een chrysant die je kunt eten en schenken
De chrysant, met de Belgian Mum in het bijzonder, is veelzijdiger dan je tot nu toe misschien hebt bedacht. Misschien wist je al wel dat de bloemblaadjes van chrysanten ook eetbaar zijn en een salade enorm kleurrijk kunnen maken. Grieken, Romeinen en Chinezen aten ze duizenden jaren geleden al.
Maar er is meer mogelijk met de chrysant. Met plantenextract van de blaadjes kun je ook bier maken. En wat is er nou leuker dan je passie voor een bloem te combineren met iets waar België om geroemd wordt moet Gediflora gedacht hebben. En dus zijn zij als Belgische kweker zelf ook bier gaan maken van de blaadjes van de chrysant en hebben het bier de naam BELGIAN MUM N°1 gegeven.
Voor de bierexperts of liefhebbers
Schol! Proost! Santé! Cheers! Campai! Salute! Skal! Zum Wohl! Salud! Na Zdrowie!