Aurikel Tip  

Bijzondere primula

Bijzondere primula - PlantPlezier.nl

Primula’s kennen we allemaal. Fragiele plantjes met een variatie aan prachtige kleurcombinaties bloemen. Als je een aurikel ziet kun je bijna niet geloven dat het familie is van dit fragiele plantje. Kijk je goed naar de bloemen dan weet je dat het wel zo is.

Bekijk ook de video die Rob over de Aurikel maakte

De aurikel heeft een rijke geschiedenis. Al in de zestiende eeuw werd er melding gemaakt van dit plantje. Met zijn stevige blad met waslaag beschermt het plantje in de natuur zich tegen uitdroging door de felle zon van de Alpen. Ook kan het plantje in zijn blad water opslaan.

Wat wij nu misschien gewoon ‘een grappig’ plantje vinden, was aan het eind van de negentiende eeuw een ware rage. Het kweken van aurikels was ‘hot’ en er waren veel verschillende rassen in verschillende vormen. Nog steeds zijn er in Engeland nog veel liefhebbers voor deze plant die proberen zo veel mogelijk verschillend gekleurde aurikels te verzamelen.

In 2006 was er in de tuin van Paleis Het Loo zelfs een aurikel tentoonstelling en hadden ze als enige historische tuin in Nederland de 17de eeuwse Hollandse voorjaarsbloeiers die op oorspronkelijke wijze zijn opgeplant. Samen met vaste planten, beeldenvijvers en spuitende fonteinen zorgden ze voor een kleurrijk en afwisselend schouwspel.

Misschien dat een beeldenvijver en spuitende fonteinen niet voor iedereen is weggelegd, maar aurikels in de tuin tussen de vaste planten in een border of als kleurrijke bakken op het terras is echt een aanrader. Voor iedereen!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!