De groene spotlights  

Award winnaar: Skimmia japonica ‘Pabella’

Award winnaar: Skimmia japonica ‘Pabella’ - PlantPlezier.nl

Deze week weer aandacht voor een winnaar van een Flora Holland Glazen Tulp. De inzending die in de categorie ‘tuinplanten’ in de prijs viel, kwam van Roland van der Werf en zijn vrouw Sandra met de Skimmia japonica ‘Pabella’.

 

Hadden jullie verwacht deze prijst te winnen?

We hadden goede verwachtingen over onze inzending. Hoewel we echt trots zijn op deze plant, waren het met name collega’s die zeiden dat het wel erg raar zou zijn als wij dit jaar niet de Glazen Tulp zouden winnen.

 

Zij hebben gelijk gekregen en jullie hebben de prijs gewonnen. Waarom is de Skimmia Pabella bijzonder?

Deze Skimmia draagt met echt heel veel bessen. Daarnaast blijft het ook een mooi struikje met een mooie opbouw als je nieuwe takjes wegknipt om de bessen beter zichtbaar te maken. Bij veel Skimmia’s is dit niet het geval.

Skimmia - Pabella - Bessen - plantplezier

De prachtige bessen van de winnende Skimmia

 

Hoe zijn jullie met deze Skimmia begonnen?

Twaalf jaar geleden zag ik per toeval aan een struik een takje met ‘besbloemen’ zitten. Dit is een special soort bloem bij de Skimmia. Juist dit takje trok mijn aandacht en ik had hier een goed gevoel bij. Ik ben deze stek gaan vermeerderen en ben begonnen met zes stekjes. Al vrij snel was duidelijk dat deze plantjes bijzondere eigenschappen hadden die het de moeite waard maakten om verder te stekken. En zie hier de Skimmia japonica ‘Pabella’.

Skimmia - Pabella - Bessen - plantplezier

Ook leuk in een pot of mand

Een bijzondere naam. Waar komt de naam Pabella vandaan?

Deze Skimmia stamt oorspronkelijk af van de Skimmia japonica ‘Rubella’. In de periode dat ik met het stekken bezig was overleed mijn vader. Mijn vader was eerder een hobbyist met heel veel liefde voor het kweken, dan een zakenman. We wilden de naam van de plant graag naar mijn vader laten verwijzen. We hebben het gedaan door ‘Ru’ van Rubella  te vervangen door ‘Pa’, wat Pabella oplevert.

Skimmia - Pabella - Plantplezier - award - Glazen Tulp

De vader van Roland met hart voor het kweken van Skimmia’s

 

Is familie belangrijk?

Zeker. We hebben een familiebedrijf en hoe graag ik ook zou willen dat Sandra, mijn vrouw, af en toe wat administratieve taken voor me doet, werkt zij liever volwaardig mee op de kwekerij. Full time en 5 dagen in de week is geen uitzondering.

 

Hebben jullie nog een droom voor de toekomst?

Een droom zou kunnen zijn om een zelfde Skimmia van dit type te ontwikkelen met witte bessen in plaats van rode bessen. -Met een zucht en brede grijns- Maar mooier dan dit kan haast niet meer.

 

Tot slot. Heb je nog wat tips om een Skimmia mooi te houden?

  • Een Skimmia groeit het liefst op een plek in de schaduw en kan niet tegen een te vochtige bodem. Daarom groeit een Skimmia ook het liefst in de buurt van bomen die vocht weghalen. Plant je een Skimmia in een pot let dan goed op de afwatering.
  • Verder gedijt de plant het beste in licht zure grond. Ik raad altijd Rhododendron-grond aan.
  • Hoewel een Skimmia tegen een paar graden vorst kan, ben je te laat met het naar binnen halen van de plant als de rayonhoofden gaan vergaderen over een nieuwe Elfstedentocht.
Skimmia - Pabella - Glazen Tulp - plantplezier - Rob Verlinden - winnaar - Flora Holland - Award - 2015

Trotse winnaars van De Glazen Tulp met Rob Verlinden

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!