De groene spotlights  

Nobilis, exclusieve tuinbeplanting

Nobilis, exclusieve tuinbeplanting - PlantPlezier.nl

Deze week staat Ad Goossens van Nobilis in de groene spotlights. Nobilis is een kwekerij in exclusieve tuinbeplanting en is gevestigd in het plaatsje Ens (tussen Zwolle en Emmeloord).

 

Wat maakt jullie exclusief?

“Wij verkopen alleen planten die bij de gewone reguliere tuincentra niet verkrijgbaar zijn. Bij ons is alles ook een maatje groter dan in de tuincentra.

Zo verkopen wij bijvoorbeeld ook dakplatanen en Leilindes, maar dan wel de grotere en oudere varianten. Wij hebben ook veel Japanse Bonsai van meer dan 100 jaar oud en olijfbomen van 800 of 900 jaar oud.

 

1000 jaar oude olijfbomen - plantplezier

Olijfbomen van meer dan 1000 jaar oud

Waar halen jullie deze exclusieve beplanting vandaan?

“Wij kweken hier niks zelf maar importeren alles vanuit het buitenland. Zo halen wij hele bijzondere (winterharde) Yucca’s uit Mexico en Texas. En we halen Nieuw-Zeelandse boomvarens vanaf de andere kant van de wereld. Deze boomvarens zijn zo’n 3 meter hoog en hebben een hele dikke stam. Die vind je hier niet zomaar”

 

Hoe zijn jullie begonnen met dit bedrijf?

“Het is begonnen als een uit de hand gelopen hobby. Ik was vroeger een echte tuinfreak. Inmiddels heb ik dit bedrijf al 20 jaar en wordt ons aanbod steeds exclusiever. Door de crisis hebben wij gekozen om exclusieve planten te gaan aanbieden en dat is een goede zet geweest. De ‘gewone’ beplanting gaat er langzaam uit en daar komen apartere en steeds grotere planten voor terug. Wij hebben als motto: als u hier niet slaagt voor iets exclusiefs, stop dan maar met zoeken.

 

Wat trekt jullie in deze sector?

“Het is een gat in de markt, we hebben bijna geen concurrentie. Tegenwoordig willen mensen geen volle tuinen meer, maar ze willen wel graag een bijzondere blikvanger. En die kunnen wij dan leveren. Wij bieden net dat beetje extra en dat vind ik erg leuk.”

 

Wat is de meest exclusieve plant die jullie ooit hebben gehad?

“De Japanse buitenbonsais van 3 a 4 meter hoog. En olijvenbomen van meer dan 1000 jaar met stamomtrek van 5 a 6 meter. Dat zijn toch wel heel bijzondere producten.”

 

Wat is jullie meest populaire product?

“Dat is toch wel de Japanse buiten-Bonsai in de prijsklasse van 500-1500 euro.”

Bonsai - plantplezier - nobilis

Bonsai in alle soorten en maten

Hoe moet je deze exclusieve planten verzorgen?

“De meeste bomen hoef je eigenlijk niet echt speciaal te verzorgen. Aan de olijfboom hoef je bijvoorbeeld niks te doen. Alleen vormsnoei hoort erbij als je bijvoorbeeld een grote Buxus of Taxus in een bepaalde vorm koopt. Maar als je daar zelf geen zin in hebt, kunnen wij dat altijd voor je doen. Wij hebben een vormsnoeier in huis.“

 

Hebben jullie nog een bepaalde droom voor in de toekomst wat betreft jullie aanbod?

“Nee niet echt, tijdens mijn reizen kom ik bijzondere planten tegen die ik graag zou willen hebben. Mijn bedoeling is: steeds aparter en groter. Geen gewone standaard planten meer, die gaan eruit en maken plaats voor iets meer bijzonders!”

nobilis - plantplezier - ivo

Een tropisch aanzicht midden in de polder

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!