De groene spotlights  

Een groene kerst met Pien Fleer, vakdocente Bloem en Design

Een groene kerst met Pien Fleer, vakdocente Bloem en Design - PlantPlezier.nl

In deze kerstweek staat Pien Fleer, vakdocent Bloem en Design op AOC Oost in Almelo, in onze groene Spotlights. Pien leidt studenten op tot zelfstandige bloemdesigners en adviseurs op het gebied van styling en inrichting. Samen met haar studenten tovert zij momenteel Almelo en omgeving, om tot een groene sfeervolle kerstlocatie.

 

Wat voor soort projecten doen jullie met jullie school?

Momenteel hebben wij net een tweetal grote kerstprojecten gedaan. Het Openlucht museum en het Almelo Winterevent. Beide locaties hebben wij helemaal voorzien van kerstversiering. Al onze studenten, van alle 4 de opleidingsjaren hebben maandenlang hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen.

IMG_7419

Wat hebben jullie precies gedaan bij het Openluchtmuseum?

Het hele museum is voorzien van kerstversieringen, bloemstukken, kerstbomen, kransen, engelen en prangstangen (processiestangen uit Oostenrijk, 3 m lang met een kegelvorm aan het einde). Wij hebben ook het grootste kerststuk van Nederland gemaakt in het Openluchtmuseum. Deze is 5 meter hoog! Alle gebouwen en oude waterputten hebben wij versierd; iedere boerderij in eigen stijl. De een in rood, de ander in goud of wit.

Plantplezier - pien - fleer - spotlights

Het grootste kerststuk van Nederland

Dagelijks staan studenten demonstraties te geven in het Openluchtmuseum en kunnen bezoekers het werk van studenten kopen. Wij maken geen standaard kerststukken of kransen, want dan zouden wij het werk van de plaatselijke middenstand uit handen nemen en dat is niet de bedoeling. Deze plaatselijke bloemisterijen bieden onze studenten juist een opleidingsplek en die plekken moeten wij koesteren.

 

Waaruit bestaat een goed kerststuk?

Het allerbelangrijkste is dat de compositie klopt. Je werkt in een bepaalde stijl en moet deze dan ook consequent doorvoeren. Als je bijvoorbeeld een horizontale schikking hebt, moeten alle materialen in horizontale lijnen meelopen. Het is dan niet heel mooi als je ineens een tak of kaars recht omhoog laat steken.

In de klassieke stijl, werk je met een middelpunt. Je steekt dan alle materialen naar dit zelfde middelpunt toe.

 

Is er een trend te ontdekken in het bloemschikken?

Momenteel is het een trend om te werken met een constructie van bijvoorbeeld hout, metaal, wilgenteen of dennen. Hierin hou je de vorm van de constructie aan en deze versier je dan.

 

Wat zijn echt kersttrends dit jaar in het bloemschikken?

Bij ons ligt de nadruk vooral op natuur. Een naturelle uitstraling met veel wit en hout. Dit jaar weinig glitter en glamour, maar juist basic zoals; verweerd hout, wol, en andere pure materialen. De trendkleur van dit jaar is koper. Wij werken nu erg veel met deze mooie warme kleur!

Plantplezier - pien - fleer - spotlights

Natuurlijke materialen gecombineerd met warme koperkleuren

 

Hoe gaat zo’n project in zijn gang?

Samen met mijn derdejaars studenten zoeken wij naar mooie projecten en begeleid ik ze hierin. De studenten worden opgeleid tot zowel arrangeur als ondernemer. In het derde leerjaar starten ze met de hele klas een eigen bedrijf en leren ze om een eigen bedrijf te leiden. Ze moeten dan ook alles zelf doen; verkoop, social media, offertes maken en budget beheren. Wanneer er dan een groot project wordt aangenomen, werken er meerdere leerjaren aan mee en sturen de vierdejaars studenten, de jongere studenten aan.

 

Hoe komen ze aan budget en de benodigde spullen?

Dat is wel een leuk verhaal als wij het hebben over het Winterevent Almelo. Vorig jaar kwam de gemeente hier langs en zeiden ze geen budget te hebben. Wij hebben toen onze ideeën op papier gezet en wat schetsen gemaakt. Ook hebben wij uitgezocht wat er voor budget nodig zou zijn. Dit jaar kwam de gemeente terug en hadden ze het benodigde budget bij elkaar weten te vinden en konden onze studenten het Winterevent helemaal mooi aankleden.

Voor het Winterevent moesten er constructies worden gelast, dit wordt zoveel mogelijk binnen eigen omgeving gedaan. En al het overige materiaal wordt zoveel mogelijk uit de natuur gehaald en geregeld bij bedrijven die het bijvoorbeeld over hebben na het snoeien. Al dit ‘geregel’ is een goed leermoment voor de studenten, omdat er veel gevraagd wordt van hun organisatorische vaardigheden. Dit is iets wat ze bij hun stage in de bloemisterij vaak niet leren.

Plantplezier - pien - fleer - spotlights - studenten

Studenten uit verschillende jaren hard aan het werk voor de verschillende winterevenementen

 

Jullie school zegt ‘duurzaam’ te zijn, waarin kunnen wij dit terug zien?

Wij zijn een groene school en willen dat er bewust een keuze wordt gemaakt voor de materialen die er worden gebruikt. Als de werken terug komen van een opdracht, gaan wij dit hergebruiken. Wij gooien maar zelden iets op de afvalhoop.

 

Wat is er zo leuk aan het bloemschikken?

Je maakt mensen blij, je maakt iets moois. Als er een groot groen object in een ruimte staat, doet dat iets met de mensen. Vorig jaar liepen veel mensen voorbij de ijsbaan op het Winterevent van Almelo, omdat het koud en kil was. Nu met onze aankleding, wordt het heel sfeervol en geeft het mensen een goed gevoel. Hiermee hopen wij veel bezoekers naar de ijsbaan te trekken.

 

Heb je nog een leuke kersttip voor onze lezers?

Ja, ik weet wel iets leuks wat iedereen kan. Neem een grote stevige lange tak. Loop eens een rondje door je tuin en wikkel met wikkeldraad verschillende materialen die je vindt in je tuin om de stok. Neem bijvoorbeeld wat conifeergroen, hulst, besjes, dennenappel en takjes en versier dit met een kerstballetje of een sterretje. Wikkel alles om die stok, bevestig aan 1 kant van de stok een oude gordijnring (om hem op te kunnen hangen) en je hebt een hele leuke groene kerstversiering voor bij de voordeur. Succes!

Plantplezier - pien - fleer - spotlights

Pien met een voorbeeld van een gedecoreerde stok

 

Meer weten van het Openluchtmuseum of van het Winterevent Almelo?

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!