De groene spotlights  

De Kerstbomenkwekerij van Jaap Bolhuis

De Kerstbomenkwekerij van Jaap Bolhuis - PlantPlezier.nl

De kwekerij van Jaap Bolhuis staat het hele jaar in het teken van Kerst. Hij kweekt namelijk kerstbomen op zijn kwekerij in Haren. De liefde voor kerstbomen is zo groot dat Jaap zelfs bestuurslid is van de Vereniging van Kerstbomenkwekers in Nederland.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Al sinds 1923 is de kwekerij in de familie. Het was Jaaps vader die zich vooral bezig hield met zwarte bessen, maar toen die markt steeds slechter werd, werd het roer omgegooid naar kerstbomen. In 1993 nam Jaap het bedrijf over en houdt hij nog net zoveel van de bomen als toen. Elke dag lekker buiten aan het werk zijn tussen de Nordmannen, Fijnsparren, Omorika’s en Conica’s die hij kweekt en de bomen zien opgroeien totdat ze worden verkocht, maakt hem enthousiast.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Want, een kerstboom komt niet zomaar bij de mensen thuis; daar gaan jaren overheen. In het voorjaar zaait Jaap en na een jaar zijn de boompjes zo’n twee centimeter hoog. Een jaar later zijn ze gegroeid tot vijf a tien centimeter. Hierna worden de boompjes ‘verspeend’, verplaatst naar potjes met potgrond, alwaar ze een jaar blijven staan.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Pas als het boompje drie jaar oud is worden de kerstbomen uitgeplant. Afhankelijk van het soort groeien de bomen dan verder. Een Fijnspar doet er vervolgens nog vijf jaar over om zo’n twee meter groot te worden. Een Nordmann heeft zelfs nog vijf jaar langer nodig om diezelfde lengte te bereiken. Dat verklaart dan ook direct het prijsverschil tussen de twee bekende kerstbomen. Een mooie kerstboom is volgens Jaap piramidevormig en mooi rond. Om de bomen zo te krijgen knipt Jaap de bomen driemaal per jaar bij.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Vroeger haalden particulieren de kerstbomen pas een week voor Kerst in huis, maar daarin heeft een duidelijke verschuiving plaatsgevonden volgens Jaap. De verkoop start een dag na Sinterklaas en dan is het onmiddellijk druk. De week voor Kerst ziet hij voornamelijk wat oudere mensen, die van huis uit nog gewend zijn zo ‘laat’ pas de kerstboom op te zetten.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Wie een echte spar of den in huis haalt, moet op een paar dingen letten. Zo hebben kerstbomen water nodig. Omdat de luchtvochtigheid in huis lager ligt dan buiten, moeten de bomen aangevuld worden met water, het liefst zo vroeg mogelijk. En wie een kerstboom zonder kluit in huis haalt, doet er volgens Jaap goed opnieuw een plakje van de stam af te zagen. Zo ontstaat er namelijk een vers zaagvlak dat makkelijker water opneemt, net als bij bloemen.

Water is ook belangrijk voor het behoud van de naalden. Hoewel de Nordmann het imago heeft de naalden langer vast te houden, kan de Fijnspar met kluit dat net zo goed. Als hij maar van voldoende water wordt voorzien.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Dat mensen tegenwoordig ook vaak kiezen voor een kunstkerstboom, daar merkt Jaap niet veel van. Een aantal jaar geleden was die hype groter, maar juist nu willen mensen weer graag een echte boom in huis, merkt Jaap. De lekkere geur van bijvoorbeeld de Fijnspar verleidt mensen weer te kiezen voor een echte boom. Een van de redenen waarom juist de Fijnspar ook Jaaps favoriete kerstboom is. De Fijnspar geeft hem het ouderwetse gevoel.

plantplezier - jaap bolhuis - kerstbomen - kwekerij

Hoeveel kerstbomen Jaap zelf heeft staan? Een kerstbomenkweker houdt het natuurlijk niet bij één kerstboom in de woonkamer. Met Kerst is er ook een kerstboom te vinden in de keuken, twee in de slaapkamers van de kinderen en vaak nog twee bij de voordeur. Op naar de feestdagen!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!