De groene spotlights  

Veredelaar Peter Kolster

Veredelaar Peter Kolster - PlantPlezier.nl

In de Groene Spotlights deze week aandacht voor veredelaar Peter Kolster.

Peter maakte van zijn hobby, planten kweken, zijn werk en de passie voor zijn vak maakte dat hij ook bij tegenslagen wist door te gaan.

skimmia - plantplezier - groene spotlights

Een mooi veld skimmia’s

Samen met zijn veredelaar bepaalt Peter welke eigenschappen een plant moet krijgen en hoe zij dit willen bereiken. Heel precies werk, waarbij Peter de standaard hoog heeft gelegd. Zo is een belangrijk uitgangspunt van hem dat een plant of bloem sterk moet zijn – niet afhankelijk van spuiten – om te kunnen overleven. Daarnaast moet een plant natuurlijk zeker ook mooi en aantrekkelijk zijn. Een voorbeeld van zijn werk is de Magical-serie van hortensia’s.

kolster - plantplezier - groene spotlights

Peter Kolster met compagnons

Drieënhalf jaar geleden kwamen Peter en zijn compagnons op de markt met deze serie hortensia’s. Zij vonden namelijk dat een hortensia in de zon een mooie bloem moest houden, niet slap mocht hangen en tegelijkertijd na een regenbui geen bruine spikkels op de bloemen mocht geven. Daarnaast zijn zij gaan kweken op de bloemverkleuringen.

plantplezier - hydrangea - kolsterNog steeds is Peter trots als hij ziet waar zijn blauwe potjes nu allemaal staan. Niet alleen in alle tuincentra in Nederland, maar over de hele wereld zijn ‘zijn’ Magicals nu te vinden.

“Het begon allemaal met mijn opa die in 1944 een boomkwekerij begon”, zegt Peter. “Toen ik in het bedrijf stapte, was ik geraakt door de handel in snijbloemen. Dat bracht mij op het pad van de hortensia’s en het veredelen daarvan. In 2001 stapte ik samen met mijn zoon Robert-Jan in een vliegtuig naar Amerika om te zien of daar interesse was voor mijn handel en op dit moment leveren wij aan meer dan zeventig landen over de hele wereld.” Nog steeds is Peter zo’n vier maanden per jaar in het buitenland te vinden om kwekers te helpen bij het kweken van de Magicals.

plantplezier - magical eryngium - kolster

Magical Eryngium

Inmiddels zijn het niet meer alleen hortensia’s die Kolster veredelt, maar ook Pioenen, Rozenbottels, Hypericum, Phloxen, Symphoricarpos en Eryngium. Ook voor deze soorten hanteert hij het uitgangspunt van een stevige snijheester of tuinplant met mooie verkleuringen.

kolster - bedrijf - plantplezier -

Het erf van Kolster bv

Hoewel Peter’s passie voor het veredelen blijft, wordt het bedrijf van hem en zijn zwager geleidelijk overgedragen aan de nieuwe generatie. Twee zoons en een voormalig medewerker nemen het over. En wat deze generatie gaat brengen? Veel goeds belooft Peter. Als tipje van de sluier geeft hij mee dat ze bezig zijn met diverse bijzondere Clematissen zonder omvalziekte.

We wachten vol spanning af.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!