Voor het beplanten van een vijver moet je rekening houden met verschillende zones waarin je de vijverplanten kunt zetten. Het succes van een mooie vijver zit hem in het vinden van een goede balans tussen de vijverplanten uit deze 6 zones. Hieronder een lijstje met een beschrijving van de verschillende zones, maar je kunt ook hier het filmpje bekijken dat Ivo en Rob maakten over vijverplanten.
Zone 1 Oeverplanten
Aan de rand van de vijver staan oeverplanten die de overgang van de grond naar het water maken. Deze planten kleden de rand van je vijver aan.
Het is de kunst om een mooie overgang te maken tussen planten die in de natte vijvergrond kunnen staan (planten uit zone 2) en planten die in de droge tuingrond staan. Deze overgang tussen nat en droog maak je met planten die een ‘watersfeer’ geven. Dit zijn bijvoorbeeld planten met smal en puntig blad zoals de Iris of Pampasgras.
Zone 2 Moerasplanten
Moerasplanten staan alleen met de wortels in het water. Op deze manier nemen ze voedingsstoffen op, die aan de rand van de vijver terechtkomen. Hierdoor filteren ze het wateroppervlak van je vijver. Ze zijn dus niet alleen decoratief, ze werken ook aan het schoonhouden van je vijver.
Zone 3 Planten in ondiep water
Een aantal planten zijn niet geschikt om in een heel diep deel van je vijver te plaatsen. Zij groeien in het ondiepe deel van de vijver (tot 40 cm diep). Deze planten hebben als nut dat zij het water filteren.
Zone 4 Drijfplanten met wortels in de bodem
Deze planten geven schaduw en beschutting in de vijver. Waterdieren kunnen hierdoor in de vijver veiligheid zoeken en ze zorgen ervoor dat er minder alg in een vijver groeit.
Zone 5 Zuurstofplanten
Dit zijn de longen van de vijver en dus heel erg belangrijk! Zuurstofplanten groeien in het gebied van 40 cm onder het wateroppervlak tot 1 meter diepte. Ook tussen zuurstofplanten kunnen waterdieren zich goed verschuilen en is het voor hun dus ook goed vertoeven.
Zone 6 Drijfplanten, los op het water
Drijfplanten verbeteren ook de waterkwaliteit. Door de schaduw die ze maken, groeien er minder algen in de vijver. Daarnaast halen de drijvers met hun wortels voeding uit het water. En minder voeding in het water betekent dat je minder last van algen krijgt.