De groene spotlights  

Jos Scheffers van Kwekerij Zeurniet

Jos Scheffers van Kwekerij Zeurniet - PlantPlezier.nl

Deze week staat Jos Scheffers van Kwekerij Zeurniet in het Zuid-Hollandse Honselersdijk, in de Groene Spotlights.

Hoe zijn jullie op jullie bijzondere bedrijfsnaam gekomen?

Dat is al 25 jaar geleden bestaan. Er zitten hier in Honselersdijk heel veel Scheffers. Op een gegeven moment zaten er een stuk of 7 op een rij. Als je dan iets bij een leverancier bestelde, werd het vaak bij een andere Scheffer afgeleverd. Als je dan na een aantal dagen wachten eens ging bellen waar de bestelling bleef, bleek het product al een aantal dagen bij de buren binnen te staan. De leveranciers wilden van deze misverstanden af en vroegen ons om bordjes op de schuurdeur te hangen met een bedrijfsnaam erop. Vanaf toen hing er een bordje met: “Breng de spullen maar naar zeur niet Plaats 20” Zo veranderden wij van ‘Jos Scheffers Potplanten’ in Kwerij Zeurniet. Iedereen moest er erg om lachen. Zelfs tijdens de veiling riepen de kopers “Jos Scheffers? Dat is Kwekerij Zeurniet!”

Jos Scheffers - Kwekerij Zeurniet - castano - Plantplezier - Groene Spotlights

De Castano is een soort kastanje waaruit het plantje groeit. Oorspronkelijk komt deze uit Australië.

Wat hebben jullie allemaal voor planten?

Ik teel tropische planten, waaronder veel Castano’s. De zaden groeien in Australië en op de Vanua Atau eilanden. Daar worden ze ook wel black beans genoemd. De black beans groeien in bomen die tot wel 15 meter hoog kunnen worden. Het is eigenlijk net zoals een kastanje met een schil er omheen. Als de zaden rijp genoeg zijn vallen ze naar beneden, dat gebeurt 1 keer per jaar. Ze worden dan verzameld door de lokale bevolking en naar Nederland verstuurd. Hier worden ze dan bewaard in koelcellen, zodat ze het hele jaar voorradig zijn.

 

Scheffers - Kwekerij Zeurniet - Plantplezier - Groene Spotlights

Duizenden Castano’s in de kassen bij Kwekerij Zeurniet

Wat is jullie werkwijze?

Door een aardwarmtebron hier onder mijn pand kan ik de kassen hier goed warm stoken. Ik probeer altijd graag wat nieuws, iets bijzonders. In het verleden had ik ook een leverancier in Brazilie en momenteel heb ik een Thaise leverancier. Ik ga regelmatig naar het buitenland om daar markten af te struinen op zoek naar nieuwe leuke planten. Die neem ik dan mee naar Nederland en ga ik hier in de kassen proberen te telen. Ik heb daarvoor een proefkas staan, dit is eigenlijk niet meer dan een hoek van mijn kas, wat gereserveerd is voor nieuwe soorten. Op deze paar honderd vierkante meter heb ik een hoop verschillende planten staan waar ik uitprobeer of ze geschikt zijn voor de huiskamer en uiteindelijk voor de verkoop. Ik geef ook regelmatig een plant aan een collega mee naar huis om te kijken of hij het goed doet in de huiskamer.

 

Waarom dit soort planten?

Ik vind het erg leuk om wat anders dan de standaard kamerplant te telen. Even net wat anders en wat nieuws. Castano’s komen uit Australië en ik ben de enige die ze kweekt. Dat vind ik erg leuk.

Jos Scheffers - vanda - Kwekerij Zeurniet - Plantplezier - Groene Spotlights

Deze bijzondere Vanda’s komen uit het orchideeënland Thailand. Daar is het ideale klimaat om deze planten op te kweken.

 

Hebben deze planten nog specifieke verzorging nodig?

Nee hoor, gewoon water geven en verder niks bijzonders!

 

Wat is jouw eigen favoriet?

Ik vind de Castano’s erg leuk, maar ik heb ook een ander product wat ik erg leuk vind. Dat is de Snaily, een slakkenhuis met een plantje erin, deze heb ik samen met de Thaise leverancier ontwikkeld.

Dit plantje heeft een heel bijzonder huis: een echt slakkenhuis van de rijstvelden in Thailand. Daar leven veel slakken. Na de rijstoogst blijven de lege slakkenhuizen over. Ideaal als ‘tweede huis’ voor een decoratief plantje als deze Dischidia.

groene spotlights - zeurniet - jos scheffers - snaily - plantplezier

De Snaily. Het plantje Dischidia groeit in een slakkenhuis, welke afkomstig is van een Thais rijstveld.

Met z’n opkrullende blaadjes lijkt de Dischidia net een slak (maar gelukkig groeit het plantje veel sneller). En als je geluk hebt, beloont de Dischidia je met vrolijke bloemetjes!

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!