De groene spotlights  

Award winnaar: No Water Flowers®

Award winnaar: No Water Flowers® - PlantPlezier.nl

In januari 2015 zijn de Flora Holland Awards uitgereikt aan de meest vernieuwende kamer- en tuinplanten, snijbloemen en concepten. Inmiddels kennen we de No Water Flowers allemaal! Deze week in de Groene Spotlights weer even aandacht voor één van de uitvinders van deze bol; Jochem Vreugdenhil van Vreugdenhil Bulbs and Plants.

Waarmee hebben jullie precies een prijs gewonnen?

Met onze Amaryllis ‘No water flowers®’ waxz’ en ‘Velvet touch’. Dit is een Amaryllisbol die mooi is versierd en die je geen water hoeft te geven, maar toch heel mooi bloeit.

Wij hebben hiermee een prijs gewonnen voor het beste nieuwe product. Wij hebben de bol van de Amaryllis versierd met kaarsvet, fluweel of doekjes. De bol ziet er dus al leuk uit als hij nog niet eens in bloei is.

no water flower - spotlights - waxz - vreugdenhil - plantplezier

Amaryllis No Water Flower Waxz

 Hoe kan het dat hij geen water nodig heeft?

Het is een bolgewas en de bol is een reserve voor het gewas zelf. In de natuur is de bol de overleving voor de plant als er geen water is. Hij gebruikt de energie uit de bol om bloemen te vormen. In de bloemen zit het zaad en dit is natuurlijk nodig om zijn soort te laten overleven.

Kun je deze bollen na het bloeien weer planten?

Nee, ze zijn echt voor eenmalig gebruik.

no water flower - spotlights - waxz - vreugdenhil - plantplezier

De Amaryllisbol in bloei

 Heb jij deze ‘No Water Flowers®’ alleen ontwikkeld?

Nee, samen met een ander bedrijf hebben wij onze krachten gebundeld. Het andere bedrijf, Greencre8, had vooral de creativiteit en wij hebben de kennis en kennen de mogelijkheden van het product. Aan alle kanten was dit een echte samenwerking tussen beide partijen.

 Was het een verassing dat jullie wonnen?

Het blijft natuurlijk altijd wel een verassing. Ik was ook wel zenuwachtig. Iedereen zei dat wij dat makkelijk gingen winnen, maar het blijft toch altijd even afwachten.

 Doen jullie ieder jaar mee?

Nee, maar toevallig hebben wij in 2011 ook de Glazen Tulp gewonnen met een zeer rijk bloeiende Amaryllis.

Wat maakt jullie product tot een winnaar?

Twee dingen eigenlijk. Aan de ene kant het bijzondere van een bol die bloeit zonder dat het water nodig heeft. Een stukje gemak voor iedereen, zelfs mensen zonder groene vingers kunnen deze Amaryllis laten bloeien.

Ten tweede is de Amaryllis al een bekend op pot, maar op deze manier is hij toch weer opnieuw heel bijzonder.

no water flower - spotlights - waxz - vreugdenhil - plantplezier 

Hebben jullie ook nog andere (bijzondere) producten?

Amaryllis is ons hoofdgewas. Maar wij kweken ook in grote getalen nog Zantedeschia (Aronskelk), Ornithogalum (Vogelmelk) en Canna. Hiermee kunnen wij niet zoiets doen als wat wij met de Amaryllis doen.

Hebben jullie nog een droom voor de toekomst?

Wij willen onderscheidend zijn en vooral producten maken die consumentgericht zijn en ons hiermee onderscheiden van andere kwekers.

We gaan het ‘No Water Flowers®’ nog verder uitwerken, in de vorm van andere kleuren en geuren. We kunnen met dit concept nog veel meer doen en dat wordt echt heel leuk.

no water flower - spotlights - waxz - vreugdenhil - plantplezier

Alle prijswinnaars van de Flora Holland Awards. Helemaal links staan (v.l.n.r.) Richard Grootscholte (Greencre8), Wahing Lee (Studio Blauw-marketing) en Jochem Vreugdenhil.

Hoe was de uitreiking zelf?

De uitreiking zelf was heel goed georganiseerd. En Rob Verlinden praatte het geheel mooi aan elkaar. Het was een heel gezellige avond met kwekers, klanten, bloemisten enz. De helft van de aanwezigen ken ik wel, want dat zijn toch voornamelijk de kwekers die, net als ik, bezig zijn met product innovatie.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!