De groene spotlights  

Tineke Huizing van de Pompoenerie

Tineke Huizing van de Pompoenerie - PlantPlezier.nl

In de maand van Halloween interviewen wij Tineke Huizing van de Pompoenerie. Al meer dan 19 jaar is de Pompoenerie een begrip in Drenthe en omstreken. Rondom een mooie boerderij, die 100 jaar geleden werd gebouwd, worden nu duizenden pompoenen en kalebassen gekweekt en talloze evenementen gehouden.

 

Hoe kwam je erbij om iets met pompoenen te gaan doen?

Eigenlijk is dit allemaal per toeval gegaan. Mijn schoonvader had vroeger een moestuin bij deze boerderij, maar moest hiermee stoppen vanwege gezondheidsklachten. Hij vroeg mij of ik iets met pompoenen wilde doen die hij op zijn land had geplant. Ik was etaleuse en had ze mooi voor de boerderij uitgestald. Veel passanten die de pompoenen zagen stopten en binnen twee weken was alles verkocht. Ik heb toen besloten mijn eigen winkeltje in pompoenen te beginnen. Ik heb verschillende media in de buurt benaderd en voor ik het wist groeide het uit tot een waar fenomeen in de omgeving.

De pompoenerie

De pompoenerie

Hoe kweek je pompoenen?

“De zaden koop ik altijd in om te voorkomen dat er kruisbestuiving plaats heeft gevonden op mijn land. Ik wil graag raszuivere pompoenen die eetbaar zijn. Na 15 mei (ijsheiligen) mogen de planten pas in de grond, anders vriezen ze stuk. Het eerste jaar zaaide ik zaden op het land, maar door een muizenplaag waren al mijn zaden opgegeten. Nu laat ik de zaden dus eerst in potjes opgroeien en die plant ik vervolgens uit. Ze moeten wel een meter uit elkaar staan! Dat wist ik de eerste keer niet, ik had ze toen veel te dicht bij elkaar gezet.”

 

Wat doe jij precies allemaal met al die pompoenen?

“Eten! Vooral veel eten. Het is namelijk heel erg lekker en je kunt er echt van alles mee maken. Toen ik net was begonnen heb ik een oproep gedaan voor pompoenrecepten. Ik had schoenendozen vol recepten en heb deze gebundeld in een boekje “Pompoenpassie”. Naast alle recepten staat er ook allerlei informatie in over pompoenen. Ik oogst jaarlijks veel pompoenen en organiseer altijd een grote pompoenfair en rond Halloween zijn er uitsnijdagen voor kinderen. En het verleden heb ik ook vele lezingen gegeven over pompoenen.”

pompoenfair - plantplezier

De pompoenfair

Een pompoenfair? Wat is dat?

“Ik had in het begin wat vriendinnen benaderd, de ene maakte pompoensoep, de ander kon erg mooi schilderen en weer een ander maakte muziek. Daarnaast had ik als etaleuse alle pompoenen mooi uitgestald en er mooie bloemstukken in gemaakt. De fair bleek een gat in de markt. De eerste editie kwamen er 750 bezoekers. Nu is het een begrip in de regio en komen er jaarlijks duizenden bezoekers. Naast pompoenen zijn er tegenwoordig ook veel andere stands die iets met herfst en decoratie te maken hebben”

 

Wat is jouw eigen favoriet?

“De muskaatpompoen, die is prachtig van vorm. Het is een Franse pompoen met mooie glooien erin en hij is ook lekker om te eten.”

muskaatpompoen - plantplezier

De Franse Muskaatpompoen

 

Wat is de meest bijzondere pompoen die je hebt gehad?

“We hebben een keer een pompoen van 125 kilo gehad en een Sneekkalebas van 2 meter lang!”

10616347_745203322183810_2165653293099215686_n

Groene fles kalebas: Gourde Mayo (Warty Bule)

 

Wat is de connectie tussen de pompoen, de herfst en Halloween?

“Net als narcissen in het voorjaar, is de pompoen een seizoensproduct van de herfst. Halloween is van oorsprong een Iers volksfeest, dat door de Ieren is meegenomen naar Amerika. De Ieren waren erg bijgelovig. Ze waren bang dat de doden hun huis zouden binnenkomen, daarom holden ze pompoenen uit en maakten er een vuurtje in. Zo dachten ze kwade geesten buiten de deur te houden. Pas later werden er gezichtjes uit de pompoenen gesneden”

halloween - pompoenerie - plantplezier

Halloweenpompoenen

 

Wat is de beste tip om met pompoenen te doen?

“Er een lekker soepje van maken, dat kan het beste met de Uchiki kuri pompoen . En het is nog gezond ook!”

 

uchiki kuri - plantplezier

De Uchiki Kuri pompoen

Tineke’s recept voor pompoensoep:

Neem twee a drie Uchiki-Kuri pompoenen.

Was de pompoenen en snij ze met schil, in stukken. Verwijder de zaden en doe de stukken met 2 liter water en 3 bouillonblokjes (kip- en tuinkruidenblokjes) in een grote pan en kook het zachtjes door tot de pompoen zacht is.

Als de pompoen gaar is, pureer je er met de staafmixer een soep van. Als de soep te dik is kun je er wat extra water aan toevoegen.

Voeg er nog wat preiringen en uitgebakken rookspekjes aan toe.

Eet smakelijk!

 

Meer weten over de Pompoenerie van Tineke Huizing? www.pompoenerie.nl

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!