De groene spotlights  

Waterplanten kweker Ronald Moerings

Waterplanten kweker Ronald Moerings - PlantPlezier.nl

In de Groene Spotlights deze week aandacht voor een kweker in hart en nieren. De waterplantenkweker Ronald Moerings die met zijn bedrijf dit jaar het twintig jarig jubileum viert. Ronald heeft er mede voor gezorgd dat waterplanten beter op de kaart zijn komen te staan in Nederland. Met passie vertelt hij over zijn waterplanten bedrijf. Hij vindt het elke dag nog geweldig om bezig te zijn tussen en met de planten.

Unknown

Ronald is opgegroeid in een kwekers familie en kreeg de smaak van het kweken al vroeg te pakken. Nadat hij zijn opleiding afrondde, was hij vastbesloten om ook te gaan kweken, maar wel iets anders dan de bomen die zijn hele familie al kweekte. Via een oom kwam hij in contact met waterplanten en zag hij dat het kweken hiervan nog erg in de kinderschoenen stond. In veel gevallen leek het alsof er niet meer dan ‘bakjes blubber’ werden verkocht. Ronald zag juist kansen om deze planten anders en ‘spannender’ te brengen. Hierdoor zijn waterplanten voor veel mensen toegankelijker geworden.

Planten tafel-1 (2)

Na twee jaar voor zijn oom te hebben gewerkt, neemt Ronald het bedrijf over en slaat hij zijn eigen weg in. Inmiddels is de kwekerij van Ronald uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met wel tweehonderdvijftig soorten waterplanten, veertig soorten lelies, tien soorten drijfplanten en nog twintig soorten zuurstof planten.

ipmeen

Deze groei kwam mede doordat Ronald besefte dat maar twaalf procent van de mensen met een tuin ook echt een vijver hebben. Omdat veel meer mensen behoefte hebben aan water in de tuin bedacht hij de terrasvijver. Een mini biotoop voor op het terras of het balkon. Met deze vijver kunnen meer mensen genieten van de pracht en het gemak van waterplanten. Ronald had van te voren niet gedacht dat deze vijvers door het gemak zo populair zouden worden. Het grote voordeel van waterplanten is dat je er eigenlijk maar weinig aan hoeft te doen om ervan te genieten. In hele droge perioden hoef je het water alleen een beetje bij te vullen. Juist op balkons en terrassen kan het vochtig houden van plantenbakken voor veel mensen nog wel eens een probleem vormen. Met waterplanten is het onderhoud veel makkelijker.

12024684CL

Tot slot heeft Ronald nog een tip voor vijverbezitters. Veel mensen vergeten drijvende waterplanten aan de vijver toe te voegen. Juist deze planten zorgen ervoor dat er minder algen ontstaan doordat ze schaduw creëren. Daarnaast zorgen de wortels die in het water hangen er ook voor dat het water wordt gezuiverd omdat ze overtollig voedsel uit de vijver halen. Met als gevolg, een heldere vijver.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!