De groene spotlights  

Fruitbomenkweker Wim Kersten

Fruitbomenkweker Wim Kersten - PlantPlezier.nl

In de aflevering van  Robs Grote Tuinverbouwing die op zaterdag 23 mei werd uitgezonden ging Rob langs bij een fruitkweker die familiebomen kweekt. Fruitbomen met verschillende rassen aan één stam. Fruitbomenkweker Wim Kersten is de man achter deze bomen. Zijn verhaal in de fruitteelt begint als bedrijfsleider bij een grote teler. Al snel merkte hij op dat de beste kwaliteitsbomen werden verkocht aan fruittelers. Het restant, vaak een minder goede kwaliteit, werd verkocht aan de consument. Wim vond dit geen goede zaak en vond dat ook een consument meer verdiende dan de restjes.

fruithof 3

Tegenwoordig voorziet Wim met zijn fruitbomen de gehele Benelux en levert de mooiste fruitbomen voor op het terras of in de tuin. Wim was zeker van zijn zaak, maar had nog weinig zekerheden op het moment dat hij zijn baan bij de fruitkweker opzegde, een stukje grond bij een boer huurde en zelf begon met kweken.

Met achter de auto een kar met een aantal kleine boompjes in potten, struinde hij uiteindelijk de regionale tuincentra af om zijn goede kwaliteitsfruitbomen aan de man te brengen. De consument zou niet extra willen betalen voor de betere kwaliteit van de fruitbomen was de veronderstelling van tuincentra. Toch gaven zij Wim de kans om de bomen een maand lang gratis neer te zetten.

Vanaf dat moment begint het verhaal van Wim en zijn Fruithof pas echt. Na een maand waren zijn bomen overal uitverkocht en bleek dat de consument juist wel zit te wachten op een goede kwaliteitsboom. Langzaam begon De Fruithof net als de bomen te groeien tot de kwekerij die het nu is. Een bedrijf dat kwaliteit belooft en fruitgarantie geeft.

fruithof1

Inmiddels is Wim verder gegaan met het kweken van fruitbomen. Iedere fruitboom moet worden geënt. Wim vroeg zich af waarom hij zich zou beperken tot het enten van één ras aan een stam. Waarom niet ook kleine boompjes kweken die ook in kleine tuinen of zelfs in plantenbakken leuk zijn?

De familieboom is nu een feit en De Fruithof kweekt nu wel vijf verschillende rassen aan een stam en een klein formaat boompje. Met als grote voordeel dat er altijd vruchten aan het boompje komen omdat een ras altijd een ander ras nodig heeft voor de bestuiving van de bloesem. Dit raakt meteen de kern waarom dit het familieboompje heet.

Het spel van de verschillende kleuren en smaken van de vruchten aan één stam, kun je zien als het symbool voor een gezin. Hierin is ook iedereen anders, maar heeft elkaar toch nodig.

fruithof 2

Wil je meer weten over De Fruithof. Lees  hier  dan meer.

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!