De groene spotlights  

Levende kunst met wilgentenen

Levende kunst met wilgentenen - PlantPlezier.nl

Op dit moment zijn er in Nederland weer heel wat wilgen geknot. Takken in overvloed die in veel gevallen door een versnipperaar gaan. Niet bij groenkunstenaar Manette Zeelenberg. Zij maakt hier heuse kunstwerken van die wat verder gaan dan wilgentenenschuttingen en zelf gevlochten prieeltjes.

 

plantplezier - wilgenkunst - groene spotlights

Manette Zeelenberg creëert haar grote wilgenkunstwerken in de openbare ruimte, zoals op rotondes. Haar passie ontstond toen zij in 1993 in een hotel op Schiermonnikoog werkte. Vaak gebeurde het dat als zij op het strand zat er door een vlaag wind veel zand op haar zonnebrand bleef kleven. Dit bracht haar op het idee om met wilgentenen windschermen te maken en zo werd haar passie voor wilgenkunstwerken geboren. Zij ontwikkelde dit idee verder en noemde het HAIK, wat omslagdoek betekent. Haar eerste kunstwerk van 10 meter bij 3,5 meter op Schiermonnikoog bood uiteindelijk niet alleen beschutting tegen de wind, maar ook tegen de zon.

plantplezier - wilgenkunst - manette zeelenberg

Kunst voor openbare ruimtes

Sinds dit project heeft Manette al ruim zeventien grote kunstwerken op verschillende plekken in Nederland gebouwd. Haar uitgangspunt is altijd het geven van een beleving met groen. De kunstwerken zijn groot van formaat en vormen echte eyecatchers.

manette - plantplezier - groene spotlights

Een zojuist opgeleverd kunstwerk

Manette krijgt wel hulp met het maken van haar kunstwerken. Nadat zij in haar atelier alle voorbereidingen heeft verricht, laat zij een aantal hoveniers aan de hand van een maquette zien hoe het kunstwerk moet worden. Samen gaan zij vervolgens op stap om daadwerkelijke het kunstwerk te bouwen.

trouwkapel - wilgenkunst - plantplezier

Trouwkapel na oplevering in de winter

Dit bouwproces duurt drie dagen. Eerst wordt begonnen met het maken van een hulpconstructie, om vervolgens het daadwerkelijke wilgenwerk vorm te geven. Als deze constructie staat, wordt de hulp constructie afgebroken en kunnen de wilgen gaan groeien.

trouwkapel - wilgenkunst - mannetje zeelenberg - plantplezier

De eerste zomer van de trouwkapel

Pas wanneer het kunstwerk voor het eerst in bloei staat (de maand mei) zal de opening van het kunstwerk plaatsvinden. Volgens Manette is het leuke dat waar een normale wilg op de stam geen bladvorming heeft, de wilgentakken bij deze kunstwerken dit wel hebben. Dit is omdat de takken en stammen gebogen worden en de wilg altijd omhoog wil uitgroeien.

De motivatie van Manette om grote levende kunstwerken te maken vindt zij in het samenbrengen van mens en natuur en het proces van leven en dood wat hiermee gepaard gaat. Daarom doet zij het jaarlijkse onderhoud van de kunstwerken niet alleen maar samen met de buurt waar een kunstwerk staat.

Voor meer informatie of contact met Manette klik hier.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!