De groene spotlights  

Vogelkenner Nico de Haan

Vogelkenner Nico de Haan - PlantPlezier.nl

In de Groene Spotlights deze keer aandacht voor Nederlands bekendste vogelkenner, Nico de Haan. Samen met cabaretier Hans Dorrestijn gaan zij het televisieprogramma Baardmannetjes gaan zij op zoek naar bijzondere vogels in prachtige natuurgebieden.

Vanaf 21 juli trekken zij wekelijks met hun groene camper door Nederland. PlantPlezier mocht Nico een aantal vragen stellen over vogels in de tuin.

roerdomp - plaatplezier

Waar komt de interesse voor vogels vandaan?

Mijn eerste bewuste vogelervaring was toen mijn vader mij als kleine jongen zittend aan de waterkant voor het eerst vogels leerde herkennen. Mijn vader was predikant in Zalk en tegen het decor van de IJssel hoorde ik de Roerdomp ‘hompen’ en de Kwartelkoning ‘kreksen’. Vanaf toen was mijn liefde voor vogels geboren en werd ik lid van tal van natuurverenigingen. Ik besteedde door de vogels zelfs te weinig aandacht aan mijn schoolwerk. Uiteindelijk is dat gelukkig allemaal wel op zijn plek gevallen en doe ik nu wat ik het leukst vind. Vogels kijken en mensen enthousiast maken voor het ‘vogelen’.

merel - plantplezier - groene spotlights

Wat zijn nou echte tuinvogels?

Er zijn wel meer dan veertig verschillende soorten vogels die voorkomen in onze tuinen. Natuurlijk hangt het af van in welk gebied je woont. Woon je aan een bosrand dan zie je natuurlijk weer wat andere vogels dan wanneer je vlak bij het water woont. Over het algemeen kun je stellen dat echte tuinvogels merels, mezen, huismussen, boomklevers, tjiftjaffen en vinken zijn. Dit zijn over het algemeen vogels die vroeger in bossen woonden maar zich ook in onze tuin steeds prettiger zijn gaan voelen.

roodborst - plantplezier

Wat heeft iemand met zoveel oog voor de natuur zelf gedaan met zijn tuin om het voor vogels aangenaam te maken?

Mijn tuin is een waar vogelparadijs. Ik heb in ieder geval gezorgd voor water en struiken. Water is voor vogels niet alleen belangrijk om te drinken, maar ook om te badderen. Vogels zweten niet en koelen daardoor minder makkelijk af. Vogels moeten tijdens waren dagen regelmatig een bad kunnen nemen.

Struiken zijn ook belangrijk in een tuin. Hierin kunnen vogels bij gevaar wegkruipen. Natuurlijk worden struiken door sommige vogels ook gebruikt om nestjes te maken. Ik vind het geweldig om vanuit mijn woonkamer het jonge grut uit zo’n nestje te zien vliegen.

wilde tuin - plantplezier

Zou u iedereen een wilde tuin aanraden?

Zeker! Stop de verstening en verwoestijning in onze dorpen en steden!

plantplezier - vogels

Kunnen mensen tijdens de vakantieperiode vogels in hun tuin nog helpen?

Als je werkelijk iets wilt doen om vogels in je tuin te lokken ga je tuin dan eens door vogelogen bekijken. Zorg voor dekking, water en voedsel.

Denk bij drinkplaatsen bijvoorbeeld aan niet steile vijverranden. Hierdoor kunnen vogels makkelijker het water in en uit. Maar denk ook eens aan bijvoederen. In de zomer zijn veel vogels nog druk met het grootbrengen van hun jongen. Dit kost de ouders vaak heel veel energie. Bijvoeren in de zomer werd vroeger gezien als niet nodig, maar uit onderzoek is gebleken dat dit vogels zeker helpt.

Baardmannetjes (MAX)

Vanaf 21 juli t/m 1 september, iedere vrijdag (met uitzondering van 25 augustus) om 21:10 uur, NPO2 

Een aanrader!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!