De groene spotlights  

Award winnaar: Haworthia ‘Spider White’

Award winnaar: Haworthia ‘Spider White’ - PlantPlezier.nl

Als laatste winnaar van de Flora Holland Glazen Tulp, deze week aandacht voor de inzending van Peter Lock. Met zijn Hawothia ‘Spider White’ sleepte hij de prijs in de wacht in de categorie kamerplanten.

Peter Lock is een grote vetplanten (‘succulente’) kweker die wel meer dan zestig verschillende soorten planten kweekt, waaronder de Haworthia. Een ijzersterk plantje dat veel mensen al wel zullen kennen, omdat het zonder al te veel aandacht op de meest erbarmelijke plaatsen in huis kan blijven groeien.

haworthia - groene spotlights - plaatplezier

Toen Peter een aantal jaren geleden in Zuid Afrika was, vond hij bij een verzamelaar een plantje dat afkomstig was uit Swaziland. Peter herkende het direct als Haworthia, maar het bijzondere was dat dit plantje zowel aan de bovenzijde als onderzijde tekening had. De tot dan toe bekende Hawothia’s hebben alleen aan de onderkant strepen en zijn aan de bovenkant groen.

Ook een bijzonderheid was, zo bleek later, dat dit plantje niet makkelijk vermeerdert. De Haworthia die we kennen, krijgt aan de onderzijde stekken en kan ook vermeerderen via zaad. Dit bleek niet het geval te zijn bij de Haworthia die Peter had ontdekt. Vermeerdering van deze Haworthia gebeurt via weefselkweek, wat het plantje veel exclusiever maakt.

 

Gelukkig heeft de plant verder wel dezelfde eigenschappen als zijn ‘broers en zussen’. Zo is het een ijzersterke plant die best wel eens een maand of twee zonder water kan en kan de Haworthia ‘Spider White’ rustig in donkere ruimten staan.

De prachtige tekening van de ‘Spider White’

 

De naam ‘Spider White’ vraagt, na het zien van het plantje, niet om uitleg. Het is alsof het plantje met draden van rag zijn omwikkeld. Toch was het aanvankelijk het idee van Peter om dit plantje naar zijn vrouw ‘Marieke’ te noemen. Omdat de naam ‘Marieke’ in de internationale markt wat moeilijk te onthouden is, werd het uiteindelijk de naam ‘Spider White’.

 

Peter had niet verwacht dat hij met zijn inzending de Glazen Tulp, in de categorie kamerplanten, in de wacht zou slepen. Hij is zeker trots op zijn inzending, maar zegt zelf dat over het algemeen bloeiende kamerplanten meer tot de verbeelding spreken en daardoor mogelijk makkelijker winnen. Super trots is hij dan ook op dit resultaat.

En of we in de toekomst meer winnende inzendingen van hem zullen tegenkomen? Zelf denkt hij van niet. Daarom is hij zo blij met deze Glazen Tulp.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!