De groene spotlights  

Marjolein van Leeuwen van Medinillakwekerij Atlantis

Marjolein van Leeuwen van Medinillakwekerij Atlantis - PlantPlezier.nl

Deze week staat Marjolein van Leeuwen van Kwekerij Atlantis in de Groene Spotlights. Kwekerij Atlantis is een bedrijf wat de bijzondere Medinilla kweekt. Marjolein is al de derde generatie in de kwekerij.

Wat is de Medinilla voor plant?

Het is een grote groene plant met grote roze hangende bloemtrossen. De bladeren zijn leerachtig en glimmend. Het is een epifyt net als een Orchidee en Bromelia, dat betekent dat hij op bomen groeit, maar geen voedsel aan de boom onttrekt. Zo’n plant kan bij een goede verzorging erg lang mee gaan. Als hij op goede plek staat, je bemest hem goed en je geeft hem niet teveel water, dan kunnen ze jaren oud worden. Wij hebben er hier van ruim 25 jaar oud.

kwekerij atlantis - medinilla - groene spotlights - plantplezier

De medinilla met prachtige roze bloemtrossen

Wat is Kwekerij Atlantis voor bedrijf?

Wij zijn een kwekerij in voornamelijk Medinilla’s, daar is alles ook mee begonnen drie generaties geleden, maar later zijn wij ook Vitis gaan kweken, oftewel de druif. Wij kweken druiven(bomen) van heel klein formaat tot een potmaat van 50 cm.

 

Hoe kwamen jullie tot het idee om Medinilla te gaan kweken?

Daar is mijn opa mee begonnen begin jaren ’80. Er was toen 1 kweker in België, tevens ook de enige in Europa die de Medinilla kweekte. Mijn opa vond ze zo mooi dat hij er een heeft meegenomen en ook is begonnen met kweken. Inmiddels ben ik al van de derde generatie, want mijn vader heeft de kwekerij overgenomen en sinds een aantal jaren zit ik ook in het bedrijf.

dolce vita - kwekerij atlantis - medinilla - groene spotlights - plantplezier

Medinilla Dolce Vita’s, nog in de kassen, bijna klaar voor transport

Waar komt de Medinilla vandaan?

De meeste Medinilla’s groeien hoog in de bomen in de Filipijnen. Hij groeit ook nog in verschillende andere tropische landen zoals bijvoorbeeld Madagaskar en in delen van Afrika en Azië. Er zijn wel 400 verschillende soorten Medinilla’s. De oorspronkelijke Medinilla, de magnifica, is lichtroze van kleur.

In de Filipijnen kun je deze plant nog volop in het wild vinden. Helaas wordt de waarde van deze plant door de bewoners daar niet zo hoog ingeschat. Zij zien de Medinilla meer als een soort onkruid. En wanneer er een weg aangelegd moet worden, wordt alles op die plek gekapt, soms ook met hele bijzondere Medinilla’s. Wij zijn begonnen met het opzetten van projecten met inwoners om de plant in een positief daglicht te zetten, zodat ze straks trots kunnen zijn op hun speciale planten. Ons doel is dan ook om uiteindelijk de inwoners van de Filipijnen hiermee werk te kunnen geven. Wij willen dat ze daar straks ook Medinilla’s gaan kweken. Momenteel worden er al wel Medinilla’s op plaatselijke marktjes verkocht, maar deze zijn lang zo mooi niet als degene die wij hier opkweken. Wij willen de Filipijnen dus gaan opleiden hiervoor.

medinilla - magnifica - atlantis - groene spotlights - plantplezier

De Medinilla Magnifica in het wild

Marjolein heeft nog een leuk weetje over deze bijzondere plant:

Wist je dat in Indonesië de Medinillabessen worden gegeten door zwangere vrouwen omdat zij geloven dat ze hiervan mooie kinderen krijgen? Dat vind ik nou grappig!

 

Is er markt voor de Medinilla?

In Nederland worden de meeste Medinilla’s gekweekt en verhandeld. Naast de kwekerij in België, is er ook nog eentje in Canada en dat is alles! Het is eigenlijk jammer dat een heleboel mensen deze mooie plant nauwelijks kennen. Wij proberen de plant onder de aandacht te krijgen door hem op de Keukenhof te plaatsen en bijvoorbeeld ook Rob er aandacht aan te laten schenken in zijn programma Robs Grote Tuinverbouwing.

 

Wat vind jij persoonlijk de mooiste variant die jullie hebben en waarom?

Die gaat er nog aankomen! Dat is een rode variant met nog grotere bloemtrossen!

 

Hebben jullie ook wel eens hele bijzonder (grote) aanvragen gehad?

Wij staan jaarlijks op de Keukenhof, daar gaan er natuurlijk heel wat heen. En we hebben ook een keer een hele grote expositie in China voorzien van Medinilla’s. Hier hadden ze een hele hoop potten met Medinilla’s opgehangen, waardoor je onder een zee van roze bloemen door liep. Dit was een prachtig gezicht.

kwekerij atlantis - medinilla - magnifica - beurs - plantplezier

Medinilla’s op de expositie in China

Wat zijn jullie dromen voor de toekomst?

Voor mij is een grote droom om ooit nog een witte Medinilla Magnifica en een witte Dolce Vita op de markt te brengen. Er is een witte in de natuur, maar deze is wit met roze en heeft geen roze (schut-)bladeren. Ik wil juist de combinatie schutbladeren en wit!

dolce vita - kwekerij atlantis - medinilla - plantplezier

Bloemtrossen voorzien van (roze) schutbladeren

Hoe verzorg je de Medinilla het beste?

Dat is heel makkelijk! De plant geeft zelf aan wanneer hij dorst heeft door bloem en blad wat meer te laten hangen. Daarnaast heeft de plant de eerste maanden geen mest nodig.

  • Een lichte standplaats, bij voorkeur voor het raam
  • In de winter heeft de plant graag direct zonlicht, in de zomer juist niet.
  • Ideale temperatuur is tussen de 17 en 25 graden
  • De Medinilla heeft het liever iets te droog dan te nat. zorg dat hij niet in natte voeten staat!
  • Geef de Medinilla na de bloei, 1x per twee weken voeding. Daarvoor is bijvoeden niet nodig.
  • Na de bloei moeten oude bloemen worden verwijderd om het doorgroeien te bespoedigen. Zet de plant wat koeler weg (16-18 graden), maar zet hem niet in het donker!
  • Zet de plant weer in de warmere kamer zodra de nieuwe knoppen goed zichtbaar zijn.
  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!