De groene spotlights  

Rene Boers van de Helleborus Gold Collection

Rene Boers van de Helleborus Gold Collection - PlantPlezier.nl

Rene Boers is een vakbekwame kweker die samen met 2 andere Nederlandse kwekers werkt aan de Helleborus Gold Collection®. Dit zijn Helleborussen van hoge kwaliteit.

 

Wat is er zo bijzonder aan de Helleborus?

De Helleborus is een van de weinige planten die bloeit in de winter en heet dan ook niet voor niks de ‘Kerstroos’, omdat hij bloeit in de donkere dagen rond Kerstmis. De Mythologie kent verschillende verhalen rondom de Helleborus,

één daarvan is deze:

Een arme herder was op reis naar Bethlehem. Hij had geen cadeautje voor het Christuskind dat geboren was. Hij dacht geen bloemen te gaan vinden op zijn reis naar Bethlehem, omdat het winter was. De herder was zo verdrietig dat hij moest huilen. Toen zijn tranen de grond raakten, kwamen er bloemen te voorschijn die zo mooi waren als rozen. Het waren Helleborussen. De herder nam deze Kerstrozen mee als geschenk voor het Christuskind.

plantplezier - spotlights - helleborus - gold - collection

Hoe ben je ertoe gekomen om de Helleborus te gaan kweken?  

Ik vind de Helleborus een bijzondere plant, het is een soort orchidee, maar dan voor in de tuin. Het is één van de weinige planten die bloeit in de winter! Daarnaast heb ik voor deze plant gekozen, omdat we er in de toekomst nog zoveel mee kunnen doen. Verder is de Gold Collection® de ‘Rolls Royce’ onder de Helleborus en het is natuurlijk fantastisch als je daar als kweker mee mag werken.

 

Hoe gaat het kweken van de Helleborus precies in zijn werk?

Het kweken van de Helleborus komt zeer nauw. In het wild groeit de plant aan de bosrand waar het koel is, niet te vochtig en waar er getemperd licht is. De planten op de kwekerij verlangen dit uiteraard ook. Ik kweek mijn Helleborussen in potten op buitenvelden. Daarna gaan de planten naar binnen waar ik ze op het juiste moment (rond kerst) tot bloei laat komen. Het moeilijkste is om de planten door alle extreme weertypen in Nederland heen te loodsen. De Helleborus kan veel te vroeg in bloei komen als hij stress heeft. Als het te warm is en het regent veel, is de kans op schimmel erg groot. Ieder jaar is het dus weer een uitdaging om de Helleborus door al deze weertypes heen te loodsen. In het voorjaar krijgen wij stekjes uit Duitsland. Wij planten deze gewortelde stekjes in potten van verschillende grootte. Deze groeien tot het einde van de zomer buiten en daarna gaan ze de kassen in. Hier worden ze op de juiste tijd in bloei gebracht waarna ze vanaf eind oktober naar de klanten kunnen.

 

Wat is het belangrijkste tijdens het kweekproces?

De samenstelling van de potgrond is heel belangrijk. Zonder de juiste samenstelling, kan er nooit een goed product uit komen. Iedere maand nemen wij monsters van de grond van de Helleborussen en beoordelen wij deze onder andere op voeding en structuur.

 

Wat is precies de ‘Gold Collection®’?

In Duitsland woont veredelaar Josef Heuger, hij is de spil in het verhaal van de Helleborussen. Hij heeft het merk “Helleborus Gold Collection®” opgericht. Hij wilde de magie van de Helleborus behouden en streeft naar planten met alleen maar goede eigenschappen. Zo moet de plant sterk zijn, niet gevoelig voor ziekten, de bloeitijd moet perfect zijn, een plant met uitstraling die weinig onderhoud nodig heeft en ook nog eens heel lang bloeit! Samen met nog twee andere Nederlandse telers, een Fransman en ik, zorgen wij ervoor dat er Helleborussen van topkwaliteit worden geleverd.


Dat klinkt als iets wat onmogelijk is?

Dat klinkt inderdaad zo, maar het is wel degelijk mogelijk. Van de 1000 zaailingen (een uit zaad opgekweekte plant) komt er maar eentje door de selectie. Daarna worden ze nog minstens drie jaar getest in verschillende landen met verschillende klimaten voordat ze uiteindelijk echt gekweekt gaan worden.

 

Hoeveel verschillende Helleborusplanten zijn er?

Er zijn rond de 25 soorten binnen de Gold Collection® en dit wordt ieder jaar uitgebreid. Er is ook een nieuwe lijn, de Spring Promise®. Dit is een kruising van verschillende Helleborus-rassen waarbij ieder bloemetje een eigen stengeltje heeft, in tegenstelling tot de andere Helleborussen die meerdere bloemen op 1 stengel heeft.

Plantplezier - helleborus - gold - collection - boers - ivo

De Helleborus “Cinamon Snow” van de Spring Promise (R) lijn

Hoe verzorg je een Helleborus?

Zet een Helleborus in een groot plantgat, want ze wortelen erg ruim. Vul het plantgat met bestaande aarde, in combinatie met humusrijke potgrond en wat kalkmergel. Zorg ervoor dat ze in de halfschaduw staan en vermijdt de hete middagzon. Als ze de ruimte krijgen en niet worden overgroeid door andere planten of struiken, kun je jaren plezier hebben van een Helleborus en wordt hij ieder jaar groter!


Kan een Helleborus ook in een pot?

Jazeker, de Helleborus van de Gold Collection® doet het zelfs heel erg goed in een pot of bak. Zet een paar verschillende Helleborussen bij elkaar of combineer de plant eens met andere planten zoals de Gaultheria, Skimmia en/of mini-conifeer.

 Plantplezier - helleborus - gold - collection - boers - ivo

Heb je nog toekomstplannen op het gebied van de Helleborus?

Wat ik persoonlijk erg graag zou zien is dat er soorten komen die buiten te oogsten zijn, in plaats van in de kas. Maar er wordt bij Heuger in Duitsland voortdurend gewerkt aan nieuwe soorten, waarvan slechts enkelen de eindstreep halen. Ook ik ben dus erg benieuwd naar de nieuwe soorten die in de toekomst gekweekt zullen gaan worden. En daarnaast zou ik graag nog meer verschillende kleuren Helleborussen zien in de toekomst!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!