De groene spotlights  

Wessel Bastiaans

Wessel Bastiaans - PlantPlezier.nl
Wessel had van kinds af aan al interesse voor alles wat met groen te maken heeft. Van mais tot aardappels. Van buxusstekjes tot bonsaiboompjes, alles heeft hij wel geprobeerd. Tot grote verbazing van zijn ouders kreeg hij ook altijd alles aan het groeien op zijn halve vierkante meter tuin die hij zichzelf had toegeëigend. Van echt geduld was toen nog geen sprake want nadat een aardappel de grond in was gegaan groef hij hem dagelijks op om te kijken of hij al ging groeien.
Op de basisschool wist hij dat hij iets met planten wilde gaan doen en begon met vakantie- en weekendwerk bij een boomkweker. Het leuke van deze baan was dat de twee eigenaren het enthousiasme bij Wessel zagen en hem betrokken bij het teelttechnische verhaal. Ook namen ze hem mee naar plantenbeurzen. Het kon niet uitblijven dat Wessel opleidingen in het groen ging volgen. Inmiddels heeft hij iedere schakel van kwekerijen gezien. Wat hem opviel is dat Nederland in de boomkwekerijsector heel vooruitstrevend is en zelfs een van de koplopers in de wereld, maar verder relatief conservatief is. Kwekers zijn vaak erg gefocust op het kweken van een goed product, maar qua verkoop en marketing liggen er in zijn ogen nog veel kansen die niet worden benut. Dankzij zijn groeiende belangstelling voor e-commerce is hij nog in de schoolbanken samen met twee compagnons een webwinkel begonnen.
Na het behalen van zijn diploma kreeg hij de mogelijkheid om alleen verder te gaan. Een betere uitdaging kun je niet wensen. Waar klasgenoten kozen voor veiligheid en begonnen bij een baas nam hij de sprong in het diepe en is zich fulltime gaan richten op zijn webwinkel. Dat er genoeg uitdagingen voor hem liggen is duidelijk. Het streven is om een plantje binnen 1 tot 4 werkdagen vanaf de kweker bezorgd te hebben bij de klant. Volgens Wessel zit een grote uitdaging ook in het feit dat een plant een levend product is en er daardoor soms minder mooi uitziet. Is een vaste plant gesnoeid, net uitgebloeid of in het najaar boven de grond afgestorven dan zegt dit niets over de kwaliteit van de plant. Een dergelijke plant wordt wel bij Wessel verkocht met uiteraard voldoende uitleg naar een klant over wat iemand kan verwachten. Het grote verschil met tuincentra is volgens hem dat hier veelal planten worden aangeboden die op dat moment visueel aantrekkelijk zijn.
Wessel gelooft in de toekomst van het online planten verkopen. Iedereen moet volgens hem van een mooie tuin of balkon met planten kunnen genieten. Een webshop maakt het alleen maar toegankelijker. Geen gesjouw meer.
  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!